kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

47 terörist etkisiz hale getirildi

Giriş Saati : 26.09.2008 14:32
Güncelleme : 26.09.2008 20:30
Yeni Haber
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, dün Siirt'in Eruh ilçesi kırsalında yapılan operasyonda teröristlerle çıkan çatışmada 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının haftalık basın bilgilendirme toplantılarının ilki, Genelkurmay Karargahı Hasan Tahsin Basın Bilgi Merkezinde yapıldı.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Gürak, düzenlediği basın toplantısında, terörle mücadele, arama-kurtarma faaliyetleri, MİLGEM projesi ve gelecek haftanın önemli faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terör örgütü ile mücadelesinin artan bir kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan Tuğgeneral Gürak, 1-26 Eylül tarihleri arasında meydana gelen olay sayısı, zayiat durumu ve ele geçirilen teröristlere ilişkin bilgiler verdi. Tuğgeneral Gürak, bundan sonraki toplantılarda bu bilgelerin haftalık olarak açıklanacağını belirtti.

Siirt'in Eruh ilçesi kırsal kesiminde dün icra edilen operasyon sırasında teröristlerle çıkan çatışmada 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, Cudi Dağında gerçekleştirilen diğer bir operasyonda ise bir uzman erbaşın şehit olduğunu kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, 1-26 Eylül tarihleri arasında 127 iç güvenlik olayının meydana geldiğini bildirdi. Teröristlerce yapılan eylemlerin yüzde 40'ının mayın ve el yapımı patlayıcı madde kullanılması, yüzde 28'inin de taciz ateşi sonucunda meydana geldiğini kaydeden Tuğgeneral Gürak, ''Burada bölücü terör örgütünün güvenlik güçleriyle temastan kaçındığı ve işbirlikçilerini kullanarak kendine göre riski az eylemlere başvurduğu görülmektedir'' dedi.

Terör örgütü tarafından kullanılmak istenen patlayıcıların yaklaşık yüzde 60'ının patlatılmadan önce güvenlik güçlerince ele geçirildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, bu durumun olası daha büyük zayiatları önlediğine dikkati çekti.

Bu olaylarda toplam 47 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, ''Burada dikkati çeken önemli bir husus ise bölücü terör örgütünün yaptığı tüm olumsuz propagandaya rağmen çatışmalar esnasında iki teröristin teslim olarak sağ olarak ele geçirilmiş olması ki bu konu çok önemli. Irak'ın kuzeyinden kaçmış 8 teröristin sınırlarımızdaki karakollara teslim olmuştur. Teslim olan terörist sayısındaki artış dikkat çekicidir'' diye konuştu.

Tuğgeneral Gürak, aynı dönem içinde 14 askeri personel ve 3 geçici köy korucusunun şehit olduğunu belirterek, verilen zayiatın yüzde 51'ine teröristler tarafından döşenen mayın ve el yapımı patlayıcıların yol açtığına işaret etti. Son olarak 22 Eylül günü saat 18.05'te Yüksekova Cumhuriyet mahallesinde teröristlerin sokağa yerleştirdiği patlayıcı maddenin infilak etmesi sonucu bir uzman çavuşun şehit olduğunu, bir uzman çavuş ile bir vatandaşın da yaralandığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, ''Burada dikkatini çekmek istediğimiz husus, bölücü terör örgütünün hedef gözetmeksizin sivil bir mahallede eylem yapmış olmasıdır'' dedi.

LOJMANLAR TAMAMLANDI
Tuğgeneral Gürak, haftalık basın bilgilendirme toplantısında, dün bazı basın yayın organlarında Yüksekova'daki lojmanlara ilişkin haberler çıktığını belirterek, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde TSK'nın yürüttüğü iskan çalışmalarına ilişkin de bilgi verdi.

Yüksekova'daki mevcut lojmanlara ilave olarak Jandarma Genel Komutanlığının yaptırdığı 60 dairenin tamamlanarak 23 Eylülde dağıtıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, aynı yerde Kara Kuvvetleri Komutanlığınca yapılacak olan 52 kişilik aile misafirhanesinin temelinin de bugün atılacağını söyledi. Tuğgeneral Gürak, ayrıca gelecek yıl ilave 52 kişilik aile misafirhanesinin yapımının da planlandığını bildirdi.

