kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin

Kartla alınan bozuk çıkarsa banka da 'ayıp'tan sorumlu

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
26.09.2008
Tüketici Yasası'nda değişiklikle kart ücreti bir defayla sınırlanacak, kartla edinilen mal tüketici kredisi ile alınmış sayılacak. Mal bozuk çıkarsa "ayıplı" kabul edilip bankalar da bundan sorumlu tutulacak..
Bankalarla, müşterileri karşı karşıya getiren "kredi kartı ücreti" sorununa neşter vuruluyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Tüketici Yasası değişikliği ile kart ücreti ihtilafı giderilecek. Bankalar, her yıl kart ücreti alamayacak. Buna karşın kartın çıkarıldığı 3-5 yıllık dönem için bir defaya mahsus kullanım ücreti talep edebilecek.

BANKALAR RAHATSIZ
Yargıtay, daha önce verdiği "içtihat" nitelikli kararında, bir bankanın kredi kartı sözleşmesinin "kart ücreti" ile ilgili bölümünü 12 punto, koyu harflerle düzenlemediğini, kart ücretini müzakere ederek kararlaştırmadığını, üstün durumunu kullandığını belirtmiş ve "Sözleşmedeki kredi kartı üyelik ücreti alınacağına dair hükmün yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğu kabul edilmelidir. Dolayısıyla davacı bankanın bu sözleşme hükmüne dayalı olarak kredi kartı kullanıcısı davalıdan ücret istemesi olanaklı değildir" demişti. Tüketici Yasası değişiklik taslağı, bankalar açısından rahatsız edici yenilikler de içeriyor. En kritik öneri ise "kredi kartlarının" "tüketici kredisi" statüsüne alınması yönünde. Bu öneri kabul edilirse, kredi kartlarında ödenmeyen borçlar için daha ağır olan yasal takibe geçme şartları, tüketici lehine değişmiş olacak. Ayrıca, kredi kartı ile alınan mal, tüketici kredisi ile alınmış sayılacak. Böylece, "İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente, ithalatçı ile kredi veren ayıplı maldan ve tüketicinin uğrayacağı hak kaybından müteselsilen sor u m l u d u r " hükmü işleyecek. Bir başka deyişle kredi kartı ile alınan bir mal bozuk çıkarsa, "ayıplı mal" statüsünde kabul edilecek ve bankalar da ayıplı maldan sorumlu tutulacak. Bu hükme bankalar şiddetle itiraz ediyor.
Haberin fotoğrafları