kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Asi Nehri taştı

Giriş Saati : 25.02.2009 11:27
Güncelleme : 25.02.2009 21:33
Yeni Haber
Son günlerde etkisini sürdüren sağanak yağışlar Hatay'da, Asi Nehri'nin taşmasına neden oldu.

Asi Nehri'nin taşmasıyla Suriye sınırındaki Ziyaret, Keskincik, Kıyıören, Hacıpaşa, Bohşin, Apaydın, Atçana ve Demirköprü köylülerinin binlerce dönüm arazisi göle döndü.

Yatağına sığmayan Asi Nehri'nin taşmasıyla arazilerin sular altında kalması çiftçileri kara kara düşündürüyor. Ekili arazilerinde atlarıyla zarar tespiti yapmaya çalışan kimi çiftçiler, Suriye'nin yazın baraj kapaklarını kapatmasıyla Amik Ovası'nın çöl olduğunu, kışın ise baraj kapaklarının açılmasıyla göle döndüğünü belirtti.

Ekili alanlarda milyonlarca lira zararın meydana geldiği tahmin edilirken, çiftçiler hasar tespit komisyonlarının oluşturulmasını istedi. Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa beldesi ile Ziyaret ve Kıyıgören köyleri yakınlarında da geçen Asi Nehri'nin taşması Yarseli, Boynuyoğun ve Keskinci köylerindeki çiftçileri de vurdu. Hatay merkeze bağlı Bohşin, Apaydın, Atçana ve Demirköprü gibi köylerde de etkili olan su baskınları kimi yerlerde yerleşim yerlerini de tehdit ediyor.

Demirköprü'de Asi Nehri'nde yükselen su seviyesi evlerin pencerelerine ulaşmak üzere. Taşan Asi Nehri'nden 10 bin dönümün üzerinde ekili arazinin etkili olduğu tahmin ediliyor. Yazın kuruyan Asi Nehri'nde yağışlarla birlikte su seviyesinin yaklaşık 10 metre yükseldiği ancak şu an Antakya için herhangi bir tehlike oluşturmadığı belirtiliyor.

Taşan sulardan zarar gören binlerce çiftçi bulunuyor. Bunlardan biri de Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Kıyıgören köyündeki 65 yaşındaki Mustafa Tilla. Tilla'nın yaklaşık 20 dönüm buğdayı, Asi Nehri'nin suları altında kaldı. Tilla, hasar gören arazisinde hasat yapamayacağını söyledi.

Aynı köyden Hüseyin Bayır ise 10 gün önce buğday ekili arazisinde gübre atmış. Bu yıl yağışların iyi gittiğine sevindiklerini hatırlatan Bayır, "Böyle olacağını beklemiyorduk. Asi Nehri taşınca bütün arazilerimiz sular altında kaldı.Yazın kuraklıktan kışın ise Asi Nehrinin taşmasından zarar görüyoruz." dedi.

Yine Asi Nehri'nin kıyısında bulunan Bohşin köyünden Ali Okyay bir sabah uyandıklarında nehrin taştığını fark ettiklerini dile getirdi. Taşan Asi Nehri'nin köylerini de tehdit ettiğini belirten Okyay, şimdi ne yapacaklarını bilemediklerini ifade etti. Bu arada, Asi Nehri'nde su seviyesinin giderek yükseldiği Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Demirköprü'de de yerleşim yerleri taşkından korkuyor. Nehrin kıyısında bulunan Demirköprü'deki yerleşim yerlerinde su seviyesi evlerin pencere hizasına kadar ulaştığı görülüyor.

(CİHAN)