kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'ya tebrik yağıyor

AJANSLAR
Giriş Saati : 05.11.2008 08:34
Güncelleme : 05.11.2008 21:56
Yeni Haber
ABD'de dün yapılan başkanlık seçimini kazanan Demokrat Parti adayı Barack Obama birçok ülke lideri tarafından tebrik edildi.

Obama'yı ilk kutlayanlar arasında yer alan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 44. ABD başkanını kendisinin ve Fransa halkının kutladığını belirtti.

*ABD'NİN YENİ BAŞKANI OBAMA...

*OBAMA OYUNU KULLANDI

*ABD'DE BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDEN FOTOĞRAFLAR...

Obama'nın üstün başarısının olağanüstü kampanyasını taçlandırdığını ifade eden Sarkozy, "Amerikan halkı sizi seçerek, değişimi, dışa açılmayı ve iyimserliği tercih etti" dedi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de yaptığı açıklamada, "Amerikan halkını, verdiği bu büyük karardan dolayı kutluyorum" ifadesini kullandı.

Karzai, Amerikan halkının bu seçimle insan haklarının korunması ve ırk ayrımcılığıyla mücadelede dünyaya örnek oluşturacak güzel bir adım attığını kaydetti.

Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki, Obama'nın köklerinin Kenya'dan gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Kibaki, "Zaferiniz, dünya genelindeki milyonlarca insana ilham kaynağı olmanın yanı sıra burada, Kenya'da özel bir alaka yaratmıştır" diye konuştu.

Kanada Başbakanı Stephen Harper da yaptığı açıklamada Obama'yı zaferinden ötürü tebrik etti ve yeni başkan ile bir araya gelerek, ABD ile Kanada arasındaki özel bağın sağlamlaştırılmasına yönelik çalışmalarda bulunmak istediğini söyledi.

Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clarc, yeni Obama yönetimiyle birlikte çalışmak istediklerini belirtti, Obama'nın, uluslararası topluluğun birçok zorlukla karşı karşıya olduğu bir dönemde başkanlık koltuğuna oturacağını anımsattı.

Japonya Başbakanı Taro Aso: "Dünyada şu sıralar zor durumlar yaşanırken, ABD'nin Obama liderliğinde mükemmel yönetileceğine eminim. Obama'nın uluslar arası toplumla daha fazla işbirliği içinde olacağına eminim. Asya-Pasifik bölgesinde Japonya-ABD ittifakı bölgenin barış ve istikrarı için önemlidir. Çevre, terör ve ekonomi gibi konularda Obama ile ilişkileri güçlendireceğim"

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Kgalema Motlanthe: "Sizin başarınızla gurur duyan Afrika, sizinle güçlenecek ilişkilerin meyvelerini görebilir ve daha yaşanabilir bir dünya kurmak için üst düzeylerde temaslar gerçekleşebilir. Yoksulluk ve gelişmemişlik içinde kıvranan Afrika'ya ABD'deki hükümetin daha fazla odaklanacağını umut ediyoruz"

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Barack Obama'nın başkanlığındaki yeni Amerikan yönetiminin Irak politikasında yakın zamanda değişiklik beklemediklerini söyledi.

Zebari, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, "Amerika'nın Irak politikasında veya bulunduğu taahhütlerde ani değişiklik yapacağını sanmıyoruz" dedi.

ABD'deki başkanlık seçiminin tarihi olduğunu belirten Zebari, Obama'nın zaferini, iki ülke arasında başarılı bir ortaklık kurulması açısından fırsat olarak gördüklerini kaydetti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Obama'yı kutladığı açıklamasında, sorunlarla başa çıkmak, yeni bir dünya konusunda uzlaşmak için değişikliklere ihtiyaç olduğunu, ABD Başkanı Baracak Obama'dan, Avrupa'nın bu düşüncesine ortak olmasını beklediklerini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yardımcılarından Saib Erekat, yeni ABD başkanının, barış yolundaki çabalara ara vermeden devam etmesini umduklarını belirtti. Erekat, Filistin ile İsrail arasındaki iki devletli çözüm anlayışının ileriye götürülmesini istedi.

Güney Kore Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Amerikan halkının Obama'yı başkan seçerek, değişiklik ve yeni umutlar konusunda mesaj verdiği belirtildi.

Çin lideri Hu Jintao da Obama'yı tebrik etti. Hu, yeni Amerikan hükümeti döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerin, işbirliğinin ve diyaloğun ortak çabalarla daha güçleneceğini umduğunu ifade etti.

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler de Obama'yı tebrik edenlere katıldı.

Obama'nın Almanya'ya güvenebileceğini belirten Köhler, iki ülkenin ortak değerler ve fikirlerle birbirlerine bağlı olduğuna işaret etti ve bunun ikili işbirliğinin temelini oluşturduğunu vurguladı.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da Obama'yı tebrik ederken, onun "ilerici değerleri ve gelecek vizyonunu" memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Brown, ABD ile İngiltere arasındaki ilişkinin, güvenlik ve refah açısından hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de ikili ilişkilerin geleceğinin çok güzel olacağı yorumunu yaptı.

