kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Depremin Sakarya'ya maliyeti 3 milyar dolar

Giriş Saati : 27.11.2008 17:03
Güncelleme : 27.11.2008 21:33
Yeni Haber
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, 17 Ağustos 1999 depreminin Sakarya'ya maliyetinin 3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Kanal 24 Televizyonu'nun 'Moderatör' programına canlı yayın konuğu olan Duran, "Sakarya'dan 2 .5 milyon metreküp deprem enkazı çıktı. 4 bin insanımız hayatını kaybetti. 90 bin konut ve 11 bin işyeri hasar gördü. 17 Ağustos Depremi Sakarya'ya 3 milyar dolara mal olmuştur" dedi.

Program sunucusu Bahar Feyzan'ın sorularını cevaplayan Başkan Aziz Duran, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yayınlanan 'İstanbul'da meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremin ekonomik bilânçosu tam 60 milyar dolar olarak öngörülüyor' başlıklı raporu değerlendirdi. Depremi öngörürken Sakarya örneğinin ele alınması gerektiğini belirten Duran, "Bayındırlık Bakanlığımızın bu araştırmasını önemsiyorum. Depremin ne olduğunu yaşayanlar bilir. Eğer İstanbul'da meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depreme ilişkin çalışmalar yapılıyorsa, Sakarya örneğini ele almak gereklidir. Biz 17 Ağustos 1999 tarihinde 7,4 büyüklüğünde bir depremle sarsılmadık, yıkıldık. Şehrimiz bütünüyle yıkıldı. Abartısız söylüyorum, zaten o günlerde televizyon ekranlarına yansıyan görüntüler hala hafızalardaki tazeliğini koruyor." diye konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Sakarya'da yaşanan depremin Sakarya'ya 3 milyar dolara mal olduğunu ifade ederek, depremde sadece evlerin yıkılmadığını, altyapının iflas ettiğini ve iş dünyasının büyük zarar gördüğünü kaydetti. Duran şu bilgileri verdi:

"Yıkılan ve hasar gören evleri, enkaz kaldırma çalışmalarını, altyapı kaybını, kanalizasyon, su, yağmur suyu çalışmalarını, fabrikalarımıza etkisini, imalat sanayiine etkilerini, kapanan işyerlerimizi gözardı etmemek gerekir. Buna bağlı olarak ortaya çıkardığı işsizliği, tarım sektörüne etkisini, eğitime vurmuş olduğu darbeyi, sağlık kuruluşlarımızın yaşadığı sıkıntıyı göz önünde bulundurduğumuzda, yapılan bilimsel araştırmalar sonrası ortaya çıkan rakam 99 depremin Sakarya'ya maliyeti 3 milyar dolar olduğunu ortaya koyuyor."

Depremden sonra sıfırdan şehir kurduklarının altını çizen Duran, 1.500 kilometre kanalizasyon, 2.400 kilometre içme suyu, 131 kilometre yağmursuyu çalışması yaptıklarını ve sadece altyapıya toplam 700 milyon dolar harcadıklarını dile getirdi. Duran, "Bizler de Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz her çalışmada depremi göz önünde bulundurduk. Örneğin Kent Park'ı yaparken, deprem anında vatandaşlarımız ihtiyaçlarını karşılayabilsinler diye elektrik donanımı buna göre yaptık. Kent Park'ın içine su depoları yaptık. Kısacası her şeyi hesap ettik. Yine Kent Meydanı'nı yaparken buranın sığınak olarak kullanılabileceğini hesap ettik. Binaların yüksekliğini 2 katla sınırladık. Duble yol çalışmalarına ara vermeden devam ettirdik ve şehrimizi duble yollarla çevirdik. Şehir merkezinde 20'den fazla cadde ve bulvar açtık" şeklinde konuştu.

Depreme nasıl hazırlanılması gerektiğini de anlatan Başkan Duran, "Zemin ve yapı kalitesine dikkat etmeliyiz. Riskli bölgeler için kentsel dönüşüm projeleri üretmeliyiz. Yolların genişliğine önem vermeli, alternatif yollar oluşturmalıyız. Çünkü deprem sonrasında en önemli konular tahliye ve ulaşım konusudur. Ayrıca ekipleri depreme hazırlamak ve sık sık tatbikat yaptırmak, kent muhtelif yerlerinde toplanma alanları yapmak zorundayız" uyarısında bulundu.

(CİHAN)