kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Pilot şaka yapıyor sandık"

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 25.02.2009 13:18
Güncelleme : 25.02.2009 21:37
Yeni Haber
Amsterdam'daki uçak kazasından hafif yaralı olarak Kurtulan Hüseyin Sümer olayın hemen ardından yaptığı açıklamada, "'Uçak birden toprak alana doğru alçaldı. Biz şaka yapıyor zannettik. Önce türbülansa girdik, sonra ne olduğunu anlamadan yere vurduk. Uçağın bölünen kısımlarından herkes kendini dışarı attı. Şok içindeyim" dedi.

"İNİŞE 15 DAKİKA VAR' AÇIKLAMASININ ARDINDAN DÜŞTÜK"

Kaza yapan uçakta bulunan yaralı olarak hastaneye kaldırılan Mustafa Mermer adlı yolcu yaptığı açıklamada uçağın aniden düştüğünü söyledi. Pilotun yaptığı "inişe 15 dakika var" açıklamasından hemen sonra uçağın sert bir şekilde sarsıldığını ve bir panik oluştuğunu anlatan Mermer, daha sonra uçağın aniden yere düştüğünü söyledi.

Uçağın düştüğü anda olay yerine yakın bir yerde bulunan bir hollandalı görgü tanığı ise, uçağın iniş pistine yaklaşık 2 kilometre kala alçalmaya başladığını ve ağaçlara çarptığını kaydetti. Uçağın ilk önce kuyruk kısmının ağaçlara çarptığını belirten görgü tanığı daha sonra ise sağ tarafının yere çakıldığını dile getirdi. Hollanda devlet kanalı NOS'e açıklamalar yapan bir başka görgü tanığı, "Uçak sanki planör gibi süzülüyordu" derken, kazaya otobanda giderken gören bir şoför, "Çok yavaş gidiyordu. Birden düşmeye başlayıp yere çakıldı" şeklinde konuştu. Uçağın düşmesinden birkaç dakika sonra olay mahalline gelen Hollandalı çiftçi Teun van der Blom, "35- 40 kadar yolcu kanatların üzerinden dışarıya çıkıyordu. Korkunç bir görüntüydü. Uçak patlayacak diye yaklaşmaya cesaret edemedim" dedi.

Kaza ardından olay mahalline akın eden ambulanslar, bölgedeki ara yolların dar olmasından dolayı zorluk çekince, tarladaki traktörler de yaralıların nakli için kullanıldı. Kaza mahalline gelen çok sayıda ambulans helikopter yaralıları Amsterdam'daki çeşitli hastanelere taşıdı. Saat 13'den itibaren yaralıları kurtarma çalışmaları tamamlandı ve olay yeri inceleme ekipleri enkaz üzerinde çalışmaya başladı. Kazanın ardından Schiphol havalimanından kalkacak uçaklar bir süreliğine bekletilirken, inmeye hazırlananlar Rotterdam Havalimanına yönlendirildi. Bu Hollanda'da 13 yıl aradan sonra gerçekleşen ikinci büyük uçak kazası.

Hollanda TV dünyasının yakından tanıdığı ve 'de Meiden van Halal' (Helal kızları) isimli program yapan Lübnanlı kız kardeşler, Hajar ve Jihad Alariachi de THY uçağındaydı. Jihad kazayı ufak sıyrıklarla atlattı.

HERŞEY BİRKAÇ SANİYEDE OLDU


Hollanda'da Amsterdam Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada yakındaki bir tarlaya inen THY uçağından kurtulan yolculardan biri, her şeyin birkaç saniyede olup bittiğini, piste inmeyi beklerken tarlaya çakıldıklarını söyledi.



Kazadan sonra kendi imkanlarıyla sağ salim uçaktan dışarıya çıkan Mutlucan soyadlı bankacı, NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Normal iniş yaparken bir anda hava boşluğu gibi bir durum oldu, uçak kontrolden çıktı ve aniden alçalarak çakıldı. Her şey 10 saniye bile değil, 3-5 saniyede olup bitti. Biz, pilot durumu kontrol eder diye bekliyorduk, ama birden düştük ve durduk. Tarla gibi bir yere indik" dedi.



