kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CEO'lara tırpan, borsalara bayram

25.09.2008
Destek verilecek şirketlerin CEO'larının maaşlarında kısıtlama konusunda uzlaşan Demokratlar ile Cumhuriyetçiler, 700 milyar dolarlık planda temel olarak anlaştıklarını açıkladı. Haber, borsaları hareketlendirdi. ABD'de kazançlar yüzde 2'lere yaklaştı..
ABD, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinde mutlu sona az kaldı. Demokrat ve cumhuriyetçilerin kongrede planın temelinde anlaştığı yönünde açıklamalar borsalara ciddi alımlar getirdi. Açıklamalar borsalarda önemli yükselişleri de beraberinde getirdi. ABD Başkanı George W. Bush'un, ulusa sesleniş konuşmasında ABD'nin ciddi bir mali kriz içinde olduğunu belirterek halktan destek istemesi de dünkü toparlanmanın bir diğer nedeni oldu. Dünya borsalarının birçoğu günü ABD'den art arda gelen açıklamalarla keyfli geçirdi. ABD Başkanı Bush'un önceki gece ulusa seslendiği konuşmasında, "Ciddi bir mali kriz içindeyiz ve federal hükümet buna bitirici bir eylemle karşılık veriyor'' diyerek ABD halkını 700 milyar dolarlık plana destek vermeye çağırdı. Bush, ABD ekonomisini durgunluğa sürüklemekle tehdit ettiğine işaret etti. Bush, ''Bunun olmasına izin vermemek zorundayız'' dedi.

AMAÇ ÜLKEMİZE YARDIM
Bush, konuşmasında, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı John McCain ile Demokrat Parti'nin başkan adayı Barrack Obama'yı, mali kriz konusunda görüşmelerde bulunmak için Beyaz Saray'da toplantıya çağırdı. Bu arada McCain, Obama ile bu gece için planlanan ve televizyonlardan yayımlanacak ilk tartışmanın ertelenmesini önerdi. Ancak Obama, öneriyi kabul etmedi. Bush'un açıklamalarına karşın güne kararsız başlayan Asya borsaları genelde düşüşle günü tamamlarken yatay seyreden Avrupa borsalarına olumlu haber akşam saatlerinde geldi. Önce CNBC televizyonuna açıklamalar yapan ABD Temsilciler Meclisi Sermaye Piyasaları Alt Kurul Başkanı Paul Kanjorski kurtarma planı üzerinde neredeyse anlaşıldığını açıkladı. İngiltere ve Almanya'da borsalar yüzde 2 yükselirken İMKB günü yüzde 3.37 artışla tamamladı. Güne yüzde 1 yükselişle başlayan ABD borsalarından Dow ise plan ile ilgili gelen haberlerle adeta coştu ve TSİ 21.00'de yüzde 2.7 değer kazandı. Dow günü yüzde 1.9 artışla kapattı. Yükselişte, Kanjorski'nin ardından Kongrenin güçlü ismi Bankacılık Komitesi Başkanı, Christopher Dodd'un iki partinin de kurtarma planının genel ilkelerinde anlaşmaya vardıklarını açıklaması etkili oldu. İki parti milletvekilleri de destek verilecek şirketlerin tepe yöneticilerinin (CEO) maaşlarına kısıtlama getirilmesi ve ileride şirket satılırsa kar etmek için kamunun imtiyazlı hisse alması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.