kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Çocukların maytap kullanması engellenmeli"

Giriş Saati : 05.11.2008 11:57
Güncelleme : 05.11.2008 23:07
Yeni Haber
İl Sağlık Müdürü Dr. Turgay Happani, çocukların maytap kullanmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Turgay Happani, yazılı açıklamasında, çocuklar ve gençler arasında oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan ve çoğunlukla bayram, düğün ve eğlencelerde tüketimi artan maytap, çatapat gibi maddelerin kazalar yoluyla istenmeyen yaralanmalara neden olduğunu belirtti. Happani, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu maddelerin küçük çocuklarca yutulması da karaciğer yetmezliğine kadar giden ve çocuklarımızın hayatını kaybetmelerine yol açan zehirlenmelere ve son derece üzücü sonuçlara yol açabilmektedir. Nitekim geçtiğimiz günlerde başka bir ilimizde şeker zannederek yediği maytaptan dolayı bir çocuğumuz hayatını kaybetmiş, bayram sevincimizi üzüntüye dönüştürmüştür.

Bilindiği üzere 5237 sayılı TCK'nın 194. maddesi sağlık için tehlike oluşturabilecek maddelerin çocuklara verilmesini ve tüketime sunulmasını suç olarak tarif etmiş ve cezai müeyyideye bağlamıştır. Bu tür maddelerin yaralanma riski ve içerdikleri toksik kimyasallar nedeniyle sağlık için tehlike oluşturdukları konusunda tereddüt bulunmamaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü olarak ilimizde bu gibi acıların yaşanmasına mahal vermemek için bu tür yanıcı, patlayıcı ve toksik maddelerin 12 yaşından küçüklere satışının engellenmesi ve erişiminin kontrol altına alınması için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde her türlü tedbirin alınması ve alınan tedbirlere aykırı hareket edenlere ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli yasal işlemlerin yapılması hususunda karar çıkarılması için konuyu İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun gündemine getireceğiz.

Anne ve babalara da bu konuda önemli görevler düşüyor. Çocuklarının bu tür maddeleri satın almalarına ve oynamalarına müsaade etmemeleri gerekiyor. Ayrıca bu tür maddeleri 12 yaşın altındaki çocuklara satan iş yerlerini müdürlüğümüze bildirmeleri de yaşanacak olumsuzlukların engellenmesi noktasında önem arz ediyor."

(İHA)