kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mustafa Su - Erhan Tunçay

Sigortada kayıp yıl

06.10.2008
ABD ve dünya finans piyasalarında yaşanan türbülans, sigorta sektöründe etkisini iyice gösterdi. Sektörün büyümesi ÜFE'nin 5 puan altında kalırken, sektör temsilcileri yılsonunda büyümeden umudunu kesti..
Bir yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan ABD'deki finansal kriz, sigorta sektörünü de vurdu. Sigorta sektörünün 2008'in ilk üç aylık üretim rakamları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarken, altıncı ay bittiğinde bu oran yüzde 12'ye düştü. Enflasyonun TÜFE'de 10.61, ÜFE'de ise 17.03'e yükselmesi ise sigorta sektörünün büyümesinin iyice durduğunun işareti. Sektör son yıllarda ilk kez ÜFE'nin altına inerken, büyüme böyle devam ederse, yılsonunda TÜ- FE'nin de altında kalacak gibi görünüyor. Konuyu değerlendiren Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, yılın ilerleyen dönemlerinde reel büyümenin bir miktar daha azalmasının beklenebileceğini söyledi. Su, "Bu durumun ana sebeplerinden birisi 2008 yılında iç talepteki azalmayla da bağlantılı olarak sigorta talebinde meydana gelen değişikliktir" diye konuştu. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay ise önümüzdeki dönemde ciddi bir ekonomik istikrarsızlık yaşanmadığı takdirde enflasyonun üzerinde bir büyüme sağlanabileceğini düşünüyor. Yılsonu büyümenin zor olduğunu vurgulayan Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, "Reel büyüme olasılığının çok düşük bir ihtimal olduğu kanaatindeyiz" derken, 2007 yılının ilk üç ayında yaklaşık 8 milyon olan poliçe sayısının 2008'in ilk 3 ayında 7 milyona indiğini kaydetti.

BÜYÜME BEKLENTİSİ YOK
Birlik Sigorta Genel Müdürü Niyazi Koçak ise, özellikle yılın ikinci çeyreğinde yaşanan siyasal dalgalanmaya, global ekonomik durgunluğun da katılımıyla oluşan ekonomik durum sonucunda, özellikle hususi otolarda satış adetlerinin düştüğünü söyleyerek, "Pazardaki büyümenin devam etmemesi, sektör oyuncularını fiyat rekabetine ve pazar paylarını korumaya yönlendirmiştir" dedi. Generali Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Nabi Karadağ, "2008 yılsonu sektörel büyümenin ilk 3 ve 6 aylık sonuçlar civarında bir yerlerde olacağı öngörülebilir. Bu bağlamda 2008 yılsonu itibarıyla hayat dışında reel büyüme sağlanması zor gözükmektedir" diyenlerden. Tüketici kredilerindeki daralma, yatırımların beklemeye alınması ve likidite darlığı gibi etkenlerden dolayı reel bir büyümenin söz konusu olmadığını aktaran Demir Sigorta Genel Müdürü Ali Ersoy da "Yıl sonuna kadar da reel bir büyüme söz konusu olamayacaktır" dedi.
Haberin fotoğrafları