kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

THY uçağı Amsterdam'da düştü: 9 ölü, 84 yaralı

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 25.02.2009 18:06
Güncelleme : 25.02.2009 22:22
Yeni Haber
Türk Hava Yolları'na ait Tekirdağ adlı uçak, Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inişi sırasında düştü.

İçinde 127 yolcu ve 7 mürettebatın bulunduğu uçak, düştüğü sırada üçe bölündü.

Hollandalı yetkililer, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapan THY'nin "Tekirdağ" isimli uçağında bulunan 3'ü mürettebat 9 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ölenler arasında kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan, ikinci pilotlar Murat Sezer ve Olgay Özgür'ün de olduğu bildirildi.

AA'nın haberine göre, kazanın meydana geldiği havaalanında bugün ikinci kez basın toplantısı düzenleyen resmi yetkililer, kazada yaralanan 84 kişinin 11 farklı hastaneye sevk edildiğini söylediler. Yetkililer, 6 kişinin durumunun kritik olduğunu kaydettiler. Hollandalı yetkililer, 31 kişinin yaralarının niteliğinin henüz belirlenemediğini ifade ettiler.

PİLOTLAR HAYATINI KAYBETTİ

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapan THY'nin "Tekirdağ" uçağının pilotlarının hayatını kaybettiği açıklandı.

Telegraaf gazetesinin internet sitesindeki haberde, pilotların kokpitte sıkışarak yaşamını yitirdiği belirtildi.

Haberde, özel ekiplerin pilotları sıkıştıkları yerden çıkarmaya çalıştıkları kaydedildi.

Öte yandan, yolcu yakınları THY'nin tahsis ettiği bir uçakla Amsterdam'a gitti.



UÇAK TOPRAK ALANA DÜŞTÜ

THY'nin TK1951 sayılı Boeing 737-800 Tipi ''Tekirdağ'' adlı uçağı, 127 yolcu ve 7 mürettebatıyla saat 08.22'de İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Amsterdam'a hareket etti.

THY uçağı, inişe geçtiği sırada A-9 otoyolunun hemen yanında bulunan Schiphol Havaalanı'nın pistine 500 metre kala tarlaya çakıldı. Üç parçaya ayrılan uçakta yangın çıkmadı.

Tekirdağ isimli uçağın modelinin Boeing 737-800 olduğu açıklandı. İstanbul-Amsterdam seferini yaparken düşen Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçakta 127 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğu belirtildi.

KARA KUTU PARİS'E GÖNDERİLİYOR

Hollandalı yetkililer, Amsterdam'da düşen THY uçağının kara kutusunun alındığını ve incelenmesi için Paris'e gönderileceğini açıkladı.

Hollanda Güvenlik Kurulu yetkilisi Fred Sanders, ''uçuş kayıtlarının olduğu donanım, analiz için Paris'e yollanacak'' açıklamasını yaptı.

* TÜRKİYE'DE 55 YILDA 24 KAZA OLDU

* İŞTE SCHIPHOL HAVAALANI'NDA DAHA ÖNCE MEYDANA GELEN KAZALAR



* DÜNYADA SON 50 YILIN EN BÜYÜK UÇAK KAZALARI

ULAŞTIRMA BAKANI'NIN AÇIKLAMALARI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, THY uçağının Hollanda'da inişi sırasında meydana gelen kaza ile ilgili olarak, ''Elimize ulaşan son bilgilere göre, açıklanan, teyit edilen ölü sayısı 7. Rakamlar çelişkili. 7 diyen var, 9 diyen var. Olayların gelişmesini hep birlikte takip edeceğiz'' dedi.

Bingöl'de bulunan Bakan Yıldırım, Bingöl Belediye Başkanlığı makam odasında uçak kazasıyla ilgili bir değerlendirme daha yaptı.

