kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya-Venezüella enerji anlaşması imzaladı

Giriş Saati : 26.09.2008 15:58
Güncelleme : 26.09.2008 17:44
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ülkenin güneyinde bulunan Orenburg bölgesinde Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'le bir araya geldi. Gürcistan operasyonunda Rusya'ya verdikleri desteği yineleyen Chavez, "Güney Osetya halkına nasıl saldırıldığını biliyoruz. Rusya'ya desteğimizi tekrarlamak isterim." dedi.

İki liderin görüşmesi sonrası enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesini ön gören iki anlaşma imzalandı. Anlaşmayı Rus enerji şirketi Gazprom başkanı Aleksi Miller ve Venezüella Enerji Bakanı ve enerji şirketi PDVSA başkanı Rafael Ramirez parafe etti. İmzalanan memoranduma göre iki şirket mümkün olan tüm konularda işbirliğini geliştirecek. PDVSA-Gazprom arasında ortak petrol ve doğalgaz konsorsiyumu oluşturulacak.

Medvedev'le görüşmesinde açıklamada bulunan Chavez, "Önemli konular var. Orak Rusya-Venezüella bankası kurulacak. Başbakan Vladimir Putin'in önerisi olan PDVSA-Gazprom konsorsiyumu var." dedi. Medvedev de daha önce yaptığ açıklamada iki ülkenin ekonomik ve askeri alanda önemli anlaşmalara imza koyacaklarını belirtmişti.

Rusya başbakan yardımcısı İgor Seçin geçen hafta gerçekleştirdiği Latin Amerika gezisi sonrası yaptığı açıklamada Venezüella şirketleri ile Rusya arasında 6,5 milyar dolarlık anlaşma imzalayacağını kaydetmişti. Oluşacak konsorsiyuma Gazprom'un dışında Rosneft, LUKoil, TNK-BP ve Surgutneftegaz şirketlerinin de dahil olması bekleniyor.

Rusya ve Venezüella görüşmelerinde başbakan birinci yardımcısı İgor Seçin, Gazprom başkanı Aleksi Miller ve Federal Askeri Teknik Şirketi Başkanı Mihail Dmitriev de yer alıyor. ABD karşıtı söylemleri ile bilinen Chavez Rusya devlet başkanı Medvedev'le birlikte askeri tatbikat izleyecek.

CİHAN