kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Çimento karteline gün doğdu
Türkiye'de en çok rekabet ihlalinin yaşandığı sektörler arasında çimento sektörü de var. Şimdi size aktaracağım yeni bir uygulama ile çimento fabrikaları, betonu çok daha ucuza üretebilecek ve bu tesislere sahip olmayan diğer beton santralleri karşısında hakim durum yaratacağı için rekabet ihlaline sebebiyet verecek.

8'de bir daha ucuz
Haksız rekabetin adı ise puzolanik... Puzolanik, termik santrallerden çıkan uçucu kül ve çimentonun yerini alabilen, aktivitesi yüksek bir ürün. Beton santralleri, termik santrallerden bunu alıp belli oranda çimentoya katıp betonun işlenebilirliğini arttırıyor. Üstelik maliyeti çimentonun sekizde biri olduğu için beton maliyetine doğrudan etki ediyor.
Çimento karteli bu nedenle, termik santrallerden çıkan uçucu külleri ele geçirmek için birbirleriyle yarışıyor.
Ege bölgesinde Soma termik santralinden uçucu külü satın alan 3 firma var. Bu firmaların burada kendilerine ait tesisleri var. Bu üç firmadan biri Çimentaş. Diğer iki firmadan biri olan ASH Plus (en büyük tesise sahip), Batı Anadolu Çimento fabrikası ile anlaşma sağladı ve tesislerini devretmek üzere. Mevcut üçüncü firmayı da yine Çimentaş satın almak üzere görüşmeler yapıyor.
Demek ki bundan böyle bağımsız beton firmaları ve bağımsız çimento değirmenleri termik santrallerinden uçucu kül alamayacak. Bu uygulama ile uçucu kül alan beton santrallerinin hakim durum yaratarak rekabet ihlaline sebebiyet verecek.