kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Avrupa'da yükseliş, İMKB'ye Barzani endişesini unutturdu
Avrupa borsaları, satın alma ve birleşme haberleri ile son 6 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Önceki gün Barzani'nin çıkışı ve MGK ile gerilen İMKB yüzde 1.7 ile rekor kırdı..
Paskalya tatilinden sonra yatay seyreden Avrupa borsalarında dün artışlar yaşandı. Avrupalı 17 borsanın 15'i değer kazanırken, Avrupa borsaları son 6 yılın en yüksek seviyelerini yakaladı. Önceki gün MGK zirvesinin gerginliği ve Barzani'nin Kuzey Irak ile ilgili açıklamaları piyasaları tedirgin ederken dün İMKB-100 yüzde 1.7 arttı. Salı günü endeks yüzde 1.2 kan kaybetmişti. Şubat ayında global piyasalarda yaşanan dalgalanma öncesi seviyelere geri dönen borsalar, Avrupalı şirketlerin satın alma, birleşme haber ve söylentileri ile ivme kazandı. FTSE Eurofirst 300 endeksi yüzde 0.4 değer kazanarak, 1.554 puan ile son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İYİMSERLİK OLUMLU ETKİLEDİ
Frankfurt Borsası yüzde 1.3 artarken, Fransız CAC 40 yüzde 0.22 ve Londra'da işlem gören İngiliz FTSE 100 Endeksi ise yüzde 0.31 oranında arttı. İspanyol IBEX 35 yüzde 0.27 değer kazanırken, Milan Borsası'nda işlem gören MIB 30 Endeksi ise yüzde 0.36 arttı. 2007 yılında Avrupa'da satın alma ve birleşmelerin 549 milyar dolara ulaştığının altını çizen uzmanlar, "Satın alma ve birleşmeler Avrupa ekonomisi için itici bir güç olmaya devam ediyor" yorumunda birleşti. İngiliz Marks & Spencer'ın yatırımcıların ilgi odağı olması ile satın alma söylentileri şirket hisselerinin yüzde 3.1 değer kazanmasına neden oldu. Raymond James Türkiye Baş Ekonomisti Özgür Altuğ, global piyasalarda iyimserliğin devam ettiğini belirterek, "Dünyada satın alma ve birleşmelerin piyasalarda olumlu etkilerini görüyoruz. Ayrıca İngiltere'de açıklanan perakende satış rakamları da piyasalarda olumlu etki yaptı. Avrupa Bölgesi'nde büyümede problem olmaması ise önemli diğer bir etken. Bugün Avrupa Merkez Bankası, faiz açıklamasını yapacak. Piyasaların beklentileri doğrultusunda Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmayarak, sabit tutması bekleniyor" dedi. Bütün bu gelişmeler doğrultusunda Avrupa Borsaları ve İMKB'de artışlar yaşandığını söyleyen Altuğ, önümüzdeki hafta ise piyasaların seyrinin ABD'de açıklanması beklenen kâr rakamlarına odaklanacağını ifade etti.