kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk-ABD ilişkileri nasıl etkilenecek?

AJANSLAR
Giriş Saati : 05.11.2008 11:57
Güncelleme : 05.11.2008 16:52
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Türk-ABD ilişkileri nasıl etkilenecek?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki başkanlık seçimini kazanan Barack Obama'yı tebrik ederek, ''Türkiye-Amerika ilişkileri oradaki yönetimlerin değişmesiyle değil, ABD ile Türkiye'nin kendi arasındaki stratejik farkıyla bence belirlenmiş, bununla da devam etmeli diye düşünüyorum'' dedi.

Erdoğan, Dedeman Otelinde katıldığı 5. Aile Şurası'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'deki başkanlık seçimini Barak Obama'nın kazanmasının Türk-Amerikan ilişkilerine etkisini bir soru üzerine yanıtlayan Erdoğan, seçimin ABD halkına hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, ''ABD'nin siyasi tarihinde ilk kez, yıllar yılı siyah-beyaz ayrımının uç boyutlarda tartışıldığı ve ağır bedellerinin ödendiği bir ülkede, böyle bir seçim neticesinin çıkmış olmasının, bu noktada bir kırılmanın yaşandığını gösterdiğini'' ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
''Orada da artık siyah-beyaz diye bir sorunun kalmadığını söyleyebiliriz, bu alınan neticeyle. Çünkü sadece siyahların değerlendirmesiyle böyle bir neticenin yakalanması mümkün değildi. Beyazların da ciddi bir oy kayması oldu ki, böyle bir netice çıktı. Bundan dolayı tabii ki Obama'yı, kampanyadaki enerjik sürecini, ekibinin bu noktadaki çalışmasını tebrik ediyorum.

Amerika'nın, şu anda dünyadaki imkanları noktasında güçlü bir ülke olması sebebiyle üzerindeki yük çok farklı. Küresel krizin yaşandığı bir dönemde Obama böyle bir yükü sırtlanıyor. Dünyadaki küresel barışa katkı sorumluluğu ABD'de çok çok daha fazla. Bu noktada seçim kampanyalarında işlenen bazı tezleri, seçim kampanyasına yönelik kalan tezler olarak değerlendiriyoruz, orada kalır diye düşünüyoruz. Türkiye-Amerika ilişkileri oradaki yönetimlerin değişmesiyle değil, ABD ile Türkiye'nin kendi arasındaki stratejik farkıyla bence belirlenmiş, bununla da devam etmeli diye düşünüyorum ve öyle olacağına inanıyorum. ''
Bir gazetecinin, 15 Kasımda ABD'de bir toplantıya katılacağını belirtmesi ve yeni seçilen başkan Obama ile bir görüşmenin söz konusu olup olmadığını sorması üzerine Erdoğan, ''İlgili arkadaşların Barak Obama ile bir görüşme imkanı arayacağını'' söyledi.

Erdoğan, ''Eğer bir görüşme imkanı bulabilirsek tabii onların programı ne durumdadır şu anda bilemiyoruz, onlar şimdi kendi kabineleriyle ilgili çalışmalarını sürdürecekler, yoğun bir çalışmaları olacaktır. Böyle bir imkanı kendileriyle bulursak, görüşme fırsatını arayacağız'' dedi.
Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile zaten söz konusu programda bir arada olacağını belirtti.

Türk-Amerikan ilişkileri açısından hayırlı bir gelecek olmasını temennisinde bulunan Erdoğan, dünya demokrasisi, barışı, dayanışması ve Orta Doğu'daki barış sürecine katkısı olacak bir sürecin başlamasını arzu ettiğini dile getirdi.

WİLSON: AMERİKAN DOSTLUĞU OBAMA DÖNEMİNDE DE SÜRECEK

Bu arada ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Barack Obama'nın yeni ABD başkanı olarak seçilmesinden duyduğu "gurur"u dile getirirken, Türk-Amerikan dostluğunun Obama döneminde de devam edeceğinden emin olduğunu söyledi. Wilson, Her başkan, Türkiye'nin ABD için, ABD'nin de Türkiye için taşıdığı önemi anladı. Her başkan, ciddi ve devamlı olarak onyıllarca Türk liderleri ile birlikte çalıştı" dedi.

