kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kriz nedeniyle sigortacılık bu yıl reel olarak büyümez'

07.10.2008
Sabancı Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Kozanoğlu, kriz nedeniyle büyüme tahminlerini yüzde 10'lara çektiklerini belirterek, "Enflasyondan arındırırsak büyüme sıfıra yakın olacak" dedi..
Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Akın Kozanoğlu, sigorta sektörünün bu yılın ilk yarısını yüzde 10-12 büyüme ile tamamladığını yılın ikinci yarısında da benzer oranda büyüme beklediklerini belirterek "Orijinal tahminimiz bu kriz çıkmadan önce yüzde 22-23 büyümeydi. Ancak kriz tahminleri bu seviyelere çekti. Enflasyondan arındırıldığında ise bu yıl sıfır büyüme bekliyoruz" dedi. Ak Sigorta'nın da ilk Türk üye olarak katıldığı ve dünyadaki 80 büyük sigorta şirketinin üye olduğu Cenevre Birliği'nin İstanbul'da yarın düzenleyeceği Uluslararası Sigortacılık Konferansı'nın tanıtımı için yapılan basın toplantısında konuşan Kozanoğlu, bu kriz ortamında aktiflerin fiyatını kestirmenin zorluğuna dikkat çekerek bu tür dönemlerin bir fırsat olduğunu ancak şu an fiyatlama konusunda belirsizlikler olduğunu dile getirdi.

SEKTÖR YABANCI KONTROLÜNDE
Türkiye'de 52 sigorta şirketi bulunduğunu bunun 30'unun yabancı ortak kontrolünde olduğunu hatırlatan Kozanoğlu, "18 tanesi 3 yılda yabancı ortaklık oldu. Yabancıların sektördeki payı yüzde 54. Kalan 22 tanesinin de bir bölümüyle görüşmeler sürdüğünü biliyoruz. Türkiye'ye akın ilerleyen dönemlerde sürecektir" diye konuştu. Cenevre Birliği Genel Sekreteri ve Yönetici Direktörü Patrick Liedtke de 80 CEO ile sınırlı birliğin ilk Türk katılımcısının Ak Sigorta ve Kozanoğlu olduğunu söyledi. Uluslararası kıtalarda temsilcilikleri bulunan birliğin risk değerlendirme ve şirketlerin finansal yöneticilerini (CFO) de kapsadığını belirterek kurumun riskleri de değerlendirdiğini kaydetti.

'BU KADARI TAHMİN EDİLEMEDİ'
Başta AIG olmak üzere sigortacılığın bankacılık krizinden ağır yara alıp almadığına ve birliğin risk yönetiminin bu riskler konusunda önceden uyarıp uyarmadığına yönelik sorulara kimsenin krizin bu boyutta olacağını düşünmediği, kısa vadeli analizler yapmadıkları yanıtını verdi. Liedtke, krizin nedenlerini; küreselleşme, finansal düzenlemelerdeki değişiklikler ve davranış biçimlerinin değişmesi olarak saydıktan sonra krizi önceden tahmin edemediklerini söyledi.