kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Türkiye paketini bekliyor!..

Global kriz, hepimizin yaşamını altüst etti. Çalışan kesim işsiz kalma korkusuyla yaşıyor. Dünya paketlere boğuldu.
Her ülke "kendi paketini" açıyor. Global krize karşı önlem almakta, "Geç kaldı!" diye eleştirilen AK Parti Hükümeti ise son rötuşleri yapıyor. Türk halkı ise Türkiye'nin "paketini" bekliyor.
Paket deyip geçmeyin!..
Kredi piyasalarındaki tıkanıklığı gidermek, ekonomiye yeni kaynaklar sağlamak, KOBİ'lere özellikle ihracatçı KOBİ'lere yönelik teşvikler getirmek amacıyla hazırlanmış.
Gördüğümüz kadarıyla Ankara üzerinde çalışıyor. Öncelikleri belirlemiş.
* Bugüne kadar Körfez'den 8 milyar dolar kaynak sağlamış olan Türkiye, daha çok kaynak çekmek için "Kamu varlıklarının kullanılması suretiyle kamuya finansman sağlanması hakkında" bir kanun taslağı hazırladı. Taslak, "Sukuk-u icara" modeli üzerine oturuyor. Sukuk-u icara, "Kira sertifikası" demek. Türkiye, Körfez ülkelerine kira sertifikası adıyla bir çeşit tahvil ihraç edecek. Henüz tutar belli değil.
* Bankacılık sisteminde hem güven tesis etmek, hem de bankaların birbirine borç vermesini sağlayacak yeni bir sistem üzerinde çalışılıyor. Amaç, büyük mevduat toplayan bankaların Merkez Bankası kanalıyla nakit ihtiyacı olan bankalara borç para vermesine olanak tanımak. Merkez Bankası ve BDDK konu üzerinde çalışıyor.
* 2-B orman vasfını kaybetmiş arazi satışından yaklaşık 25 ile 30 milyar dolar bekleniyor.
* Büyük umut bağlanan ve İtalya Modeli'nin baz alındığı " Varlık Barışı" yasası hayal kırıklığı yarattı. Buna rağmen 2 ile 4 milyar dolar arasında kaynak bekleniyor.
* İhracatçı KOBİ'ler için Eximbank devreye girecek.
* 36 milyar YTL'nin biriktiği " İşsizlik Sigortası Fonu" gerektiğinde devreye sokulacak. İşsizlik Sigorta Fonu'nun bir bölümü bankalarda değerlendiriliyor. Bankalarda değerlendirilen kaynağın geri ödenmek kaydıyla imalatçı ihracatçı firmalara aktarılması planlanıyor,
* Ve, Dresdner hesabı kredi piyasasına kazandırılacak.
Olay bu. Ama sorun var. Paketin sahibi kim? Belli değil. Kaygımızı iletelim. Paketle birlikte dağ fare doğurmamalı! Türkiye'nin paketi çözüm paketi olmalı.