kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

Üniversiteye giriş sistemindeki gelişmeler

Okan Üniversitesi'nin "2010'da üniversiteye girişte yeni sistem" konulu paneline katıldım. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, birinci bölümde kesinleşmemiş şekliyle yeni sistemi anlattı. İkinci bölümde ise izleyicilerden gelen soruları açık yüreklilikle yanıtladı. Yeni sistemle ilgili kamuoyunu aydınlatmaya çalışan Ünal hocayı ve Okan Üniversitesi'ni kutluyorum. Düşünülen sınav sisteminde; adayların sosyal bilimler, fen bilimleri gibi ders grupları başarısı yerine, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya gibi ders başarıları ölçülecek. Adaylara her dersin sorularını yanıtlamak için sınırlı bir süre vererek, ders puanlarının eşit koşullarda elde edilmiş karşılaştırılabilir ölçütler olması sağlanacak. Her sınavda adaylardan birbiriyle ilişkili birkaç dersle ilgili soruları yanıtlamaları istenecek. Ders puanlarını kullanarak çok sayıda puan hesaplanacak. Böylece seçme ve yerleştirmenin etkinliği artırılacak. Adayların ikinci aşama sınavlarından yalnız seçtiklerine girebilmeleri sağlanacak.

Yükseköğretime geçiş sınavı
Yeni sistemde, üniversiteye giriş sürecinin ön koşulu, adayların "Yükseköğretime Geçiş Sınavı" na (YGS) girmesine bağlanıyor. Bu sıralama sınavının içeriği, ilköğretim ve tüm lise türlerinin 1'inci sınıf ortak müfredat konularından (mevcut sistemdeki ortak alan testi) oluşacak. Çıkacak sorular öğrencilerin, o konularla ilgili temel kavram ve ilkelerini ölçecek. Bu sınavda, Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri testleri olacak. Testlerden elde edilen netlerden sözel, sayısal, eşit ağırlıklı üç puan türü oluşacak. Adaylar aldığı puanlar doğrultusunda, 2 ya da 4 yıllık meslek yüksekokullarını seçebilecek. Ayrıca bu sınav sonuçlarıyla Açıköğretim ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan fakültelere de başvurulabilecek. Bunların dışında bazı lisans programları için de bu sınavın puanları ön görülüyor. Bu sınavın en önemli rolü ise, adaylar bu üç puan türünün herhangi birinden belirtilen barajı aşabilirlerse haziranda uygulanacak olan "Lisans Yerleştirme Sınavı"na (LYS) girebilecek. YGS'nin nisanın ilk haftasında yapılması planlanıyor. Her testten yaklaşık 45 soru çıkacak, süresi 180 dakika olabilecek.

Lisans yerleştirme sınavı
Üniversitelerin iyi derecede temel donanımı öngören bölümlerinde eğitim almak isteyen adaylar ise Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmek zorunda. Sıralama niteliğinde, ileri düzeyde bir sınav olarak tanımlanan LYS, haziranın ikinci yarısında (2 hafta sonu), beş aşamada gerçekleştirilebilecek. Aşamalar (mevcut sistemdeki alan testleri)
matematik (LYS 1), fen bilimleri (LYS 2),edebiyat-coğrafya1 (LSY 3), sosyal bilimler (LSY 4), yabancı dil (LSY 5) ile ilgili ders düzeylerindeki sınavlar olacak. Yerleştirmede, puan türü başarısı yerine ilgili programın matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, Türk dili ve edebiyat, coğrafya1, tarih, coğrafya 2, felsefe grubu (psikoloji, sosyoloji, mantık) ağırlıklı olmasına bakılarak belirlenecek derslerdeki başarı puanı esas alınacak. Puanların oluşumunda, ortaöğretimle paralellik açısından, liselerdeki alanlar ve zorunlu dersler kullanılacak. Puan türleri 4 grupta toplanacak. Matematik-fen ( MF1, MF2, MF3..), Türkçe-sosyal (TS1, TS2, TS3..), Türkçe-matematik (TM1, TM2, TM3..), Yabancı dil (DİL1, DİL2..) gibi yaklaşık 20 ayrı puan türü olabilecek. Örneğin MF puanları oluşurken, fizik tıp için A, mühendislik için B katsayısıyla değerlendirilebilecek. Bu puanlar oluşurken, YGS'deki testlerin de belirli miktarda katkısı olacak. Her aşamada yaklaşık 100-120 soru çıkabilecek, süresi 150 dakika olabilecek.

Kesin olmayan konular
Yeni sınav sisteminde kesin olmayan konular var. Sınav süreleri, testlerdeki soru sayılarıyla YGS'de kaç soru kitapçığı kullanılacağı belli değil. YGS ve LYS puanları nasıl hesaplanacak? OBP ve AOBP'nin hesaplanmasında bir değişiklik yapılacak mı? Yerleştirme puanları nasıl hesaplanacak? Hangi bölüm, hangi puan türüyle öğrenci alacak? Meslek lisesi çıkışlı adayların kendi alanındaki programlara gitmesi için düzenleme yapılacak mı? Bence bu soruların yanıtlarını haziranın son haftasına doğru öğrenebileceğiz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın