kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Milli Piyango'da 15 Ekim'e kadar ihaleye çıkılacak

Giriş Saati : 26.09.2008 11:08
Güncelleme : 26.09.2008 17:44
Yeni Haber
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Milli Piyango İdaresinin özelleştirmesinde 15 Ekim'e kadar, ihaleye çıkılacağını bildirdi.
Kilci, AA muhabirinin özelleştirme uygulamalarına ilişkin sorularını yanıtlarken, Milli Piyango İdaresinin özelleştirme sürecinde, Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) kararının tamamlandığını ve şu anda Şans Oyunları Lisansının Verilmesi Hakkında Yönetmelik üzerinde çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki hafta içinde yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanacağını söyledi.

Söz konusu özelleştirme için, Rekabet Kurulundaki çalışmalarda da son aşamaya gelindiğini ifade eden Kilci, ''Milli Piyangoda, Ekim 15'e kadar ihaleye çıkarız'' dedi.

Özelleştirme yöntem ve süresine ilişkin olarak da Kilci, konunun tam anlamıyla netliğe kavuşmadığını ancak, büyük ihtimalle 10 yıl süre ile lisans hakkının devri şeklinde ihale sürecinin gerçekleşeceğini belirtti.
Kilci, yatırımcıya bırakılacak olan yüzde 16'lık hasılatın oranının sabit olacağını kaydederek, ''Biz bunun karşılığında 10 yıllık lisans bedelini bir seferde alacağız'' dedi.

ŞEKER FABRİKALARI
Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, şeker fabrikalarında özelleştirme sürecini başlattıklarını kaydederek, ilk grubun ihale ilanının çarşamba günü gazetelerde yayımlandığını hatırlattı.

''Önümüzdeki bir ay içinde, B ve C grupları olmak üzere, 2 grubu daha ihaleye çıkarmayı düşünüyoruz'' diyen Kilci, böylece toplam 6 grubun, 3'ünün ekim sonuna kadar ihaleye çıkarılmış olacağını söyledi.

Kilci, geri kalan 3 grubun da yakın bir zaman içinde ihaleye çıkarılmasını öngördüklerini ifade ederek, ''Tabii bu ilk 3 grubun ihale sürecini başlattıktan sonra bir değerlendirme yapıp, muhtemelen Ocak-Şubat aylarında geri kalan grupların ihalelerini başlatacağız'' dedi.

Bu arada, şeker fabrikalarının özelleştirmesinde belirlenen portföyde A grubu, Kars, Erciş, Ağrı, Muş, Erzurum şeker fabrikalarından, portföy B, Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan şeker fabrikalarından, portföy C ise Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum, Çarşamba şeker fabrikalarından oluşuyor.

Şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde sendikaların tavrıyla ilgili olarak da Kilci, sendikanın, özelleştirme işlemine başlandığı yıl 1 aylık ertelemenin kendileri için yeterli olacağını ifade ettiğini ve ÖİB'nin de ihaleyi bir ay ertelediğini, daha sonra sendikanın 2 ay daha erteleme talebinde bulunduğunu anlattı ve şöyle devam etti:
''Biz hiçbir zaman sendikalarla, işçilerle karşı karşıya gelecek şekilde bir özelleştirme yapmayı düşünmedik. Bütün özelleştirme işlemlerini sendika temsilcileriyle, istişareyle devam ettirdik. Fakat maalesef, şeker özelleştirmeleri konusunda, çok başarılı olduğumuzu söyleyemem. Uzun zamandır devam eden bir süreç. Şimdiye kadar, sektöre ilişkin bazı gerçeklerin anlaşılmış olması gerekirdi. Ancak sendika, halen çok şiddetli bir şekilde karşıtlığını gösteriyor. Geldiğimiz nokta itibariyle bunun anlaşılmış olması gerekirdi diye düşünüyorum.''

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR
Kilci, köprü ve otoyol özelleştirmesiyle ilgili olarak, ekim ayında ilgili yasanın çıkmasını beklediklerini bildirdi.
''Yasaya öncelik sağlayabilmek için, gerekli çalışmaları Sayın Bakan'ın katkısı ve yardımlarıyla yapacağız'' diyen Kilci, ekim ayı içinde yasanın bütçe çalışmalarına başlanmadan önce çıkması durumunda, köprü ve otoyol özelleştirmelerinde ihale sürecini 2008 yılı içinde başlatabileceklerini söyledi.

KRİZİN ETKİSİ
Metin Kilci, dünyada yaşanan krizin Türkiye üzerindeki en belirgin etkisinin, kredi piyasalarındaki daralma olarak ortaya çıkacağını belirtti.

Büyük bir mali kriz etkisinin beklenmediğini kaydeden Kilci, finansman bulma imkanının eskisine göre çok daha zor olacağını söyledi. Gerek maliyet, gerek bulma zorluğu itibariyle özelleştirme işlemlerinin finansmanın da bir ölçüde etkileneceğini kaydeden Kilci, ''Bu kaçınılmaz, ancak bizim özelleştirmeyi öngördüğümüz sektörler, diğer sektörlerden farklı nitelik arz ediyor. Örneğin, elektrik sektörü. Büyük ölçüde reel sektörün kendi birikimlerini, öz kaynaklarını kullanmak suretiyle finansmanın söz konusu olduğu bir sektör. Tabii yine dış finansman kuşkusuz gerekecek ama bu finansman krizinden özelleştirme sektörünün daha az etkileneceğini düşünüyorum. Ancak, banka özelleştirmeleri veya finans sektöründeki diğer özelleştirmelerde, uluslararası gelişmelerin etkisi daha fazla hissedilebilir'' diye konuştu.

DANIŞMANLIK İHALESİ
Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, ''Elektrik Üretim A.Ş'ye ait santrallerin özelleştirilmesindeki danışmanlık ihalesini kazanan (Lehman-McKinsey-Coşar Avukatlık) konsorsiyumda bulunan Lehman Brothers'ın konumu ne olacak'' şeklindeki soru üzerine, Lehman Brothers'ın içinde olduğu konsorsiyumla olan görüşmelerin halen devam ettiğini belirterek, henüz Türkiye bacağıyla ilgili bir netliğin söz konusu olmadığını ve dolayısıyla o işlemin şu anda askıda olduğunu bildirdi.

Kilci, ''Netleştikten sonra ihaleyi iptal etmek yada konsorsiyumla devam etmek gibi bir karar vermek durumunda olacağız, ama şu anda askıda'' dedi.

ENERJİ STRATEJİ BELGESİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yeni bir strateji belgesi üzerinde çalıştığını kaydeden Kilci, konuyla ilgili olarak İdare'den de görüş istendiğini ancak, kendilerinin bu konuda çok fazla katkılarının olmadığını söyledi.

2005 yılında, Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanan strateji belgesinin ana hatları itibari ile oldukça doğru bir strateji belgesi olduğunu düşündüklerini ifade eden Kilci, ''Onun için de takvimde ya da ayrıntılar üzerinde düzenlemeler yapılabilir. 2005 yılındaki strateji belgesinden sonra, 2008 yılında yeni bir strateji belgesini ben çok anlamlı bulmuyorum'' diye konuştu.

ELEKTRİK ÜRETİM ÖZELLEŞTİRMELERİ
Kilci, elektrik üretim özelleştirmelerine termik santrallerden başlanması öngörüsünün devam ettiğini belirterek, ÖİB olarak kendilerinin, bu konuda karar verme makamı olmadığını söyledi.

Yasada yapılan en son değişiklikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, hangi termik santrallerin özelleştirileceği konusunun tespit edilerek, ÖİB'ye bildirilmesinin öngörüldüğünü belirten Kilci, ÖİB olarak sadece ihale işlemlerini yapacaklarını kaydetti.

Kilci, ''Daha doğrusu yeniden yapılandırılan şirketler içerisindeki birtakım özelleştirmelere hazırlık anlamındaki çalışmaları Enerji Bakanlığı yapacak. Bizim sadece, bir ihale ajansı gibi ilanları vererek, ihale işlemlerinin yapılması gibi bir fonksiyonumuz olacak'' dedi.

