kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hindistan'da kanlı saldırılar : 125 ölü

Giriş Saati : 27.11.2008 17:48
Güncelleme : 27.11.2008 22:38
Yeni Haber
Hindistan'ın Bombay kentinde silahlı kişilerin çeşitli yerlerde dün başlattıkları saldırılarda 125 kişi öldü, 327 kişi yaralandı.

Hindistan'ın Bombay şehrinde meydana gelen saldırılarda rehin alınan Seyfi ve Meltem Müezzinoğlu'nun serbest bırakılıp güvenli bölgeye alındığı fakat içeride bir Türk rehinenin daha bulunduğu bildirildi.

Bombay'a dün teknelerle gelen silahlı kişiler, lüks Tac Mahal ve Trident-Oberoi otelleri, bir restoran, hastaneler ve bir tren istasyonu dahil olmak üzere en az 10 ayrı yerde önlerine gelene otomatik silahlarla ateş edip el bombaları atarken, saldırılardan yaklaşık 18 saat sonra militanlarla askerlerin aralıklarla çatıştığı, durumun kontrol altına alındığı söylenen 105 yıllık Tac Mahal Oteli'nde 100'den fazla kişinin odalarında kapana kısıldığı belirtiliyor.



Tac Mahal Oteli'nden öğleden sonra 3 ceset ve rehineler çıkarılırken, Maharaştra eyaleti emniyet müdürü A.N. Roy'un açıklamasına göre, militanlara karşı düzenlenen operasyonun sürdüğü Trident-Oberoi Oteli'nde hala rehinelerin bulunduğu, adı duyulmamış Deccan Mücahidin örgütünün üstlendiği saldırılarda ölenlerden 6'sının yabancı, bunlardan birinin Japon, birinin Avustralyalı, birinin İngiliz ve birinin İtalyan olduğu, 26 Güney Koreli'nin ise saldırılardan yara almadan kurtulduğu ifade ediliyor.

İŞTE SALDIRI ANI



ŞOK GÖRÜNTÜLER



TÜRK REHİNELER



Militanların saldırı düzenlediği Tac Mahal Oteli'nden çatışma ve patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.

Televizyon kanalları, komandoların girdiği, radikal dinci militanların içeride bulunduğu Tac Mahal Oteli'nin açık bir penceresinden duman yükseldiğini duyururken, komandoların aynı zamanda Trident-Oberoi Oteli'ne de girdikleri, otelden çatışma seslerinin yükseldiği kaydedildi.

Terörist saldırıların hedeflerinden biri olan Trident-Oberoi Otelinden polisin 7 rehineyi kurtardığı bildirildi.

Adını açıklamayan rehinelerden biri, gazetecilere yaptığı açıklamada, otelin içinde çok sayıda ceset gördüğünü belirtirken, polisin kurtarma operasyonu sürerken kendilerinden konuşmamalarını istediğini söyleyerek, ayrıntılı bilgi vermedi.

Önceki haberlerde, rehin alınanlar arasında Amerikalılar, İngilizler, İtalyanlar, İsveçliler, Kanadalılar, Yemenliler, Yeni Zelanda'lılar ve bir Singapur'lunun yer aldığı kaydedilmişti.Bu arada, İngiltere, vatandaşlarına, terörist saldırıların düzenlendiği Hindistan'ın Mumbai kentine zorunlu olmayan seyahat yapmamaları uyarısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Mumbai'de bulunan İngiliz vatandaşlarından kapalı alanlardan dışarı çıkmamaları ve bir sonraki duyuruya kadar basından haberleri takip etmeleri tavsiyesinde bulunuldu.Açıklamada, Hindistan'ı her yıl 700 binden fazla İngiliz'in ziyaret ettiği hatırlatıldı.

Militanlar, ceza evindeki Müslümanların serbest bırakılmasını isterken, Trident-Oberoi Oteli'nde 10-12 militanın bulunduğu ve bu kişilerle pazarlık yapılmadığı bildiriliyor.

Bir televizyon kanalı ve polisin açıklamasına göre, açıkça İngiliz ve Amerikan vatandaşlarını hedef aldıkları görülen ve bir Yahudi yardım kuruluşunu da basan saldırganların burada rehin aldığı 3 kişi arasındaki İsrailli haham Gavriel Noach Holtzberg'in 2 yaşındaki oğlu Moşe Holtzberg'in yara almadan kurtarıldığı belirtiliyor.

Görgü tanıkları, siyah tişört ve kot pantolon giyen 20'li yaşlarındaki saldırganların, Hindu veya Urdu dili konuştuklarını söylerken, polisin saldırganlardan 8'ini öldürdüğü, 9 şüpheliyi de tutukladığı biliniyor. Saldırılarda, biri terörle mücadele birimi şefi olmak üzere ölen polis sayısı da 14.

Bombalı saldırılarda ölenler arasında Alman televizyon programı müdürü Ralph Burkei'in de (51) bulunduğu bildirildi.Alman SAT.1 ve RTL televizyonları için program hazırlayan ''C.A.M.P. TV'' adlı şirkette program müdürü olarak görev yapan Burkei'nin, bombalı saldırı sırasında Tac Mahal otelinde bulunduğu ve olayda hayatını kaybettiği, saldırılar sırasında bazı Almanların da yaralandığı belirtildi.

Tac Mahal Oteli çevresinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte bugün okullar kapalı, ancak tren seferleri her zamanki gibi yapılıyor.

"SALDIRILAR MUHTEMELEN DIŞ BAĞLANTILI"

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, dün gece Bombay kentinde düzenlenen saldırıların muhtemelen dış bağlantılı olduğunu söyledi.
Singh, ulusa sesleniş konuşmasında, Bombay'da 100'den fazla kişinin ölümüne neden olan saldırıların iyi planlanmış, yönetilmiş ve muhtemelen "dış bağlantılı" olduğunu ifade etti.

Singh, saldırıları düzenleyenlerin amaçlarının, tanınmış hedefleri seçerek insanların yüreklerinde terör duygusu yaratmak olduğunu kaydetti.