kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ergun Özen

Merkez Bankası'na haksızlık yapılıyor

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Giriş Saati : 06.09.2008 00:31
Güncelleme : 06.09.2008 01:53
Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, dünyanın her yerinde siyasiler ve reel sektörün faiz indirimi isteyeceğini, ancak Merkez'in bu baskıya boyun eğmeyeceğini gösterdiğini belirtti..
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Merkez Bankası'nın eleştirilen faiz politikasına destek verdi. Özen, Merkezi Bankası'nın "fiyat istikrarı" hedefi doğrultusunda, baskılara boyun eğmeden karar aldığını söyledi. Merkez Bankası yönetimine, "yüksek faiz-düşük kur" politikası uyguladığı yönündeki eleştirilerle "haksızlık" yapıldığını kaydeden Özen, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Geçenlerde ASO heyetiyle görüşmesinde Başbakan Erdoğan'ın yüksek faizden yakındığı basına yansıdı. Siz nasıl bakıyorsunuz?
Dünyanın her yerinde siyasiler, reel sektör, faiz indirimi ister. Tarafların pozisyonu bunu gerektirebilir. Ancak merkez bankaları temel olarak fiyat istikrarına odaklanıp politikalarını belirler. Bizim Merkez Bankamız da bu tür baskılara boyun eğmediğini geçmişte gösterdi. Bize göre, Merkez Bankası reel faiz vermeye hevesli değil.

* Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlayabileceği mesajını nasıl yorumluyorsunuz?
Faiz indirimi beklenen sinyaldi. Aslında bu sinyal, petrol fiyatlarının seviyesiyle çok yakından ilintili. Petrol fiyatlarındaki düşüşle Merkez durum değerlendirmesi yaptı ve faiz indirebileceğini söyledi. Zaten son çeyrekte indirim beklentisi vardı.

* Yıl sonuna kadar kaç puan faiz indirimi olabilir?
0.50 - 0.75 puan faiz indirimi bekliyoruz.

* Kurdaki artışı, Merkez Bankası'nın faiz indirim mesajına bağlayanlar oldu. Sizin görüşünüz nedir?
Faiz indiriminin kura etki edecek düzeyde olacağını sanmıyorum. Gelişmekte olan piyasalardan genel çıkış söz konusu.

* Çağrı merkezi ne zaman devreye girecek?
Sivas'ta Cumhuriyet Üniversitesi içinde olması avantaj ve inşaat son aşamaya geldi. Tahminim kasım itibariyle tamamlanır. 150 kişiyle hizmete başlayacağız zamanla sayı 500'e kadar çıkacak. Bu karar kuşkusuz operasyonel maliyetle de ilgili. Tıpkı New York'ta pizza siparişi verildiğinde operasyonun Hindistan'dan yönetilmesi gibi bir durum bu.