kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya sorununa 'hiç yoktan iyidir' çözümü

Giriş Saati : 26.09.2008 16:04
Güncelleme : 26.09.2008 17:44
Yeni Haber
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatcılar Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Bülent Aymen, 8 ay 25 günlük ihracat rakamlarını değerlendirirken, Rusya ile yaşanan sorunun ''her şeye rağmen olumlu bir gelişme'' ile çözümlendiğini bildirdi.

Aymen, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasında 16 Temmuz'dan bu yana devam eden gümrük krizinin, ihracatçı camiaya 500 milyon dolara yakın zarar verdiğini, uzun vadede pazar kaybı gibi olumsuzluklarla bunun daha da artacağını belirtti.
Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin 2008 sonu itibariyle 38 milyar dolara yakın olacağının tahmin edildiğini ifade eden Aymen, şunları kaydetti:

''Rusya ile yaşanan kriz, iki ülke arasında imzalanan 'Basitleştirilmiş Gümrük Hattı' (BGH) ile çözüldü. Bu anlaşmaya göre, Rusya'ya gönderilecek mallarda önceden mal ve fiyat bilgilerinin verilmesi uygulaması var ve bu uygulama bir 'zorunluluk' değil, 'gönüllülük' esasına dayandırılmış. Protokole göre, Rus gümrüklerinden geçiş için firmaların 'fatura ve gümrük tarife bilgilerini önceden vermek, taşıma belgelerindeki bilgileri önceden beyan etmek ve BGH'ye dahil olmamak' şeklinde üç ayrı seçeneği olacak. Fatura ve gümrük tarife bilgisini vermeyi kabul eden firmalara gümrük noktalarında öncelik ve muafiyet tanınacak. Bu uygulamaya göre fiyat ve TIR karnesi bilgilerini önceden veren firmalara geçiş önceliği, gümrük muayenesinden muafiyet, kolaylaştırılmış gümrük işlemlerinden yararlanma imkanı sağlanacak.

Beyanda bulunmayan ve eski sistemle mal yollayanlar da şu anda olduğu gibi 'tam aramaya' tabi olacak ve gümrüklerden daha yavaş geçecek.''

Krizin yumuşatılmasının sağlanmasının da önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Aymen, açıklamasında ''İhracatta Rusya ile yaşanan kriz, 'hiç yoktan iyidir' ile çözüldü. Rakamlara baktığımızda olumlu gelişmelerle karşılaşıyoruz. Türkiye genelinde ilk 8 ay 25 günlük ihracatın 100 milyar 860 milyon dolara ulaştığını ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,4'lük artış olduğunu görüyoruz. Türkiye genelinde tarım ürünleri ihracatımız yüzde 28, sanayi ürünleri ihracatımız da yüzde 37 oranında artış göstermiş'' ifadelerine yer verdi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin güncel ihracat rakamlarında da aynı kapsamda artışlar gözlendiğine dikkati çeken Aymen, şöyle devam etti:
''AKİB'in tarımsal ürünler ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 oranında artmış, 1 milyar 332 milyon dolar olmuştur. Bu rakam önceki yılın aynı döneminde 1 milyar 60 milyon idi. Sanayi ürünleri ihracatımız ise 1 milyar 804 milyon dolarken yüzde 52 oranında artarak 2 milyar 737 milyon dolara ulaşmıştır.''

AA