kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Durduramıyorlar!

07.10.2008
Artık paketler de borsaları kurtarmıyor. Düşüşler İngiltere, Fransa ve Almanya'da yüzde 7-9 arasında. ABD'de dün 800 puan düşen Dow, kapanışa doğru toparlandı ancak yine de Ekim 2004'ten beri ilk kez 10 bin puanın altında günü kapattı..
Hükümetler, küresel mali krizi durdurmak için hazırladığı kurtarma paketleri borsalardaki kan kaybını durduramıyor. Dün Avrupa, Uzakdoğu ve ABD borsaları tarihlerinin en kötü günlerinden birini daha yaşadı. Rusya, borsasındaki yüzde 17'lik düşüşün ardından işlemlerine ara verdi. Avrupa'nın önemli borsaları yüzde 7-9 arasında kan kaybetti Dow ise ağır yaralı. Endeks Ekim 2004'ten beri ilk kez 10 bin puanın altına indi. Artık pazartesi günleri borsaların kâbus gördüğü günler olmaya başladı. Sabah saatlerinde Avrupa borsaları düşüşle açıldı ve gün sonuna gelindiğinde değer kayıpları İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yüzde 7-9 arasında oluştu.

EN KÖTÜ PERFORMANS
Geçen pazartesi (29 Eylül) 777.68 puan düşerek günlük bazda tarihinin en yüksek değer kaybına uğrayan Dow bu pazartesi de gün içinde 800 puan düşüşle ağır bir darbe aldı. 9 bin 525 puana kadar gerileyen Dow daha sonra toparlandı ve günü 9.956 puandan kapattı. Borsalarda hisselerini satan yatırımcılar ise devlet tahvillerine ve altına yöneldi. Gelişmekte olan piyasalar endeksi MSCI, Ekim1997'den beni en büyük düşüşünü yaşadı. 23 gelişmiş ülkenin borsaları bu yıl ortalama yüzde 30 değer yitirmiş oldu. Bu da 1970'ten bu yana en kötü performansa işaret ediyor. Avrupa'daki düşüşlerde bankacılık ve sanayi hisseleri ön plandaydı. BHP Billiton yüzde 7.8, UBS yüzde 9.4 düştü.

'ADETA BİR ATEŞ GİBİ'
Bu arada Avrupa'da önlemler açıklanmaya devam ediyor. Almanya büyük bankaları kurtarmak için gündeme getirdiği 35 milyar Euro'luk paketi 50 milyar Euro'ya çıkarmayı önerdi. Ancak borsalardaki değer kayıplarını önleyemedi. Yüzde 9.14 gerileyen Hollanda borsasındaki toplam kayıp 178 milyar Euro'yu buldu. Fransa'daki bir fonun yöneticisi Emmanuel Soupre piyasalardaki yaşanana gelişmeleri, "Adeta bir ateş gibi" diye yorumladı. Fed, piyasaya vereceği kredi miktarını iki kat artırarak 300 milyar dolara çıkardı. Yılsonuna kadar piyasaya verilen paranın 900 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Uzakdoğu'daki ülkeler bir araya gelerek krize karşı alacakları önlemleri tartışacak. Euro, dolar ve yen karşısında büyük değer kaybına uğrarken petrol fiyatları da durgunluk endişesi ile 90 doların altına geriledi. 11 Haziran'da 150 dolara yaklaşan petrol, o günden bu yana yüzde 39 gerilemiş oldu.
Haberin fotoğrafları