Makam odasında Hollanda'daki basın açıklamasını televizyondan canlı izleyen Bakan Yıldırım basın mensuplarına, şunları söyledi:

''Arkadaşlar ben de her şeyi sizinle birlikte öğreniyorum. Kaç kişinin öldüğünü onlar da tam bilmiyorlar. Elimize ulaşan son bilgilere göre, açıklanan, teyit edilen ölü sayısı 7. Rakamlar çelişkili. 7 diyen var, 9 diyen var. Olayların gelişmesini hep birlikte takip edeceğiz. Bu bir uçak kazasıdır. Uçak kazalarında kurtulma oranı hemen hemen yok gibidir. Ama bu mucizedir. Yumuşak zemine düşmesi ve yangın çıkmaması, yakıtın alev almaması; böyle bir kazada ölüm oranını düşürmüştür. İnşallah bundan sonra yükselmez. Tekrar tüm milletimize geçmiş olsun diyorum. Yabancı ve Türk yolcularımıza rahmet diliyorum. ''

Uçağın düşüş nedeniyle ilgili iddialara ilişkin olarak da Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

''Arkadaşlar, biz iddialarla falan emel edecek değiliz. Konu gayet açık, net, teknik meseledir. Kaza takip heyeti işini yapacak, ne olduğunu... Bir kaza olunca çok iddialar ortaya atılır. Bilen, bilmeyen herkes konuşur. Bu sefer biz kazayı mı acaba insanların acısını mı paylaşalım, yoksa bir de böyle spekülasyonlarla, iddialarla mı uğraşalım. Bırakalım işi uzmanlar yapsın. Ne varsa her şey ortaya çıkar. Kokpitte ses kayıt cihazı var. Konuşmaları kaydeden cihaz var.''

Bu arada, Bakan Yıldırım'ın, Bingöl ve Elazığ'daki programını yarıda keserek buradan Elazığ'a geçeceği, özel uçakla Ankara'ya hareket edeceği öğrenildi.



UÇAKTA TEKNİK BİR SORUN YOK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yolcu uçağının teknik bakımının 22 Aralık 2008 tarihinde yapıldığını söyledi. Bakan Yıldırım, THY uçağının Amsterdam havaalanına inişi sırasında meydana gelen kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, uçağın teknik bakımıyla ilgili olarak şunları söyledi:

''Uçağın teknik bakımının, yaptığımız ilk tespitlerde, 22.12.2008 tarihinde yapıldığı ve herhangi bir teknik sorunun bulunmadığı bilgisi ulaşmıştır. Düşüş nedeni, kurulacak olan kaza kırım komisyonunun yapacağı araştırma sonucu ortaya çıkacaktır."

"KAZA İLE İLGİLİ OLARAK METEOROLOJİK ŞARTLARDA OLUMSUZLUK BULUNMAMAKTADIR''

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden (SHGM) yapılan açıklamaya göre, THY uçağının Hollanda'da yaptığı kazayla ilgili olarak meteorolojik şartlarda herhangi bir olumsuzluk, teknik olarak uçakta ve piste yaklaşımında herhangi bir problem bulunmadığı bildirildi.

SHGM'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Hollanda Sivil Havacılık Yetkililerinden alınan bilgiye göre, hastaneye kaldırılan yaralılardan 9'unun hayatını kaybettiği, ancak kazada hayatını kaybedenlerin kimlikleri hakkında kesin bilgi verilmediği bildirildi. Farklı hastanelere kaldırılan 50 yaralıdan 20'sinin durumunun ağır olduğu bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Kaza ile ilgili olarak meteorolojik şartlarda herhangi bir olumsuzluk bulunmayıp teknik olarak da uçakta ve piste yaklaşımında herhangi bir problem bulunmamaktadır. Yapılan detaylı incelemelerin ardından kazanın oluş nedeni hakkında kesin bir neden söylemek mümkün olabilecektir.

Ayrıca, yolcu yakınlarının Hollanda'ya ulaştırılması amacıyla THY'nin uçağı 14.30'da İstanbul'dan Amsterdam'a hareket etmiştir. İstanbul'a gidecek olan yolcu yakınları için İstanbul'dan ikinci bir uçak da 15:30'da kaldırılacaktır. Ankara'dan İstanbul'a gidecek olan yolcu yakınlarına 2 kişilik kontenjan ayrılmış olup, tarifeli uçuşlardan yararlanabilecektir.''


