kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
'Yabancı kaçışını iflaslar izleyebilir'
IMF yıllık raporunda bu yıl enflasyonun Avrupa'da yükselme eğilimine gireceğini, Türkiye ve Macaristan'ın ise bu konuda istisna olacağını duyurdu Raporda gelişmekte olan ülkelere uyarılarda bulunan IMF, "Tarihte ekonomik patlamaları yıkıcı iflasların izlediğine ilişkin ciddi örnekler var" ifadesine yer verdi ..
Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü raporunu yayımladı. Her yıl yayımlanan raporda küresel sermaye hareketlerinden enflasyon beklentilerine kadar birçok konu incelendi. IMF'e göre 2007 yılında Avrupa'nın yükselen ekonomilerinde enflasyon yükselme eğilimi gösterirken Türkiye bu konuda istisna oluşturacak. Raporda, Türkiye'de bu yılki büyüme oranı, GSYH'nin yüzde 5'i, tüketici enflasyonu da, aylık ortalamalar bazında yüzde 8 olarak tahmin edildi. IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık ortak Bahar Toplantıları öncesinde yayımlanan raporda, Türkiye'de gelecek yıl için öngörülen büyüme ve aylık ortalamalardan oluşan yıllık tüketici enflasyonu oranı beklentileri de aynı kriterlere göre, sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 4.3 olarak dile getirildi. Raporda, Türkiye'nin cari açık oranı da GSYH'ye göre bu yıl yüzde 7.3, gelecek yıl da yüzde 6.8 olarak tahmin edildi.

TÜRKİYE ENFLASYONDA İSTİSNA
Enflasyon konusunda istisna konumunda bulunan Türkiye ve Macaristan'ın performansına da dikkat çekilen raporda, "Türkiye'de genişleyen cari açığa ilişkin kaygılar, mayıs-haziran döneminde yükselen piyasalardaki düzelme sırasında lira üzerinde keskin bir aşağı dönük baskıya yol açtı. Bu da, enflasyonun dizginlenmesi için para politikasında birden bire sıkıştırmaya gidilmesini gerekli kıldı ve sonuç olarak büyüme hızı yavaşladı" ifadesine yer verildi. IMF raporunda, Dünya Ekonomik Görünümü veritabanının sonuçlandırılmasından sonra Türk yetkililerinin, GSYİH'nin 2006 yılında yüzde 6 olduğunu gösteren verileri yayınladığına işaret edilerek, raporun yükselen Avrupa ile ilgili tablosunda Türkiye'deki büyümenin ise yüzde 5.5 olarak gösterildiğine dikkat çekildi.

BÜYÜME HIZINI ARTIRDI
Raporda, küresel ekonominin 2006 yılında yüzde 5.4 büyüdüğü, bu rakamın Eylül 2006'daki IMF Dünya Ekonomik Görünüm raporunda tahmin edilenden 0.25 daha hızlı olduğu belirtildi. 2007 ve 2008 için dünyada yüzde 4.9 büyüme beklentisi ifade edilen raporda, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler için 2007'de ortalama büyüme yüzde 7.5, 2008'de 7.1 olarak tahmin edildi.