Sözcü, "İsrailliler Obama'yı seçim zaferi dolayısıyla kutlamakta. Aramızdaki dostuluğun güzel bir geleceğe doğru ilerleyeceğinden eminiz" ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama'yı kutlayarak, bu zaferi "tarihi ve etkileyici" olarak değerlendirdi.
Olmert yaptığı açıklamada, "Amerika bir kez daha en büyük demokrasi olduğunu kanıtlamış ve dünyadaki tüm demokrasiler için örnek olmuştur. Obama, yeteneklerini ve liderlik vasıflarını dünyaya kanıtlamıştır" dedi.
Obama'ya, seçim başarısından dolayı İsrailli liderler ve milletvekillerinden kutlamalar geldi.

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Barack Obama'nın "kazandığı zafer, Amerikan demokrasisi için bir onur nişanı olmuştur" ifadesini kullandı.

Obama'nın İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında İsrail halkının, kişiliğinden ve İsrail'in güvenliği için açıkladığı taahhütten etkilendiğini belirten Livni, "İsrail, yeni ABD yönetimiyle, yeni başkanla ve yeni Amerikan kongresiyle stratejik işbirliğinin devamına ve iki ülke arasındaki bağların güçlenmesine umutla bakıyor" diye konuştu.

İsrail muhalefetinin lideri, Likud partisi başkanı Binyamin Netanyahu da Obama'ya, kutlama mesajı gönderdi. Netanyahu mesajında, "Siz ve Amerikan halkı tarihi bir değişimi gerçekleştirdiniz ve hepimize Amerika'nın neyi temsil ettiğini hatırlattınız: Umut ve daha iyi bir gelecek sözü" diye yazdı.

Netanyahu, "Bölgede barışa ulaşmak ve hepimiz için daha iyi bir gelecek oluşturmak için birlikte çalışacağımıza eminim" ifadesini kullandı.

İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden, Birleşik Arap listesi-Ta'al üyesi Ahmed Tibi de Obama'yı kutladı. "Obama'nın zaferi 'öteki'nin ve 'farklı'nın zaferi, ırkçılığınsa yenilgisidir" diyen Tibi, şöyle devam etti:
"Bu, ideallerin saldırganlığa karşı zaferidir. Amerikan halkı büyüklüğünü kanıtlamış ve tüm dünyayla birlikte yeni bir günün şafağına adım atmıştır."

Knesset'in İşçi partili üyelerinden Ofir Pinez-Paz da İsrail'deki siyasi sistemin, ABD demokrasisini ve Obama'yı Beyaz Saray'a taşıyan hareketi, kıskançlık ve şaşkınlıkla izlemesi gerektiğini ifade etti.

Obama'nın zaferinin İsrail için iyi olacağını söyleyen Pinez-Paz, bu başarının Orta Doğu ve tüm dünyada milyarlarca kişiye de ümit verdiğini kaydetti. Pinez-Paz, "Obama, görevinin ilk gününden başlayarak diplomatik sürece ve bölgeye barış getirme çabalarına aktif olarak katılmalıdır" diye konuştu.

Soldaki Meretz partisi Başkanı Haim Oron da Amerikan halkının sorumluluk, dayanışma ve ortaklık anlamına gelen bir alternatifi seçtiğini söyledi.

ABD'DE YAPILAN BAŞKANLIK SEÇİMLERİ, AVRUPALILAR TARAFINDAN BÜYÜK BİR İLGİ İLE İZLENDİ

ABD seçimleri 4 Kasım gecesi Avrupa'ya da damgasını vurdu ve Avrupalılara uykusuz bir gece yaşattı.

Avrupa Birliği'nin başkenti sayılan Brüksel'de seçimleri izlemek için özel organizasyonlar ve partiler düzenlendi. Sabaha kadar Amerikalı ve Avrupalı yüzlerce kişinin beraber takip ettiği seçimin galibi Demokrat aday Barack Obama oldu.

Brüksel'deki en büyük organizasyon Brüksel Amerikan Kulübü tarafından gerçekleştirildi ve geceye ABD Belçika Büyükelçisi Sam Fox da dahil olmak üzere pek çok önemli isimler katıldı. Bunlardan biri de Belçika Sosyalist Partisi Başkanı Elio Di Rupo oldu. Belçika'nın en
önemli politikacılarından biri olan Rupo, seçim sonuçlanmadan önce yaptığı açıklamada Obama'nın kazanmasının, içinde bulunulan zaman açısından en iyi sonuç olacağını ifade ederek şunları söyledi:

"Obama insanların iş hayatından daha önemli olduğunu anlayabilen tek lider olarak görünüyor. Bizim de dünyada bu finansal ve sosyal krizde insanların, ailelerin acısını ve dramını anlayacak bir lidere ihtiyacımız var."
McCain kazandığı takdirde Belçika hükümetinin son derece politik ve kibar bir reaksiyon vereceğini belirten Rupo, Obama kazanırsa Belçika'nın da diğer pek çok Avrupa ülkesi gibi aşırı sevinçli bir tepki göstereceğini söyledi.

