kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Kuru fasulyenin yanına soğan lüks
Yeni Haber
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan kuru soğanın, 'yeni ürünün çıkmaması ve stoklardaki sıkıntı' nedeniyle manavlardaki fiyatı 1,5 YTL'ye ulaştı...
Bu yılki hasadına henüz başlanmayan kuru soğanın, stoklardaki yetersizlik nedeniyle, toptancı halindeki 40 YKr'den başlayan fiyatları, manavlarda 1,5 YTL'ye kadar çıktı.

Türk mutfağının en önemli yemek mezesi olan kuru soğan, artan fiyatları nedeniyle tüketicinin elini yakarken, fakirin yemeği olarak tanımlanan ve ayrılmaz parçası olan kuru fasulyenin yanında da ''lüks'' oldu.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, soğan ekim alanlarında önceki yıllarda başlayan daralmanın bu yıl da devam edeceğini belirtirken, fiyat artışının ise ay sonuna kadar sürebileceğini belirtti.

Soğan arzının fazla olduğu geçen yıl, fiyatların beklentinin çok altında gerçekleştiğini belirten Doğru, ''Zarar eden çiftçi soğan ekmek yerine tarlasını başka ürünlerle değerlendirdi. Bu yıl da soğanın ekim alanında ortalama olarak yüzde 30 civarında bir düşüş bekliyoruz'' dedi.

Fiyatların arz-talep dengesine göre değişiklik gösterebileceğini belirten Doğru, yükselmenin ise stoklardaki sıkıntıdan kaynaklandığını, satışı yapılan soğanların ise geçen yılki soğanlar olduğunu kaydetti.Bu yıl ürünlerinin henüz hasadının yapılmadığını bildiren Doğru, şunları kaydetti:

''Soğan fiyatlarının geçen yıllarda zarar ettirmesi üreticiyi küstürdü. Ekim alanı azalan soğan neredeyse zengin yiyeceği olarak bilinen muzun fiyatına ulaştı. Çukurova'da ay sonu itibarıyla sökümün başlaması fiyatları bir nebze de olsa dengeleyecektir.''

HALDEKİ FİYATI 1 YTL'YE KADAR ÇIKIYOR

Kuru soğanın Adana Büyükşehir Belediyesi halindeki fiyatları ise kalitesine göre değişiklik gösteriyor.

Hal Müdürlüğü yetkilileri, fiyatların kalite kalite değişiklik gösterdiğini belirtirken, toptan en düşük 40 YKr olan soğan fiyatlarının, 1 YTL'ye kadar çıktığını kaydettiler.

(AA)