kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
STELYO BERBERAKİS

İstanbullular Atina'da kurt döktü

ATİNA- Bir zamanlar İstanbul'da eğlenen İstanbul Rumları , şimdilerde Atina'da bir araya gelerek kendilerini avutuyor..

Yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle eğlenceye meraklı olan Rum vatandaşlar her fırsatta bir araya gelerek hem "eskileri" hatırlıyor; hem de İstanbul usulü meze tabaklarına eşlik eden rakı sofralarından piste sıçrayarak, yerine göre göbek atıp ; sirtaki oynuyor..

Böyle bir gece geçen hafta içinde Atina'nın Paleon Faliron semtinde yaşandı.. İstanbul Rumları hala sılasını çektikleri kendi vatanlarından Atina yollarını tuttuklarında , kendilerine boğazı; İstanbul'u, hatırlatacak bir mekan seçmişlerdi.. Paleon Faliron..

Atina merkezine 6 km uzaklıktaki sahil semti Faliron'da toplanan binlerce İstanbullu Rum vatandaş, bu semtin bakkalını, manavını, kunduracısını, kebapçısını ; şarküterisini taa, dedikodusuna kadar her şeyi İstanbul'un kılıfına uydurmaya çalıştı

Ve.. belki de unutmamak; unutulmamak için her fırsatta düzenledikleri toplantılarda kendi bildikleri eski İstanbul'un gece hayatını yaşatıyorlar

Atina'da yaşayan İstanbul Rumlarının mesleklerine ya da İstanbul'daki semtlerine göre her birinin kendi derneği olduğu gibi "zamanında" Türkiye'de kariyer yapmış Rum atletlerini, futbolcularını, ping-pong'cularını, voleybolcularını, basketbolcularını da tek çatı altında toplayan bir dernekleri var..

Kızağa çekilmiş emekli Rum atletlerin düzenlediği geceye, Heybelilerden, Modalılara, Yeniköylülerden, Kurtuluşlulara, Tarlabaşılı'lardan Beyoğlululara kadar hemen herkes katıldı

Kravat gömlekli yaşlı sporcular ; süslü giysileri içindeki bayanlar, kendi bildikleri eski İstanbul sofralarını andıran mezeleriyle, uzo ve rakı kadehleriyle, sahnede çalan orkestranın ritmine göre keyifli bir gece geçirdiler..

Gecenin bir de sürprizi vardı.. belleklerindeki İstanbul'un solmaya yüz tutmuş mozaik taşlarını parlatmak için olsa gerek; geceye bir değil ; iki de dansöz getirmişlerdi.... Dansözler çiftetellinin nameleriyle, kalça kıvırıp göbek attıkça, İstanbullu hanımlar oturdukları masadan ayağa fırlayıp onlar da göbek atıyor.. Yaşlı beylerin gözleri ise eskiden olduğu gibi- adeta yuvalarından çıkıyordu.. .

Sonra aniden hava değişiyor ve Buzukiden çıkan tiz sesler , bir zamanlar Tatavla'da (şimdiki Kurtuluş) doğan Kasap havaları ve Sirtakiler ortalığı daha da alevlendiriyor.. Az önce göbek atanlar şimdi Sirtaki ve İzmir havaları arasında Zeybekiko oynamaya başlıyor. Sıra sıra masalarda Türkçe ve Rumca konuşuluyor.. kahkahalar atılıyor, şakalaşmalar biri birini izliyorKültürler aynı eskiden olduğu gibi biri birine karışıyor.. Salonda tam bir eski İstanbul sentezi hakim.... İstanbul akıllardan silinmiyor..


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın