kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kayısı bahçelerinde kuruma tehlikesi

Giriş Saati : 27.11.2008 11:09
Güncelleme : 27.11.2008 21:33
Yeni Haber
Malatya'da yaz aylarında yeterince sulanamayan kayısı bahçelerinin kuruma tehlikesi, üreticiyi tedirgin ediyor.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, kayısının en büyük sorununun sulama suyu olduğunu belirterek, ''Eskiden kayısının ucuz olmasından yakınırdık, artık kuraklığın kayısı bahçelerini kurutmasından bahsediyoruz. Artık düşük fiyatları bırakıp kayısının kurumaması için çaba göstermemiz gerekecek'' dedi. Malatya'nın birçok yerinde kuraklık nedeniyle kayısı bahçelerinin kurumaya terk edildiğine işaret eden Polatbaş, şunları söyledi:

''İnşallah gelecek sene bunu yaşamayız. Yetkililer ciddi önlemler almazsa kuraklığın Malatya'ya bırakacağı hasar büyük olacak. Mevcut sularımızı iyi değerlendirmemiz için herkesin üstüne düşeni yapması, gerekli önlemleri alması gerekiyor. Aksi halde bu yıl yüzde 35-40 olan kayısıdaki kuraklık zararı gelecek yıl kayısıyı tamamen yok olma durumuna getirecek.''

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde yapımına başlanan Çat Barajı'nın bir türlü bitirilemediğini anlatan Polatbaş, ''Bir an önce bu Çat Barajı'nın faaliyete geçmesi lazım. Daha sonra da Malatya çevresindeki Boztepe, Yoncalı ve Kapıkaya Barajlarının tamamlanması gerekiyor. Her yıl bir baraja 500 bin YTL-1 milyon YTL ödenek ayırmak yerine bu para bir baraja verilse bu barajlar şu anda faaliyete geçmiş olacaktı. Hepsi yarım kalmış durumda'' dedi.

Malatya'nın hemen her yerinde kuraklığın kayısı tarımını olumsuz etkilediğini ifade eden Polatbaş, üreticilerin yaygın olarak salma sulama yöntemini kullandığını, damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerinin yaygın olmadığını, bu yöntemlerin yaygınlaşması gerektiğini bildirdi. Polatbaş, üreticilerin bu konuya da eğilmesini istedi.

KAYISI FİYATLARI DÜŞTÜ

Kayısı ihracatının başladığı ağustos ayında kayısı fiyatlarının yüksek olduğunu anımsatan Polatbaş, şunları kaydetti:

''Sezon başında üreticilerimiz biraz sevindi. Kayısı fiyatları geçtiğimiz yıllara göre biraz yükseldi. Ancak küresel mali kriz kayısı ihracatını da etkiledi. Bugünlerde kayısı fiyatları 4 YTL'den 3,80 YKr'ye kadar düştü. Üreticilere bu günlerde mecbur olmadıkça kayısılarını pazara getirmemelerini tavsiye ediyoruz.''

(AA)