Mutlucan, her şey saniyeler içerisinde olduğu için düşüş sırasında değil, uçak durduktan sonra panik yaşandığını ifade ederken, kuyruk bölümünde oturduğunu söyleyen bir başka yolcu Kerem Uzel de "Bağrışmalar oldu, piste 600 metre kadar bir mesafede çakıldık" dedi. Mutlucan da "biz ne oluyor diyene kadar yere inmiştik bile" diye konuştu.

Pilotun son anonsunun, olağan iniş anonsu olduğunu, anonsta, "15 dakika sonra inmiş olacağız" dendiğini ifade eden Mutlucan, "Ama 7-8 dakika sonra çakıldık. Bir hava boşluğu gibi bir şey oldu ve uçak aniden alçaldı" dedi.

Uçaktan kendisinin çıktığını anlatan Mutlucan, "benimle birlikte 15-20 kişi de uçaktan kendisi çıktı. Geride kalanlar, sıkışanlar da vardı, onları da gelen ekipler çıkardı. Yeteri kadar ambulans geldi, yolculara yardım etti" diye konuştu.

UÇAK NORMALDEN HIZLI İNİŞ YAPTI

Uçak düştükten hemen sonra bir açıklama yapan başka bir görgü tanığı da, uçağın normalden daha hızlı bir şekilde iniş yaptığını gördüğünü ve bir süre sonra da uçağın düştüğünü söyledi. Uçağın ikiye bölündüğünü ve ancak parçalara ayrılmadığını belirten görgü şahidi, uçakta alev veya duman olmadığını kaydetti. Görgü şahidi ayrıca, uçağın etrafında 50 kadar yolcunun dolaştığını söyledi.

MÜRETTEBATIN ARKADAŞLARI GÖZ YAŞLARINA BOĞULDU

Hollanda'nın Amsterdam Havalimanı yakınlarına düşen Türk Hava yolları'nın (THY) 1951 sefer sayılı "Tekirdağ" isimli uçağında görevli mürettebatın arkadaşları göz yaşlarına boğuldu.

Atatürk Havalimanı'nda endişeli bir şekilde bekleyişlerini sürdüren birçok hostes, yakınlarını arayarak kazayla ilgili bilgi vermeye çalışıyor. Uçakta görevli hosteslerin arkadaşları da göz yaşlarını tutamadı. Havalimanında hareketlilik sürüyor.

YAZARIN OĞLU DA UÇAKTAYDI

Amsterdam'da düşen uçakta oğlu bulunan Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er THY'ye gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Rahim Er basın mensuplarına yaptığı açıklamada uçakta oğlu Cüneyt Er'in bulunduğunu anlattı. Oğlunun Hollanda'ya bir üniversitede doktora yapmak için gittiğini söyleyen Er, "Durumu hakkında bilgim yok. Televizyonlardan duyduklarımız var. Cep telefonundan aradım ulaşamadım. THY'ye de ulaşamadım. Bilgi almak için buraya geldim. Kazada ölü olmaması sevindirici. Uçak hazırlanmış. Amsterdam'a gideceğiz."

UÇAĞA BİNMEKTEN SON ANDA VAZGEÇTİ

Hollanda Amsterdam Havalimanı'nda düşen THY uçağına binmekten son anda vazgeçen Hollandalı Peter Black, Atatürk Havalimanı'na gelerek uçakta bulunan arkadaşı hakkında bilgi aldı.

İstanbul-Amsterdam seferini yapan "Tekirdağ" isimli uçakla Hollanda'ya gitmek için bilet ayırtan Peter Black, biletini iptal ederek KLM Havayolları'ndan bilet aldığını söyledi. Bir arkadaşının düşen uçakta bulunduğunu belirten Black, telefonla ulaştığı arkadaşının sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Black, "Telefonla görüştüm, acil çıkış kapısındaymış. Sağlık durumu iyi" şeklinde konuştu.




* TÜRKİYE'DE 55 YILDA 24 KAZA OLDU

* İŞTE SCHIPHOL HAVAALANI'NDA DAHA ÖNCE MEYDANA GELEN KAZALAR

* DÜNYADA SON 50 YILIN EN BÜYÜK UÇAK KAZALARI