kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çocuk yuvaları BBG evi gibi izlenecek

Giriş Saati : 05.11.2008 12:27
Güncelleme : 05.11.2008 23:07
Yeni Haber
İngiliz düşesi Sarah Ferguson'un çocuk yurtlarında çektiği skandal görüntülerin ardından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) harekete geçti.

Bundan böyle çocuk yuvaları 'BBG evi' gibi izlenecek. TOKİ tarafından kimsesiz çocuklar için yaptırılan 'Sevgi Evleri' ve 'Engelsiz Yaşam Merkezleri'ne kameralı denetim ve güvenlik sistemi kurulacak. Kimsesiz çocukların fiziki şartlarının iyileştirilmesi için TOKİ tarafından yaptırılan Engelsiz Yaşam Merkezleri ile Sevgi Evleri'nde çocukların rahat edebilmesi için her türlü ayrıntı düşünülüyor.

Türkiye'nin gündemine oturan özürlü çocuklara yurtlarda yapılan muameleye TOKİ'nin yaptığı yurtlar 'dur' diyecek. Yoksullara yönelik konut projelerinin yanı sıra hastaneden okula birçok kamu binası yapan Konut İdaresi, çocukları yurt ve koğuş ortamından çıkararak aile ortamının sıcaklığına kavuşturmayı hedefleyen proje çerçevesinde villa tarzında evler yapıyor. Bu evlere alınan çocuklar, bakıcı anneler nezaretinde aile sıcaklığına kavuşturuluyor.

TOKİ ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) arasında 2006 yılında imzalanan anlaşma ile 12 ilde sevgi evi ile 10 ilde engelsiz yaşam merkezi kuruluyor. Çocukların bakıcılar tarafından olumsuz ve keyfi davranışlara maruz kalmasını önlemek amacıyla, Sevgi Evleri ve Engelsiz Yaşam Merkezleri'ne CCTV adı verilen kamera ve güvenlik sistemi yerleştirilecek. Bina ana girişi, katlar, mutfak, asansörler, holler, otopark, ortak kullanım alanları ve bina çevresini izleyecek şekilde yerleştirilecek kameralar sayesinde 24 saat süreyle elde edilecek görüntüler kayıt altında tutularak arşivlenecek.

TOKİ halen, Bilecik, Karaman, Kırşehir, Ankara (2), Adana, Ağrı, Çankırı, Gaziantep, Kütahya, Malatya, Yalova ile Yozgat'da 178 bina olarak tasarlanan 12 adet Sevgi Evi inşa ederken, Ankara, Bursa, Hatay, İstanbul, Kars, Kırşehir, Sinop, Şanlıurfa, Uşak ve Van'da da 159 binadan oluşan 10 Engelsiz Yaşam Merkezi kuruyor.

KARAKOLDAN SONRA OTEL KONFORUNDA SEVGİ EVLERİ

Sevgi Evleri, 10-12 çocuğun, yaş gruplarına uygun şekilde gruplanarak, aile ortamına uygun şekilde yaşamlarını sürdürebileceği küçük müstakil binalar ile, içinde idari birimler, sağlık ünitesi, hobi odaları ve çok amaçlı salonun yer aldığı bir ortak kullanım binasından oluşan, etrafı çevrili ve girişi kontrollü kompleksler.

Engelsiz Yaşam Merkezleri ise ailesinin yanında bakımı mümkün olmayan engelli çocuklara yatılı olarak hizmet, bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunuyor. 3 er kişilik 4 adet yatak odası, oturma odası, mutfak, yemekhane, banyo, tuvalet ve personel odasından oluşan tek katlı müstakil ve korunaklı bahçeleri bulunuyor. Bu merkezlerde, içinde iş-uğraş atölyeleri, sağlık ve eğitim birimleri, idari bürolar, fizyoterapi havuzu ve çok amaçlı salonun yer aldığı bir adet ortak kullanım binası da yer alıyor.

YAŞLILAR İÇİN HUZUR EVLERİ

Kimsesiz çocuklar için Sevgi Evleri ve bakıma muhtaç çocuklar için Engelsiz Yaşam Merkezi projelerini hayata geçiren TOKİ, yaşlılar için Huzurevi ile toplumsal değişime ayak uyduramayan aileler için Toplum Merkezleri yapıyor.

Bedensel ve ruhsal engelleri yüzünden topluma uyum sağlayamayanlar için ise Rehabilitasyon Merkezleri inşa ediyor. Yaşlıların huzurlu bir ortamda kalmasını sağlamak, bakım ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak üzere TOKİ tarafından 5 ayrı ilde kurulan huzurevleri, çeşitli aktiviteler ile hobileri gerçekleştirecek imkanlar da sunuyor. Türkiye genelinde 7 ayrı ilde Toplum Merkezi inşa ediliyor.

(CİHAN)