THY YÖNETİMİNİN AÇIKLAMALARI

THY Genel Müdürü Temel Kotil ile THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin birlikte basın toplantısı düzenledi. THY yönetim kurulu başkanı Karlıtekin, "Uçakta biri bebek 127 yolcu ve 7 mürettebat" bulunduğunu belirterek şöyle dedi:

"Uçağın kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan'dır. Kaza ile ilgili yapılan araştırmalara göre, hava koşullarında ters bir durum görülmemiştir. Uçağımız üçe ayrılmıştır. Ön tarafta bir problem yok ve bu kısımda bulunan yolcularımızda da sıkıntı yoktur. Sıkıntı uçağın kuyruk kısımında bulunuyor"

HAVA HARP OKULU MEZUNU TECRÜBELİ KAPTAN

THY Genel Müdürü Temel Kotil'in ilk açıklaması da şöyle oldu: "127 yolcu vardır. Uçağa binmeyenlerle 135'di. 7 mürettebat vardı. Hava koşullarında bir sorun görünmüyor. 500 metre kala piste erişemedi ve ondan önceki alana indi. Üçe ayrıldı. Ön tarafında bir sıkıntı yok.

Arka bölümde yaralanma var. Her türlü bilgi ve belgeyi kriz merkezinde incelendi. Bakımlarda bir sorun saptanmadı. Yolcu yakınlarına da yardımcı oluyoruz ve birinci elden bilgilendiriliyorlar. 20 yaralı olduğu bildirildi ama son bilgi değil. Çok hızlı bir şekilde tahliye yapılmıştır. Bu konuda mürettebatımız başarılı olmuştur. Kaptan pilotumuz Hasan Tahsin bey 1975 Hava Harp Okulu mezunudur. En tecrübeli kaptanlardan biridir. Olaydaki başarı da bunu göstermektedir."

LAHEY BÜYÜKELÇİSİ ALPAR: YOLCULARIN ÇOĞU TÜRK VE HOLLANDA VATANDAŞI

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar, Hollanda'da kaza yapan THY uçağındaki yolcuların çoğunun Türkiye ve Hollanda vatandaşı olduğunu söyledi. Büyükelçi Alpar, bunun beklenmedik bir kaza olduğunu belirterek, "Aldığımız bilgilere göre uçakta 72 Türk, 32 Hollanda vatandaşı vardı" dedi.

Yaralıların çeşitli hastanelere kaldırıldığını kaydeden Alpar, "En hızlı şekilde tedavileri yapılıyor. Büyükelçilik olarak kriz masasıyla sürekli temas halindeyiz. Uçağın otoyolu kılpayı geçip çamurlu alana düştüğü anlaşılıyor. Çok şükür ki otoyola düşmedi, çok büyük facia olabilirdi" diye konuştu.

HOLLANDA NOS KANALI'NIN İDDİASI: MOTORLAR HAVADAYKEN DURDU

Hollanda devlet televizyonu NOS, THY uçağının havadayken motorlarının durduğunu bildirdi. Türk Hava Yollarına ait bir uçak, Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inerken düşmüştü. NOS kanalı, kötü hava şartlarının uçağın düşmesinde etkili olmadığını ancak motorların havadayken durduğunu ileri sürdü. Kanal, motorların durması ardından pilotun uçağı tarlaya indirmeye çalıştığını kaydetti.

FİLODA BOEİNG 737-800 TİPİ UÇAĞINDAN 52 ADET BULUNUYOR

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken inişi sırasında kaza yapan Boeing 737-800 tipi uçaktan Türk Hava Yolları (THY) filosunda 52 adet bulunuyor.

Alınan bilgiye göre, yatay uçuş sürati 858 kilo metre olan Boeing 737-800 tipi uçak, 165 yolcu taşıyabiliyor. Azami kalkış ağırlığı 79 bin 15 kilogram, kanat açıklığı 34,315 metre, azami yatay uçuş yüksekliği 41 bin feet, gövde uzunluğu 39,472 metre, azami menzili 4 bin 755 kilometre olan uçak, yerden 12,548 metre yüksekliğe sahip. THY filosunda 52 adet olan bu tip uçakta, 8 adet çıkış kapısı yer alıyor.