kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye özgürlük ve güvenlik arasında tercih yapmak durumunda değil"

Giriş Saati : 07.10.2008 11:56
Güncelleme : 07.10.2008 17:22
Yeni Haber
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Türkiye özgürlük ve güvenlik arasında tercih yapmak durumunda değildir. Hem özgürlüğümüzü hem de güvenliğimizi birlikte değerlendirmek ve her ikisinden de geri adım atmamak mecburiyetindeyiz'' dedi.

Zafer Çarşısı'nda Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ceza İnfaz Kurumları Ürün ve El Sanatları Sergisi'nin açılışını yapan Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şahin, terörle mücadele eden güvenlik güçleri ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1 yıl önce Terörle Mücadele Yasası, Polis Vazife ve Selahiyet Yasası, Ceza Muhakemesi Yasası'nda bazı düzenleme taleplerinin bulunduğunu anımsatarak, bu taleplere ilişkin Adalet Bakanlığı öncülüğünde teknik üç çalışma yapıldığını söyledi. Bu çalışmalarda taleplerin, Anayasa ve uluslararası anlaşmalar göz önünde bulundurularak değerlendirildiğini ve iki talep üzerinde mutabakat sağlandığını belirten Şahin, çalışmaların Kasımda da devam edeceğini, mutabakat sağlanan maddelere ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılıp yapılmayacağına ise henüz karar verilmediğini söyledi.

Şahin, ''Türkiye özgürlük ve güvenlik arasında tercih yapmak durumunda değildir. Hem özgürlüğümüzü hem de güvenliğimizi birlikte değerlendirmek ve her ikisinden de geri adım atmamak mecburiyetindeyiz. Türkiye'ye yakışan budur. Türkiye'nin gittiği istikamet bu yönde bir istikamettir. Teknik çalışmaları yürüten arkadaşlar ve yasal düzenlemeyi yapacak heyetler de bu hususları göz önünde bulunduruyor'' diye konuştu.
Bakan Şahin, ''yasal düzenlemelerde Jandarma güçlerinin sorumluluk alanının daraltılacağı yönünde yorumlar yapıldığı'' ifade edilerek, ''bunun güvenlik zafiyetine yol açıp açmayacağının'' sorulması üzerine, ''Jandarmanın sorumluluk alanını daraltacak bir düzenleme Bakanlar Kurulu gündemine gelmedi, belki bir düşünce safhasındadır'' dedi.

Almanya'da karara bağlanan Deniz Feneri davasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Şahin, davaya ilişkin Türkiye'deki soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Alman Mahkemesine ulaştırılmak üzere taleplerinin Adalet Bakanlığına geldiğini, bakanlığın da bu talepleri Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosluğu aracılığıyla Alman Mahkemesine ilettiğini anımsattı. Şahin, taleplerin ne olduğunun sorulması üzerine, ''Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ne talep ettiyse, o talepler Almanya'nın ilgili mercilerine iletildi'' diye konuştu.

Şahin, başka bir soruyu yanıtlarken, ceza infaz kurumu çalışanlarının özlük hakları ve maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

CEZA İNFAZ KURUMLARI SERGİSİ

Sergide, tutuklu ve hükümlüler tarafından üretilen çini, mermer süs eşyası, halı, kilim, nevresim, gümüş işlemesi gibi el sanatları ürünleri satışa sunuldu.

Serginin açılışında konuşan Şahin, 5 yıldır geleneksel hale gelen sergide, 34 ceza infaz kurumundaki iş yurtlarında üretilen ürünlerin yer aldığını söyledi.

Şahin, Türkiye'deki 384 ceza infaz kurumunun 198'inde iş yurdu bulunduğunu ancak 198 iş yurdunda üretilen ürünlerin sergilenebileceği alan olmadığından, sergiye sadece 34 yurdun ürünlerinin getirildiğini anlattı.

İş yurtlarında üretilen ürünlerin dışarıda da üretildiğini ancak cezaevinde üretilenlerin ayrı bir değer ve öneme sahip olduğunu ifade eden Şahin, ''Bu ürünler, aslında bir pişmanlığı da üzerinde taşıyor. Bir umudu, bir özgürlük özlemini ve hayalleri üzerinde taşıyor'' dedi.

Tutuklu ve hükümlülerin üretken ve sosyal birer vatandaş haline gelmesinin amaçlandığını anlatan Şahin, bu amaç doğrultusunda 384 ceza infaz kurumunu 250'ye düşürmeyi hedeflediklerini ve bu 250 ceza infaz kurumunun hepsinde modern iş yurtları açmayı düşündüklerini bildirdi.

Şahin, Adalet Bakanlığı olarak cezaevlerini yenileme, uluslararası standartların üzerinde modern cezaevleri inşa etme ve her türlü faaliyetin yapılmasına imkan sağlayacak mekanları cezaevlerine kazandırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Sergi stantlarını gezen Şahin, ebru sanatıyla desen verilen kravatları inceledi ve ebru deseni yaptı. Sergi, 12 Ekime kadar açık kalacak.


AA