kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ERDAL ŞAFAK

Sahi, bir BOP-GOP vardı, değil mi?

Gündemimizin öylesine alt sıralarına inmiş ki, bir dönem CIA'nin Türkiye anteni olan Graham Fuller de hatırlatmasa herhalde Beyaz Saray'daki devirteslime kadar konuyu aklımızdan bile geçirmeyecektik.
ABD Yeni Sağı'nın (NeoCon'lar), hani şu Paul Wolfowitz, Richard Perle, Albert Wohlstetter, Irving Kristol, William Kristol, Robert Kagan ve arkadaşlarının "Eseri" olan " Büyük Ortadoğu Projesi "nden (BOP) söz ediyoruz. Daha sonra " Genişletilmiş Ortadoğu'yla Ortaklık Girişimi Projesi " (GOP) diye değiştirilen fikirden...
Bush'un ilk kez 26 Şubat 2003'te Neo-Con'ların kalesi "American Enterprise Institute"teki konuşmasında cebinden çıkardığı plandan...

G-8 ve NATO destekli
Bush bu planı bir yıl sonra 24 Ocak 2004'teki "Ulusa sesleniş" konuşmasında, "Ortadoğu zorbaların, umutsuzluğun ve öfkenin diyarı olarak kaldıkça, ABD'nin ve dostlarımızın güvenliğini tehdit eden insanlar ve hareketler üretmeye devam edecek. O nedenle ABD şimdi Büyük Ortadoğu'ya özgürlük getirilmesini amaçlayan bir strateji geliştiriyor" diye ambalajlamıştı. Ve bölge yönetimlerine ve halklarına rağmen Batı kamuoyuna kabul ettirmişti: 8-10 Haziran 2004'te G-8'in Sea Island'daki zirvesinde, hemen ardından 28-29 Haziran 2004'te NATO'nun İstanbul'daki zirvesinde.
Aradan 4 yıl geçti, "CIA'nin eski üst düzey yöneticisi" Graham Fuller, BBC'nin Türkçe Servisi'ne verdiği demeçte GOP'un veya BOP'un geldiği noktayı şöyle özetledi: "Büyük Ortadoğu Projesi bir felakete dönüştü."
BOP sadece felakete dönüşmekle kalsa öpüp başımıza koyacağız; ondan da vahimi Fas'tan Pakistan'a kadar uzanan coğrafyayı uçsuzbucaksız bir "Felaket bölgesi"ne dönüştürdü.

Demokrasi, özgürlük, vs...
Hatırlayın; BOP veya GOP paketi ne soylu ideallerle, ne alkışlanacak iddialarla açılmıştı.
Ortadoğu rejimlerini demokratikleştirecekti. Bölge ülkelerinin eğitim programlarını geliştirecek, bilginin alabildiğine dolaşımının önünü açacaktı. Kadını özgürleştirecekti. Liberal ekonomik sistemi kökleştirecekti. Oysa 4 yıl sonra karşımızda tarifsiz bir yıkımın tablosu var:
* 2004 öncesi Afganistan'ın geçit vermeyen dağlarında varlığını sürdürebilen ElKaide bugün tüm BOP-GOP coğrafyasında cirit atıyor : Moritanya, Fas, Tunus, Cezayir'deki yerel örgütleri uluslararası terör ağının parçası haline getirdi. Bombalı saldırılarıyla Lübnan'ı yeniden uçuruma itmeye çalışıyor. Suudi Arabistan'ın ve Yemen'in temellerini kemiriyor.
* Ya demokrasi sözü? Moritanya'da cunta geri geldi. Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika tehditle anayasayı değiştirterek, "Yaşam boyu başkanlık" yolunu açtı. Tunus'ta Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali diktatöre dönüştü. Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hanedanlığa geçmek üzere; yerine oğlunu hazırlıyor.
Diğer Arap rejimlerinden hiç söz etmeyelim.
* Kadını özgürleştirmeyi vaat ediyordu. İşte eseri: 10 yaşındaki kız "Yılın kadını" seçiliyor.
* Eğitim düzeyini yükseltmeyi, işsizliği azaltmayı hedefliyordu. Hergün yüzlerce genç ölümü göze alarak Türkiye, İtalya veya İspanya üzerinden Avrupa'ya kapağı atmaya çalışıyor.
* BOP-GOP'un kalbine Filistin sorununun çözümü yerleştirilmişti. Bush daha 2002'de "Yasser Arafat'ın yönetimden ayrılmasından sonra" Filistin devleti kurulacağını taahhüt etmişti. (Arafat 2004 Kasım'ında öldü.) Her yıl sözünü tekrarlamış, en son 27 Kasım 2007'deki Annapolis Konferansı'nda "2008, Filistin'in doğduğu yıl olacak" demişti. Hepsi boş çıktı.

Karzai bile isyanda
* Irak ve Afganistan'ın ABD'nin rehberliğinde Ortadoğu'nun ebeleri olması öngörülüyordu. Irak şimdi ABD güdümünden çıkmak için yıl sayıyor. ABD'nin iktidara getirdiği Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai de, Irak'ın yönteminden esinlenip "Ya askeri operasyonların son tarihiyle ilgili takvim verirsiniz ya da Taliban'la anlaşırım" diye rest çekiyor. Karzai bile!
BOP-GOP bitti. Geriye anlamları yeni anlaşılabilen klişeleri kaldı: "Önleyici müdahale", "Terörle savaş", "Yaratıcı kaos..." Ve bir de o kaosta savrulan Ortadoğu.
Beyaz Saray'da son 5 haftasına giren Bush, görevi biten her başkan gibi "Bağış" kararnamelerini imzalamaya başladı. Bir kısım hükümlüyü bağışlıyor, yani cezalarını affediyor.
Ama BOP-GOP bölgesinde yaşayan 600 milyon insan onu asla affetmeyecek!