İHALELERDE YABANCILARIN OLMAMASI SORUNU
Elektrik dağıtım özelleştirmelerine yabancı yatırımcıların ilgi göstermemesinin nedeninin, regülasyon (düzenleme) ve fiyat ayarlamalarına ilişkin belirsizliklerden kaynaklandığını belirten Kilci, şöyle devam etti:
''Başından beri biz, bunu yabancı yatırımcılarla görüştüğümüzde, regülasyona ilişkin belirsizlikler, tarifelerde dahil olmak üzere, önemli bir risk unsuruydu. Biz bu ilk 4 ihalede, yeteri kadar yabancı yatırımcı olmayışının başlangıca göre bunla ilişkili olduğunu düşünüyoruz. Tabii önümüzdeki dönemde, içinde bulunduğumuz dönemde yeni ihalelerde bu görüşlerimizi bir kez daha gözden geçireceğiz. Bizim sürekli yatırımcılarla temasımız var, izliyoruz. Yeni bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.''

Kilci, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş'nin devir süreci içinde bulunulduğunu kaydederek, Meram ve Aras Elektrik Dağıtım Şirketlerinin ihalelerinin de dün gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ve SEDAŞ'ın devir işlemleri netleştikçe yeniden bir değerlendirme yapıp, diğer dağıtım şirketleri için bir karar oluşturacaklarını bildiren Kilci, bu özelleştirmelerle ilgili Rekabet Kurulu ve EPDK süreciyle ÖYK'nın onay sürecinin bulunduğunu söyledi.

Bu sürecin ilerlemesini görüp, ondan sonra yeni bir değerlendirme yapacaklarını kaydeden Kilci, şöyle devam etti:
''Bizim bugüne kadar bir planımız vardı. Yeni dağıtım şirketlerinin özelleştirme ihaleleri için, hangisini, hangi zamanda ihale edeceğimiz konusunu sürmekte olan çalışmalar tamamlandıktan sonra karara bağlayacağız.
Başından beri hedefimiz, 2009 yılı sonuna kadar dağıtım sisteminin ihale sürecini tamamlamaktı. Bunun yüzde yüz gerçekleşeceğini düşünmek biraz zor. Ama büyük ölçüde, dağıtım sisteminin özelleştirme işlemlerinin 2009 yılında tamamlanmasını bekliyoruz.
Devirler için de belirli bir süre var. ÖYK kararı çıktıktan sonra iki aylık süre içerisinde öngörüyoruz.''

2009'DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK ÖZELLEŞTİRMELER
Kilci, 2009 yılında gerçekleştirilecek özelleştirmeler ile ilgili olarak, elektrik dağıtım, şeker ve bazı gayrimenkul özelleştirmelerinin devam eden bir süreç olduğunu kaydederek, ÖİB olarak piyasa şartlarına duyarlı bir çalışma içinde olacaklarını söyledi.

İmkanın olmadığı bir ortamda özelleştirme yapmakta ısrarlı olmanın çok anlamlı olmadığının altını çizen Kilci, bunun enerji ve maliyet kaybına neden olacağını kaydetti.

Kilci, ''Ancak bunun değerlendirmesini yaptıktan sonra, bu süreçte devam edeceğiz. Gereksiz yere, şartların olmadığı ortamda ihale açmak sureti ile kamuoyunu meşgul etmek bizim tarzımız değil'' dedi.

''Portföye katılacak yeni özelleştirmeler var mı'' şeklindeki soru üzerine de Kilci, ''Bu konuda sürekli çalışmalar var ama şu anda henüz karar altına alınmış, ÖYK tarafından karara bağlanmış bir konu yok. Ama bizim bir önemli fonksiyonumuz da sürekli portföye yeni kuruluşları dahil etmek için çalışma yapmak. Hazineye bağlı KİT'leri içeren sepette, bu KİT'lerden hangisinin özelleştirilmesinin daha mümkün olduğu konusunda sürekli yenilediğimiz bir çalışmamız var'' yanıtını verdi.

AA