16 VATANDAŞ ZARAR GÖRDÜ
Tuğgeneral Gürak, 1-26 Eylül tarihleri arasında terör örgütü tarafından vatandaşlara yönelik eylemlerde 16 vatandaşın zarar gördüğünü, ayrıca 2 vatandaşın evine patlayıcı madde atıldığını ifade ederek, ''Bölücü terör örgütü bu eylemleriyle masum vatandaşlarımıza zarar vermeye devam etmektedir'' dedi.

Son günlerde basında İncebel Dağlarındaki operasyonla ilgili haberler çıktığına dikkati çeken Tuğgeneral Gürak, şunları söyledi:
''İncebel Dağlarında bir grup teröristin kış hazırlıkları yaptıkları bilgisinin alınması üzerine güvenlik kuvvetlerimizce 5-15 Eylül arasında bölgede geniş çaplı bir operasyon icra edilmiştir. Bu operasyon esnasında 4 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Operasyon esnasında 6 adet patlayıcı madde düzeneği imha edilmiş ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.

Bazı basın yayın organlarındaki 8 Eylül tarihinde teröristler tarafından Beytüşşebap İlçe Jandarma Komutanlığı binasına iki adet roket atılması üzerine operasyona başlandığı haberlerinin gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. Bu olay, operasyon sürerken meydana gelmiş, bu saldırının güvenlik güçlerinin dikkatini operasyon bölgesi dışına çekmek maksadıyla yapıldığı değerlendirilmiş ve operasyona devam edilmiştir.''

Tuğgeneral Gürak, 9 günlük bayram tatili süresince TSK'nın kıta, kurum ve karargahlarında vatani hizmetini yapan erbaş ve erlere görev ve hizmeti aksatmayacak şekilde bayram izni verileceğini kaydetti. Terör örgütüyle mücadele eden birliklerin 3 bin metrenin üzerindeki rakımlar da dahil her türlü zor şartlarda bayram süresince görevleri başında bulunacağını belirten Tuğgeneral Gürak, terör örgütüyle mücadelenin azim ve kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.

ARAMA-KURTARMA FAALİYETLERİ
Arama-kurtarma faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, Türkiye'nin kara, deniz ve hava hükümranlık sahasında arama kurtarma faaliyetinin Denizcilik Müsteşarlığına bağlı Ana Arama Kurtarma Kontrol Merkezinin koordinatörlüğünde yürütüldüğünü, kara ve adalar üzerindeki arama kurtarma hizmetinin koordinatörlüğünün ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne ait olduğunu hatırlattı.

Bu görevin TSK adına Genelkurmay Başkanlığı tarafından yerine getirildiğini dile getiren Tuğgeneral Gürak, 1-26 Eylül tarihleri arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından icra edilen toplam 23 faaliyette 853 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını, 2 kişinin de ölü olarak bulunduğunu belirtti.

Tuğgeneral Gürak, eylül ayında TSK birliklerinin iki milli, 1 NATO, 1 Barış İçin Ortaklık ve 2 özel davet tatbikatına katıldığını kaydetti.
Tuğgeneral Gürak, ''Geçtiğimiz günlerde bir basın organında yer alan haberle ilgili olarak, basın meslek ilkelerine aykırı hareket etmekten dolayı Basın Konseyi ve Gazeteciler Cemiyeti nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur'' dedi.
Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Gürak, iki gün önce vefat eden spor yazarı Kazım Kanat'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı dileklerini de iletti.

MİLGEM PROJESİ
Tuğgeneral Gürak, MİLGEM Projesi hakkında bilgi verdi.
Büyük Önder Atatürk'ün 20 Eylül 1924 tarihinde Hamidiye Kruvazörü'nde verdiği, ''Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk Devleti'nin donanması da büyük olmak gerektir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır. Mükemmel ve kadir bir Türk donanmasına malik olmak gayedir'' direktifini hatırlatan Tuğgeneral Gürak, bu direktifin Cumhuriyet donanmasının şekillenmesinde ana itici güç olduğunu söyledi.

