kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

SABAH 4 yıldırım baskı yaptı

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 05.11.2008 10:51
Güncelleme : 05.11.2008 21:56
Yeni Haber
ABD'de Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama, ABD tarihinin 44. başkanı seçildi ve ülkenin ilk siyahi başkanı olarak tarihe geçti. ABD'deki bu tarihi seçimi yakından takip eden SABAH gazetesi, 4 yıldırım baskı yaparak okuyucusuna tüm ayrıntıları aktardı.

İlk ve ikinci baskılarda katılımcı seçmen sayısının rekor düzeye ulaştığını vurgulayan SABAH gazetesi, "Obama Önde" manşetiyle çıkardığı üçüncü baskıda, Obama - McCain çekişmesinin 103'e karşı 49 delege sayısıyla Obama lehinde devam ettiğini aktardı.

Resmi seçim sonuçlarının açıklanmasına yaklaşık bir saat kala "Siyah Devrim" manşetiyle son baskısını çıkan SABAH, siyahi başkan adayı Obama'nın zaferi garantilediğini yazdı.

İşte o yıldırım baskılar:



DEMOKRASİ KUYRUĞU
Milyonlarca seçmenin sandıklara akın edip uzun kuyruklar oluşturduğu seçimde ABD'nin 2012'ye kadarki başkanı belirlendi.

Siyahi aday Obama'yı desteklemek için çoğu hayatında ilk kez sandığa giden siyahi seçmenler başta olmak üzere, ABD halkı seçimlere büyük ilgi gösterdi. Oy verme işleminin ilk tamamlandığı yer olan Dixville Notch köyünde Obama kazandı. Seçimde son sandık Alaska'da kapandı.

Obama'nın ağır hasta anneannesi seçimden bir gün önce hayatını kaybetti. Yeni seçilen Başkan 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlayacak.


SEÇMEN PATLAMASI

İlk kez siyahi başkan adayının yarıştığı tarihi ABD seçiminde rekor düzeyde katılım oldu.

UZUN KUYRUKLAR
Tarihi seçimde ülke genelinde sandık başlarında uzun kuyruklar oluştu. 153 milyon kayıtlı seçmenin 130 milyonu oy kullandı. İlk kez sandığa giden seçmenlerin yüzde 72'si Obama'ya oy verdi.

FLORIDA'DA BÜYÜK ÇEKİŞME
Türkiye saatiyle 01.00 sıralarında ilk sandıklar kapandı ve sonuçlar gelmeye başladı. Cumhuriyetçilerin favori olduğu Kentucky'de McCain, Vermont'ta Obama kazandı. 2004 seçimlerinde belirleyici olan Florida'da saat 02.00'de her iki aday başa baş gidiyordu.

CHICAGO'DA SIKI ÖNLEM
Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama'nın kazanmaması halinde siyahların protestosundan çekinen polis, bugün Chicago'da yapılması planlanan "seçim kutlamasında" güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkardı.


OBAMA ÖNDE

Obama, Florida ve K. Carolina gibi kritik eyaletlerde öne geçerek zafere yaklaştı

103 DELEGE OBAMA'NIN
Demokratların siyahi adayı Barack Obama, Türkiye saatiyle 03.30 sıralarında çoğunluğu doğu bölgesinde olmak üzere 22 eyaletin 19'unda kazandı. Obama bu eyaletlerden 103 delege çıkardı.
John McCain delege sayısı ise 49'du.

MCCAIN, BUSH'UN GERİSİNDE
Cumhuriyetçilerin adayı McCain, Bush'un 2004 başkanlık seçimlerinde kilit eyaletlerde gösterdiği performansın gerisine düştü. Tarihi seçimde ülke genelinde sandık başlarında uzun kuyruklar oluştu. 153 milyon kayıtlı seçmenin 130 milyonu sandık başına gitti.


SİYAH DEVRİM

ABD halkı tarihi seçimde ilk kez siyah bir adayı Beyaz Saray'a taşıdı. Obama, rakibi McCain'i geçerek zafere ulaştı.

REKOR DÜZEYDE KATILIM
Demokratların siyahi adayı Barack Obama, Türkiye saatiyle 05.00 sıralarında aralarında Ohio, New York ve Pennsylvania'nın bulunduğu 29 eyaletin 18'inde kazandı. Obama bu eyaletlerden 200 delege çıkardı. McCain'in delege sayısı ise 124'tü.

Kongre'nin üst kanadı Senota'da da Demokrat Parti çoğunluk sayısı 51'e erken saatlerde ulaştı. Tarihi seçimde ilk kez sandık başına giden seçmenlerin yüzde 72'si Obama'ya oy verdi. Obama taraftarları zaferi kutlamak için Chicago'ya akın etti.

NOTLAR...
* ABD'deki seçimlerin geçici sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Obama'nın zafer konuşması yapacağı Chicago'daki Grand Park'ta binlerce kişi toplandı.

* Barack Obama, belki de hayatının en mutlu olması gereken gününü gözyaşı dökerek geçirdi. Çünkü Obama seçime saatler kala 'Hayatımda çok önemli bir yeri var' dediği anneannesini kaybetti.

* Uluslararası Uzay istasyonu'ndaki (UUI) 2 Amerikalı astronot Mike Fincke ve Gregory Chamitoff dünyadan 354 kilometre uzakta oylarını kullandı.

ABD'NİN YENİ BAŞKANI OBAMA...

OBAMA OYUNU KULLANDI

ABD'DE BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDEN FOTOĞRAFLAR...