Ross Wilson, ABD Büyükelçiliği ve Türk-Amerikan Derneği'nce düzenlenen ve sabaha kadar devam eden "2008 ABD Seçimini İzleme Programı"nın uygulandığı dernek binasında yaptığı açıklamada, ABD demokrasisinin büyüklüğünün kutlandığını, "tarihi" bir gün yaşandığını söyledi.

Önümüzdeki dönemde Barack Obama'nın zaferinin anlamı ve Amerikan halkının sandıkta ne demek istediğine ilişkin çok şeyler söyleneceğini ifade eden Büyükelçi, yoksul bir aileden gelme Afrika kökenli Obama'nın başkan seçilmesini, "mücize" olarak nitelendirdi.

Büyükelçi Wilson, Obama'nın zaferinin medeni haklar için verilen mücadelenin sadece 40 yıl sonra meydana geldiğine işaret ederken bundan duyduğu "gurur"a vurgu yaptı.

Wilson, seçimi kaybeden ve Vietnam'ta kahramanlığını ispat eden Senatör John MacCain'in yürüttüğü kampanyanın takdir edildiğini belirtti.

Seçim'in Türkiye-ABD ilişkileri açısından da değerlendiren Wilson, şunları söyledi:

"Türk dostlarıma şunu şöylemek isterim: seçim sonucu bir değişim arzusunun ifadesidir. ABD'nin dış politikası tarihi ve Türk-Amerikan ilişkileri tarihi, başkanlar arasında bazı değişikliklerin olduğunu ancak aynı zamanda büyük bir devamlılık olduğunu gösteriyor. Her başkan, Türkiye'nin ABD için, ABD'nin de Türkiye için taşıdığı önemi anladı. Her başkan, ciddi ve devamlı olarak on yıllarca Türk liderleri ile birlikte çalıştı."

Büyükelçi Wilson, önümüzdeki dört yılda ne olacağını bilmediğini belirterek ancak "Türkiye ile dostluğumuz devam edeceğinden, aramızdaki bağların devam edeceğinden eminim" ifadesini kullandı.

*ABD'NİN YENİ BAŞKANI OBAMA...

*OBAMA OYUNU KULLANDI

*ABD'DE BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDEN FOTOĞRAFLAR...

*JAPONYA'NIN OBAMA KASABASINDA BAYRAM HAVASI...

OBAMA, STRATEJİK MÜTTEFİK VE DOSTU OLARAK TÜRKİYE'NİN FARKINA VARACAKTIR

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Anderholm Wiener, ABD'nin yeni başkanı seçilen Barack Obama'nın, stratejik müttefiki ve dostu olarak Türkiye'nin farkına varacağını belirterek, yeni dönemde de ortaklığın devam edeceğini söyledi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlileri ile bu kentte bulunan ABD'liler, seçim sonuçlarını Maslak'taki Shareton Oteli Galaxy Salonu'nda kurulan TV'lerden izlediler.

Obama'nın ABD'nin 44. Başkanı seçilmesinin ardından burada bir basın toplantısı yapan Wiener, ülkenin her yerinde binlerce seçim sandığında milyonlarca Amerikalı'nın son kararlarını verip özgür iradeleriyle tercihlerini kullandıklarını ifade etti. Wiener, "Bundan 2 yıl önce hiç birimiz bu kampanyanın ne yurt içinde, ne de yurt dışında bu kadar ilgi yaratacağını tahmin edemezdik. Amerikalılar cesareti dillere destan Vietnam'da bir savaş esiri olmuş ve bir savaş kahramanı olmuş John McCain ile Amerikalı bir anne ile Kenyalı bir babanın oğlu Barack Obama arasında seçimlerini yapma noktasına geldiler ve sonunda Amerika, ilk Afrika kökenli Amerika başkanını seçti" dedi.

