kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dernek Avrupa’da mühendislik eğitimlerini denetleyen Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı’na üye.

İlk ulusal kalite ajansı görevde

05.11.2008
2003 yılından bu yana mühendislik programları akademisyenlerden ve sanayicilerden oluşan bağımsız bir kurul tarafından denetleniyor..
Birçok ülkede bağımsız ulusal kalite güvence ajansları yükseköğretimde verilen eğitimin kalitesini onaylar ve tescil eder. Türkiye'de de bir süredir başta akademisyenler olmak üzere üniversitelerin eğitimini denetlemek için ulusal bir kalite güvence ajansının kurulması çeşitli çevreler tarafından dile getiriliyor. Oysa Türkiye'de verilen mühendislik eğitimi için ulusal bir kalite güvence ajansı 2003'ten itibaren değerlendirme ve akreditasyon işlemini yapıyor. Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK), geçen yıl YÖK tarafından da mühendislik programlarında ulusal kalite güvence kuruluşu olarak onaylandı. Mühendislik Dekanları Konseyi 2002'de mühendislik programlarında kaliteyi artırmak için sivil bir toplum örgütü kurulması kararını alınca MÜDEK'in de temeli atıldı. MÜDEK, bugüne kadar 14 farklı disiplinde toplam 86 mühendislik lisans programını değerlendirdi. Bu yıl toplam 29 mühendislik programı değerlendirecek. Değerlendirmeyi MÜDEK bünyesinde Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon Kurulu (MAK) yapıyor. Üyeler arasında akademisyenler, sanayiciler, Türkiye Kalite Derneği, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, sivil toplum örgütü TMMOB temsilcisi bulunuyor.

BAĞIMSIZ BİR KURUL
Mühendislik programlarını denetleyen Akreditasyon Kurulu Başkanı Payzın Danışmanlık'tan Erbil Payzın, sanayicileri temsilen kurulda bulunuyor. Payzın, "Tamamen özerk ve bağımsız bir kurul oluşturduk. Bu kurulda dekanlar ya da rektör yardımcıları yer almıyor; akademisyenler, sanayiciler ve sivil toplum örgütleri bulunuyor" diyor.