Belçika'daki cumhuriyetçileri organize eden RAB (Republicans Abroad Belgium) Başkanı Michael Kulbickas yenilgiden sonra duygularını şöyle dile getirdi:

"Büyük hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim. Şaşırdım ama şoke olmadım diyebilirim çünkü Obama ilk günden bu yana arkasına büyük bir medya desteği aldı. Aslında Amerika hakkında çok az şey bildiği birini seçmiş oldu. Onun hakkında tek bildiğimiz ne kadar liberal olduğu."
Obama'nın kazanmasından ötürü büyük mutluluk duyan Texaslı Matt Graves, kendini tahıl ambarında bulan tavuk gibi hissettiğini söylerken, Belçikalı Clyric CharlObama'nın kazanmasından dolayı son derece mutlu olduğunu ve Avrupalıların çoğunluğunun bu sonucu beklediğini belirtti.

Seçim sonuçları için dev ekranlar karşısında sabahlayan seçim meraklıları, organizasyon çerçevesinde Amerikan folk müziği dinledi ve siyasi münazaraları seyretti.

ENDONEZYA'DA OBAMA COŞKUSU YAŞANIYOR

ABD'de bugün başkan seçilen Barack Obama'nın çocukluk yıllarını geçirdiği Endonezya'da büyük sevinç yaşanıyor.

Başkent Cakarta'da toplanan ve aralarından Obama'nın eski sınıf arkadaşlarının da bulunduğu 200'den fazla kişi, ilk sonuçların açıklanmasının ardından coşkulu anlar yaşadılar.

Etkinliğe katılanlar, Obama'nın kazanmasının, sadece dünya için değil, Endonezya için de iyi olacağını belirttiler. Barack Obama'nın eski sınıf arkadaşı Dewi Asmara, "Tabiki çok memnun ve mutluyuz. Onunla gurur duyuyoruz. Çünkü çok uzun ve yorucu bir süreçten geçti. En sonunda başardı" şeklinde duygularını dile getirdi.

Ocak'ta ABD'nin 44. Başkanı olarak yemin edecek olan Obama, Amerikalı annesi Ann Dunham'ın, Endonezyalı Müslüman Lolo Soetoro ile evlenmesi nedeniyle bu ülkede 4 yılını geçirmişti.

Seçimin en ilginç tesadüflerinden birisi, Cumhuriyetçi aday McCain'in de geçmişte Güneydoğu Asya'ya yolunun düşmesiydi. Obama, Cakarta'da ilköğretimini bitirmişti, McCain ise Vietnam savaşındaydı.

İSTANBUL'DA YAŞAYAN ABD'LİLER OBAMA'NIN SEÇİM ZAFERİNİ GÖZYAŞLARIYLA KARŞILADI


ABD'de gerçekleştirilen başkanlık seçimleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ilgiyle izlendi. Türkiye'de yaşayan Amerikan vatandaşları, Barack Obama'nın seçim zaferini gözyaşlarıyla karşıladı.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu, konsolosluk çalışanları ve İstanbul'daki ABD vatandaşlarına yönelik bir seçim organizasyonu düzenledi. Maslak Shareton Otel'de gerçekleştirilen organizasyona katılanlar seçim sonuçlarını dev ekrandan takip etti. ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Anderholm Wiener'in de katıldığı organizasyonda sonuçların açıklanmasıyla birlikte duygusal anlar yaşandı. Özellikle siyahi ABD vatandaşları, Obama'nın zaferini gözyaşları içinde karşıladı. ABD'liler, yaşadıkları duygusal anlar sırasında birbirlerine sarıldı.

Seçim sonuçlarını değerlendiren ABD'liler, ''Çok mutluyuz, ilk kez bizden biri başkan seçildi. Obama'nın sloganı değişimdi. Sadece ABD'de değil tüm dünyada değişim olacağına inanıyoruz. Obama zor şartlardan gelen biri'' dediler.

"OBAMA'NIN SEÇİLMESİ AMERİKAN DEMOKRASİNİN MUCİZESİ"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Barack Obama'nın seçim zaferini Amerikan demokrasinin mucizesi olarak nitelendirerek, bunun kendileri için çok önemli bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Wilson, bu sabah Ankara'daki Amerikan-Türk Derneği'nde yaptığı konuşmada, yoksul ve dağılmış aileden gelen siyahi bir Amerikalının seçilmesinin, ülkedeki medeni haklar mücadelesinden sadece 40 yıl sonra başarıldığına dikkat çekti.

Ross Wilson, Amerikan halkının değişim isteğini ortaya koyduğunu, ancak Türkiye ile ilişkilerde bir devamlılığın olduğuna da vurgu yaptı. Wilson, "Her başkan Türkiye'nin Amerika, Amerika'nın da Türkiye için önemini anlamaktadır. İki ülke arasındaki yakın bağlar devam edecek ve daha da güçlenecek" dedi.