kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Din, zorunlu ders olamaz'

Ufuk BALKİŞ SABAH
24.02.2009
Antalya'da bir çift, kızlarının zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması için dava açtı. Mahkeme de yürütmeyi, öğrenci lehine durdurdu..
Antalya 3. İdare Mahkemesi, bir çiftin 5'inci sınıf öğrencisi kız çocuklarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması istemiyle açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ailenin avukatı Nusret Gürgöz, "Din dersinden muaf olmak isteyenler dava açsın. Bu karar 'inanmayanların da inanma özgürlüğü vardır' tezini doğruluyor" dedi. Alevi kökenli işçi Muhammet Ali D. ve öğretmen eşi Deniz D., 11 yaşındaki kız çocuklarına 'kendi iradeleri dışında, dini inançlarına ve felsefi görüşlerine aykırı olarak dinsel eğitim verildiği, bunun da hukuka aykırı olduğu' gerekçesiyle 4 ay önce Muratpaşa Kaymakamlığı'na dilekçe verdi.

'TELAFİSİ GÜÇ OLURDU'
Muratpaşa Kaymakamlığı'na verdikleri dilekçenin reddedilmesinin ardından avukat Nusret Gürgöz aracılığıyla kaymakamlık aleyhine dava açıldı. Davalı Muratpaşa Kaymakamlığı ise savunmasında, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sadece Türk vatandaşı Hıristiyan ve Musevilik dinine mensup olanların muaf olduğunu öne sürüp davanın reddini istedi. Dava konusunu görüşen Antalya 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi kız lehine durdurma kararı verdi. Mahkeme, gerek Anayasa'nın 24'üncü, gerekse İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmesi'nin 9'uncu maddesi hükümlerinin, herkesin dini inancını ve özgürlüğünü koruduğunu vurgulayarak, "Dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğine karar verilmiştir" dedi.