kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'nin modern kadın yüzü oldu

Giriş Saati : 27.11.2008 11:28
Güncelleme : 27.11.2008 21:33
Yeni Haber
Türk ve İran kadınlarının yaşayışları arasındaki farklılıkları kıyaslayan bir belgesel hazırlayan İsviçre'nin devlet televizyonu SF, Türkiye'nin modern kadın yüzü olarak ünlü manken Tuğba Özay'ı seçti.

Türkiye'ye gelen İsviçre'nin devlet televizyonu SF'nin haber ekibi, ünlü manken Tuğba Özay'ı bir gün boyunca takip etti. Bayan kameraman, bayan muhabir ve bayan prodüktörden oluşan ekip, Özay'ın katıldığı programlar ve günlük yaşam tarzını görüntüledi. Türk ve İranlı kadınların yaşayış tarzları arasındaki farklılıklara dikkat çeken bir belgesel hazırlayan İsviçreli basın mensupları, ünlü mankenden çok etkilendiklerini belirtti. Özay mayosuyla havuzda yüzerek İsviçreli haber ekibine poz verdi.

Ekibin prodüktörü Patrizia Laeri, iki ülke kadınları arasındaki yaşayış farklılıklarına dikkat çekmeyi hedeflediklerini belirterek, "Tuğba Özay'ı gördüğümüzde gerçekten şaşırdık. Kendisini çok etkileyici bulduk. Özay'ın en çok dikkatimizi çeken yönü, saçı açık olduğu halde Allah'a inanıyor olması. İnancını bize söyledi. Bu, Türkiye'nin ne kadar modern bir ülke olduğunu gösteriyor. İnsanların, inançları ne olursa olsun bir arada yaşadıklarını gördük" dedi.

TUĞBA ÖZAY FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Laeri, haberin İran ayağı için trenle Tahran'a gideceklerini de belirterek, "Orada da İranlı kadınların yaşam tarzlarıyla ilgili görüntüler çekeceğiz" diye konuştu. Özay ise daha önce de İngiliz BBC ve Amerikan televizyonunda Türkiye'yi temsil ettiğini ve konunun yine İslam ülkeleri olduğunu söyledi.

Hazırlanan belgeselde İran ve Türkiye'nin karşılaştırılacağını belirten Özay, "İki ülke kadınlarının yaşayış tarzları arasındaki farklılıkları ön plana çıkarıyorlar. İki ülke de kendi mesleklerinde zirveye çıkmış isimlerle röportaj yapıyorlar. Beni de daha önce BBC kanalında takip etmişler. Ülkemi en iyi şekilde temsil etmek için kendileriyle görüşmeyi kabul ettim.

Röportajlarında çok politik sorular sordular. Ben, 'Bizler Atatürk'ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin insanlarıyız. Bizde çok etnik kökenler, gruplar var. Türban takan var, takmayan var. Allah'a inananlar var, ateistler de var. Biz doğu ve batının sentezi bir ülkeyiz' dedim.

Türkiye'nin bir mozaikler ülkesi olduğunu söyledim. Türkiye'nin üzerine politik oyunlar oynandığından, bizi Avrupa'da çok farklı görmek istiyorlar. Farklı yansıtıyorlar. Bizler Türkiye Cumhuriyeti insanları olarak laik, demokratik bir platform üzerinde her inanca saygı duyarak bir takım şeyleri sembol haline getirmeden kardeşçe yaşamak durumundayız" ifadelerini kullandı. Özay, İsviçreli haber ekibinin, kendisine Mustafa Kemal Atatürk'ü sorduğunu da ifade ederek, "Benim de türbanlı arkadaşım var. Aramızda hiçbir sorun yok. Aksine beni en çok destekleyenlerden biri o. İkimiz de Allah'a inanıyoruz. Kimse benim üzerimde bir baskı uygulayarak inancımı, yaşam biçimimi değiştiremez.

Türkiye'nin modern bir ülke olduğunu, İran'ın da zamanında çok modern olduğunu ama şu anki rejim dolayısıyla bir takım zorunluluklar getirildiğini söyledim. Türkiye hiçbir zaman İran olamaz ama İran yeniden Türkiye gibi olabilir. Türkiye'de herkes inançlara saygı duyar ama yeter ki bu bir sembol haline getirilmesin. Sembol haline getirdiğimiz zaman çelişkiler başlar. Bizler Atatürk'ün çocuklarıyız" diye konuştu.

Röportajda İtalyan sevgilisinin de konuşulduğunu belirten Tuğba Özay, "Benim bir İtalyan'la beraber olmam da İsviçrelileri çok şaşırttı. Bu konuyu da sordular. İnançlarımız arasındaki farklılıkları da sordular" açıklamasında bulundu.

(İHA)