Obama'nın 20 Ocak'ta ABD'nin 44. Başkanı olarak 20 Ocak'ta ant içeceğini hatırlatan Wiener, "Bu kampanya sürecinde daima söylediğim gibi Obama, stratejik müttefik ve dostu olarak Türkiye'nin farkına varacaktır" diye konuştu.

Amerika'nın önündeki zorluklarla tek başına yüzleşemeyeceğini belirten Wiener, "Yeni yönetimde de ortaklığımız, PKK ve diğer teröristlerle mücadelenizde demokratik ve güvenli bir Irak'ı desteklemeye, yeni enerji kaynakları tedarik yollarını bulmaya, Orta Doğu'da ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ve çevresindeki bölgelerde barışı desteklemeye devam edecektir. Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yerini alırken 2 ülke daha da yakın çalışacaktır" dedi

"OBAMA TÜRKİYE İÇİN ŞANS"


Türk Amerikan İş Adamları Derneği Onursal Başkanı Zeynel Abidin Erdem de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Barack Obama'nın başkan seçilmesiyle Türkiye ile ilişkilerinde yeni bir dönem başlamasını beklediğini söyledi.

Erdem, Obama'nın Irak, Filistin ve Afganistan'daki meseleleri ve birçok önemli olayı masa üzerinde çok ciddi bir şekilde tartışıp kendi seçim propagandasında vurguladığını, dolayısıyla Türkiye'nin burada çok önemli bir rolü olacağını savunarak, ''Türkiye, artık barış döneminin ana noktası olacaktır. Filistin, İsrail, Afganistan, Pakistan bağlamında Türkiye'nin pozitif davranışı Obama için önem kazanacaktır. Dolayısıyla da Obama'nın kazanmış olması, Türkiye için bir şanstır. Ancak bu şansı Türkiye Cumhuriyeti'nin yakalaması lazım" dedi.

Obama'nın ''Ermeni meselesi'' konusundaki açıklamalarını da değerlendiren Erdem, şunları kaydetti:

"Obama'nın Ermeni meselesi konusundaki konuşmaları hiç problem değil. Türkiye'yi gözardı edecek bir Amerika düşünülemez. Artık Türkiye dünya sahnesinde barışçıl bir ülke olduğunu kabul ettirdi. Kendi konumunu yüceltti. Dünyanın 16. büyük ekonomisi oldu. Bu genç nüfusun gözardı edileceğini düşünmeyin. Bu güçlü ordunun gözardı edileceğini düşünmüyorum. Ermeni meselesi kabul edilse de umurumuzda değil. Varsın olsun ellerinden geleni yapsınlar."

Erdem, yeni dönemde Afganistan, Irak ve Kıbrıs'ta çok ciddi hareketler olacağını belirterek, "Irak'taki halkların ezilmeden bir çözüme gidileceği düşüncesi içerisindeyim. Türkiye burada çok etkin bir rol oynayacaktır" dedi.


GROSSMAN: "TÜRKİYE, ERMENİLERE UZANMAYI SÜRDÜRSÜN"

Öte yandan ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Ankara eski Büyükelçisi Marc Grossman, ABD Başkanı olarak seçilen Barack Obama'nın seçim kampanyası sırasında "Ermeni soykırımı" konusunda takındığı tavrının karşısında, Türkiye'ye "tarihçiler komisyonu" önerisine yönelik çabalarını ve Ermenistan Hükümetiyle konuşmayı sürdürmesini önerdi.

Marc Grossman, "2008 Seçimi İzleme Programı"nın düzenlendiği Türk-Amerikan Derneğinde gerçekleşen bir telekonferansta Barack Obama'nın ABD Başkanı olarak seçilmesinin ABD'nın dış politikası, Türkiye-ABD ilişkileri ve "Ermeni Soykırımı" tasarısı açısından değerlendirdi.

