kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dominique Strauss-Kahn

Bütün bankalar IMF benzeri otoritenin dümenine girecek!

07.10.2008
Dünyayı kavuran global finans kriziyle birlikte 2. Dünya Savaşı sonrası IMF'yi doğuran Bretton Woods anlaşması gündeme geldi. Bankalardan sorumlu küresel bir otorite kurulması ve IMF'nin görevlendirilmesi dillendirildi..
ABD'de başlayıp Avrupa'ya yayılan finansal kriz Uzakdoğu'da da piyasaları altüst ederken, küresel sorunla baş edebilecek kurumların oluşmasını sağlamak üzere IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşların doğuşunu sağlayan yeni bir Bretton Woods anlaşması gündeme geldi. İngiliz Gazetesi The Guardian, "IMF'yi, bankalardan sorumlu uluslararası bir düzenleyiciye dönüştürmek iyi bir başlangıç olabilir" diye yazdı. Avrupa'nın dört büyük ekonomisinin liderleri hafta sonunda finansal krizle ortak mücadele için biraraya gelmiş, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ev sahipliğindeki zirvede, finans kapitalizm kurallarını yeniden gözden geçirmek üzere en yakın zamanda uluslararası bir zirve yapılması çağrısında bulunulmuştu. Sarkozy, Almanya Başkanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un yanı sıra AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'in katıldığı zirvede, koordineli bir şekilde her ülkenin kendi yöntemiyle krizle mücadele kararı çıkmıştı.

KÜRESEL SİSTEM ÖNERİLDİ
The Guardian ise başyazısında, krize çözüm arayışında liderlerin sadece yeni bir Avrupa sistemi değil, Çin ve Hindistan'ı da kapsayan küresel bir sistem önerdiğine dikkat çekerek, şu satırlara yer verdi: "Birlikte hareket etmek, mali düzenlemelerin görüşüldüğü uluslararası platformda, Avrupa ülkelerine daha büyük bir rol sunacaktır. Dolayısıyla Avrupa Birliği'nin 4 büyük ülkesinin, mali düzenlemeler konusunda sadece yeni bir Avrupa sistemi değil, Çin ve Hindistan'ı da içine alan küresel bir sistem, yani yeni bir Bretton-Woods anlaşması önermesi şaşırtıcı değil." Anlaşmanın İkinci Dünya Savaşı sonrası, dünya ekonomisinin çöktüğü bir dönemde uygulanmaya başladığına işaret edilen yazıda, "Bu da Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşların doğuşunu sağlamıştı. Şimdi de büyük bir küresel sorunla karşı karşıya olduğumuzu söylemek abartılı olmaz. IMF'yi, bankalardan sorumlu uluslararası bir düzenleyiciye dönüştürmek iyi bir başlangıç olabilir" denildi. Başyazıda ayrıca, "Yeni bir mali düzene Çin'i de davet etmek akıllıca bir adımdır. Artık eski kurallar geçerliliğini yitirdi. Yenileri ise sadece mali piyasaları onarmaya değil, bir ekonomik modeli tamamen düzeltmeye odaklanmalıdır" görüşüne yer verildi.