kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Erkan Güral, "Yıllık üretim kapasitemiz 15 milyon metrekare. Bunu artırmayı düşünmüyorum. Onun yerine katma değeri yüksek ürünlere yöneliyoruz" diyor.
'Ne üretsek kopyalandı, artık seramikleri suyla keseceğiz'
ESEN EVRAN
"Bir tek ürünüm tam 15 firma tarafından kopyalandı" diyen Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Güral, taklit edilemeyecek bir teknoloji için 500 bin Euro yatırım yaptı..
Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Üyesi ve Seramik Kaplama Malzemeleri Üreticileri Birliği (SERKAP) Başkan Yardımcısı Erkal Güral, "Türkiye'de 25 tane seramik üreticisi var, bakıyorum 15'i bizi taklit etmiş. Taklit edilen ürünümü en kısa sürede piyasadan çekiyorum. Bununla mücadele edemedim, şimdi Waterjet teknolojisi için 500 bin Euro yatırım yaptım. Sadece bu teknolojiyle üretilebilen desenler yaratacağım, kimse taklit edemeyecek" dedi. Erkan Güral, "Seramiği çok tazyikli suyla kesiyorsunuz. Bu teknoloji çok küçük ayrıntılara izin verebiliyor. İsterseniz fotoğrafınızı verin seramiğin içine gömelim, isterseniz adınızı yazalım" dedi.

MAHCUP OLUYORLAR AMA...

* Taklitle hukuki yoldan savaşamıyor musunuz?
Bire bir aynısını da yapsa Türkiye'deki kanunlar gereği etkili yaptırımlarda bulunamıyorsunuz. 25 tane üretici var, bakıyorum 14-15 tanesi bizi taklit etmiş. "Bunu taklit etmeyin, bizde çok fazla desen var, size yardımcı olalım" dediğim arkadaşlarım bile var.

* Onların bir Ar-Ge departmanı yok mu?
Onların araştırma departmanları piyasada en çok hangi desen var onu araştırıyor. Türkiye'nin en iyi firması diye tanınan bir firma bile taklit etti bizi. Çin'e kadar gitmeye gerek yok, içimizdeki Çin'ler yetiyor.

* Aynı zamanda birliğin de ikinci başkanısınız. Başedemediniz mi?
Yüzyüze geldiğimizde mahcup bir edayla baktıkları zaman benim için olay bitiyor.

* Ne yapacaksınız? Ürünleri mi gizleyeceksiniz? Bu mümkün mü?
Waterjet denen teknolojiyle kişiye özel üretim yapacağız. Bunları taklit etme imkanı yok. Çok özel bir teknolojiyle üretiliyor çünkü. Şu anda hiç kimsede o teknoloji yok. Haksız rekabetten yorulduk. Kim ne yapıyor, ona bakmıyoruz. Kim ne yapmıyor ona bakıyoruz. Bu proje de onlardan biri.

* Peki piyasada 'İtalyan seramik' diye bir tercih var. Bundan mağdur değil misiniz?
Türkiye Avrupa'nın üçüncü büyük seramik üreticisi.Artık yabancıların yaptığı ve bizim yapamayacağımız şey yok. Avrupa'da fabrikalar kapanıyor yavaş yavaş. Avrupa'da üçüncü büyük üretici olacaksınız, ama Ar-Ge'ye, teknolojiye yatırım yapmayacaksınız, başkasının yaptığını uygulayacaksınız. Olmuyor tabii.