kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
D, Küçükçekmece’de film için hapishaneye dönüºtürülen bir fabrikada çekildi.

Metris firarı filme çekildi

MAHMUT HAMSİCİ
26.11.2008
Yazar, gezgin ve yönetmen Metin Yeğin, 1988'de siyasi mahkûmların büyük olay yaratan Metris Cezaevi firarını D adıyla filmleştirdi. Yeğin'e göre, kaçış öyküsü Hollywood filmlerine taş çıkartacak türden..
Türk sinemasında dört duvar arasındakilerin yaşamını anlatan filmlere bir yenisi daha ekleniyor. Dünyanın farklı yerlerindeki toplumsal mücadeleler ve halk hareketlerini anlatan belgesel filmleri ve kitaplarıyla tanınan yazar, yönetmen Metin Yeğin, ilk uzun metrajlı kurmaca filmi D'de 1988'de Metris Cezaevi'nden firar eden siyasi mahkûmların öyküsünü anlatıyor. Kolektif anlayışla çekilen ve oyuncusundan yönetmen yardımcısına neredeyse tüm kadronun gönüllü olarak çalıştığı filmin, önümüzdeki şubat ayında vizyona girmesi planlanıyor. Çekimleri İstanbul Küçükçekmece'de, hapishaneye dönüştürülen eski bir fabrikada yapılan filmde Selim Akgül, Mustafa Diyar Demirsoy, Nebil Sayın gibi genç oyuncuların yanı sıra, yıllarca hapishanelerde mahkûmlarla tiyatro çalışmaları yapmasıyla tanınan deneyimli oyuncu Turgay Tanülkü de yer alıyor. 1988'deki firar olayını gerçekleştiren eski tutukluların danışmanlık yaptığı filmde bu kişilerden biri de küçük bir rolde oynuyor.

HOLLYWOOD'A TAŞ ÇIKARTIR
Yeğin, solcuların sinema ve tv dizilerinde genelde dayak yiyen, ezilen, mazlum, masum insanlar olarak gösterildiğini, adını devrimcilerden alan D filminde ise bunun tersine 'masumiyetin olmadığını', zaferin anlatıldığını belirtiyor. Metin Yeğin, filmle ilgili "En zor koşullarda bile bir şeyler yapabildiğimiz bir durumu anlatmak, aslında 'gol attığımız' bir film yapmak istedik. İnsanlar bu filmi seyrettikten sonra zafer duygusuyla, gülerek dışarı çıksın istedik," diyor. Yeğin, konu olarak 1988 Metris firarını seçmesini ise "Metris, Türkiye siyasi tarihinde çok önemli bir yer tutuyor. 12 Eylül'ün en zor dönemlerinden birinde, kaçılması imkansız denilen bir cezaevinden devrimciler kaçıyor, başarıyor." Yeğin bu kaçış hikâyesinin genelde Hollywood filmlerinde izlediğimiz öykülere nazaran çok daha etkileyici olduğunu söylüyor ve "Bu kaçış o hikâyelere taş çıkartır," diyor.
Haberin fotoğrafları