Obama ve Amerikan halkının dış politikasında "diplomasiye" daha çok ağırlık verilmesini istediği inancını dile getiren Grossman, bunun Türkiye ile olan ittifak açısından önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.

ABD politikasında Guantanamo Üssü'nün kapatılması gibi değişikliklerin olacağını umduğunu ifade eden Grossman, ancak genel olarak "radikal" değişikliklerden çok "tarz" değişikliği olacağını sandığını da söyledi. Grossman "Daha çok diplomasi olacak. Ortaklarımızla istişare konusunda daha çok çaba olacak" dedi.

Marc Grossman, Obama'nın kampanya sırasındaki açıklamalarına dikkat çekilerek, "Ermeni Soykırımı" nın tanınması olasılığının sorulması üzerine Obama'nın bu konuya çeşitli defalar değindiğini belirterek, "Bu konunun, başkan olarak seçilen Obama için önemli bir konu olduğunu sanıyorum" dedi.

BAYKAL, OBAMA'YI KUTLADI


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama'yı kutladı.

CHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Baracak Obama'yı kutlayan Deniz Baykal'ın mesajı, Obama'ya ulaştırılmak üzere ABD Büyükelçiliği'ne gönderildi.

CHP'Lİ ÖYMEN'DEN "OBAMA" DEĞERLENDİRMESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, Barack Obama'nın ABD başkanlığına seçilmesinin, iyi değerlendirilmesi durumunda Türkiye'yi olumlu etkileyeceğini söyledi. Öymen, ABD'nin önümüzdeki süreçte izleyeceği Irak ve ekonomi politikalarının Türkiye'ye yansımaları olacağını kaydetti.

ABD'de Barack Obama'nın Başkan seçilmesini ANKA'ya değerlendiren CHP'li Öymen, Obama'nın değişim vurgusuna dikkat çekti.

ABD'de belli şeylerin değişeceğini söyleyen Öymen, "Ama ABD'de değişmeyecek şeyler de olacak. Ülkenin çıkarı Cumhurbaşkanlarının değişmesiyle değişmiyor. Güvenlik ve petrol konuları başta olmak üzere pek çok konuda ABD'nin menfaatlerine özen gösterecek Obama" dedi.

ABD ile Türkiye'nin ilişkilerinin, Türkiye'nin izleyeceği politikalarla yakından ilgili olacağını belirten CHP'li Öymen, özetle şunları söyledi:

"Şimdiye kadar olduğu gibi teslimiyetçi bir havada sürerse ABD ilişkileri, onlar da bize ona göre muamele yapar. Türkiye, bu süreçte kendi çıkarlarına öncelik vererek, ABD'yi dost ve müttefik görmeli, ABD'ye patron gibi yaklaşmamalı. Eğer böyle bir politika izlenirse ilişkiler daha iyi gelişir. ABD'nin yeni Irak politikası da Türkiye açısından çok önemli. Obama vaad ettiği gibi bir iki yıl içinde Irak'tan çekilirse, bu Türkiye'yi de etkiler. Irak'taki yerel yöneticiler bu çekilme olursa, Türkiye'ye karşı hasmane tavır alamazlar, Irak Hükümeti'nin Türkiye'ye karşı tavrının değişmesini sağlar. Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesi önemli. Başkan Bush da destekliyordu ancak bir şey yapmadı. Clinton bu konuda AB'ye temsilciler de göndererek Türkiye'nin AB üyelik sürecine olumlu katkılar vermişti. Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili ABD ile ilişkilerin geliştirilmesi lazım. Obama'nın ekonomide izleyeceği politikada önemli. Ekonomik krizi önleyebilirse bu Türkiye'ye de olumlu etki eder. Türk Amerikan ilişkileri genel bir tablo içinde yürüyecek. Türkiye kararlı ve şahsiyetli bir politika ile kendi ülke çıkarlarını önde tutan bir politika izlerse Türk Amerikan ilişkileri olumlu şekilde sürer. Biz CHP olarak, bu süreci yakından izleyeceğiz, bu konuda biz de aktif politika izleyeceğiz."