Günümüzde uluslararası rekabet gücüne ve milli imkanlarla üretilmiş en yeni teknolojilere haiz bir gemiye sahip olunmasının tüm devletlerin hedefi olduğunu anlatan Tuğgeneral Gürak, ''Milli olarak dizayn ve inşa faaliyetleri başlatılan ilk Türk korveti olan MİLGEM, yani milli gemi projesi, sayesinde Türkiye'de yerli harp gemisi tasarım ve inşa kabiliyetinin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi, azami yerli katkı payıyla yerli sanayi ve bilimsel kuruluşların yönlendirilmesi, dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması ve maliyetlerin azaltılması amaçlanmıştır'' diye konuştu.

Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı olan 12 adet korvet tipi geminin inşası için proje faaliyetlerine 15 Şubat 2007'de alınan Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla başlandığını hatırlatan Tuğgeneral Gürak, yurt çapında gerekli altyapı ve bilgi birikimine ulaştıktan sonra prototip geminin ilk kaynağının 26 Temmuz 2005 tarihinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında yapılarak inşa sürecine geçildiğini kaydetti.

Tuğgeneral Gürak, yarın 470. yıl dönümünün kutlanacağı Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü'nde projenin ilk gemisi olan TCG Heybeliada'nın denize indirilmesi ve 2011 yılında hizmete girmesinin planladığını bildirdi.

Harp gemisi inşasının ticari gemi inşasına nazaran çok daha karmaşık entegrasyon ve yönetim modelleri gerektirdiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, ticari gemi inşası için 7 mühendislik ve teknoloji disiplini yeterli olmaktayken harp gemisi inşası yaklaşık 30 ayrı mühendislik ve teknoloji dalına yatırım ve istihdam yapılmasını gerektirdiğini anlattı.

Yerli sanayi açısından bakıldığında proje başlangıcından bu yana prototip gemi için 28 firma ve üç ayrı kuruluş ile çalışıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, bugüne kadar toplam gemi maliyeti üzerinde yüzde 63 seviyesinde yerlilik oranı yakalandığını söyledi.

TEKNİK ÖZELLİKLER
Tuğgeneral Gürak MİLGEM'in teknik özellikleri hakkında da bilgi vererek şunları kaydetti:
''Prototip geminin dizayn ve inşası sırasında; risk yaratan unsurlar tarafından tespit ve tanımanın azami ölçüde önlenmesi maksadıyla, radar kesit alanı, akustik, manyetik ve kızıl ötesi izlerin azaltılmasına yönelik gemi inşa teknikleri, yüksek beka özelliği kapsamında su altı patlaması şokuna dayanıklı tekne yapısı, lojistik destekli olarak 21 gün, desteksiz olarak yani hiçbir ikmal yapmadan 10 gün süreyle denizde kalış imkanı, 10 tonluk helikopterlerin gece ve gündüz iniş kalkış yapabileceği, yani konuşlanabileceği ve servis alabileceği platform desteği, teknolojik gelişmelere, harekat ihtiyaçlarındaki değişimlere paralel olarak esnek ve süratle adapte edilebilir konfigürasyon yapısı gözönünde bulundurulmuştur.

Yapısal dizaynı Türk Loydu Askeri Gemi Klaslama Kurallarına (2004), bu kuralları bütünleyen diğer askeri mukavemet ve beka dokümanlarına uygun olarak inşa edilen MİLGEM'in, başta savaş yönetim sistemi olmak üzere; tekne form optimizasyonu, sonar, su altı telefonu, radar kesit alanı, manyetik, akustik ve kızılötesi iz yönetimleri, milli top atış kontrol sistemleri gibi savaş sistemleri yerli harp gemisi tasarım ve inşa imkanları ile gerçekleştirilmektedir.''

Bu proje kapsamında inşa edilecek gemilerin, tüm gemi silah ve sensörlerinin entegre olduğu gelişmiş bir merkezi komuta kontrol sistemine sahip olacağını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, gemilerin tek başlarına veya Deniz Kuvvetlerinin diğer unsurlarıyla birlikte müşterek harekat yapabileceklerini ve keşif/karakol, arama kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist faaliyetlerin izlenmesi ve engellenmesi ile kıyı deniz ulaştırmasının kontrol/korunması görevlerini icra edeceklerini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, sözlerine şöyle devam etti:
''Projenin başarıyla icra edilmesiyle; AR-GE projeleriyle özellikle gemi inşa, sualtı akustiği, savaş sistemleri ve elektronik harp gibi konularda Türkiye'nin savunma sanayine önemli altyapı kazandırılmasının yanı sıra yüzde 80 civarında gerçekleşmesi beklenen milli katkı payı sayesinde, harp gemisi dizayn ve inşa kabiliyetinin sürekliliği ve uluslararası rekabet gücüne sahip yurt içi savunma sanayinin geliştirilmesine destek verilerek, gelecekte Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan tüm harp gemilerinin Türk tersanelerinde inşa edilmesi sağlanacak, dost ve müttefik ülkelere desteğimiz artacaktır.
Milli gemi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon projelerini milli imkanlarla ve en son teknolojiyi yakalayarak yürütme yönündeki kararlılığını ve iradesini sergileyen çok önemli bir projedir.''

Tuğgeneral Gürak'ın açıklamalarının ardından, Sahil Güvenlik Komutanlığı tanıtım klibi izlendi ve gelecek hafta TSK'nın gerçekleştireceği basına açık faaliyetler hakkında bilgi verildi.

SORULAR
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, bir gazetecinin ''Mevsim değişikliği nedeniyle barınma şekli değişen teröristlere karşı harekat tarzı nedir?'' sorusunu şöyle cevapladı:
''Bir yıldan uzun süredir sürdürülen operasyonlarla bölücü terör örgütü bir kısım unsurlarını sınırın ötesindeki, daha derinliklere doğru çekmek ve küçük gruplar halinde dağılmak zorunda kalmıştır. Bu bir gerçektir. Özellikle yerleşim yerlerine yakın bölgelerde barınmaya başlamış, bölgedeki dağılmalarına bağlı olarak unsurlar arasında irtibat, koordinasyon ve gizlenmede zorluklarla karşı karşıya kalmış, ikmal ve barınma faaliyetleri önemli derecede sekteye uğratılmıştır. Bunun sonucu olarak, yurt içindeki baskı sınır ötesinde de tesis edilerek, Irak'ın kuzeyi terör örgütü için güvenli bir bölge olmaktan çıkmıştır. Size şu anda söyleyebileceğim budur.''

Irak'ın kuzeyinde Kandil Dağı bölgesinde dün vurulan 16 hedefin hangi tür hedefler olduğunun sorulması üzerine Tuğgeneral Gürak, ''Bu, tespit edilen çeşitli hedeflerdir. Bunlarla ilgili detaylı bir bilgi şu anda takdim edemiyoruz'' dedi.
Bu arada, Irak'ın kuzeyine düzenlenen hava harekatına ilişkin görüntüler de basın mensuplarına dağıtıldı. Basın kuruluşlarına verilen CD'lerde iç güvenlik harekatına katılan askerlerin görüntüleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve MİLGEM Projesi'nin tanıtımına ilişkin görseller de yer alıyor.

GENELKURMAY'IN BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI
Genelkurmay Başkanlığı basın bilgilendirme toplantıları için karargah binasındaki Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi yeniden düzenlendi.
Daha önce masa ve sandalyelerin bulunduğu bölüm duvarlarla örülerek, toplantı salonu şekline getirildi. Bilgilendirme sırasında televizyona aktarılan yansılarla basın mensuplarına bilgi verildi.

Basın bilgilendirme toplantıları, resmi tatil günleri hariç her hafta cuma günleri yapılacak. Toplantılarda, terörle mücadele ile arama-kurtarma faaliyetlerine ilişkin bilgilerin yanı sıra TSK'nın bir sonraki hafta gerçekleştireceği basına açık faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulunulacak ve güncel konulara ilişkin basın mensuplarının soruları yanıtlanacak.
Bir sonraki basın bilgilendirme toplantısı Ramazan Bayramı dolayısıyla 10 Ekim Cuma günü gerçekleştirilecek.
AA