kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Amerika için Erivan ziyareti Ergenekon'dan daha önemli

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Giriş Saati : 07.09.2008 23:33
Güncelleme : 08.09.2008 00:45
Hudson Enstitüsü Avrasya Politikası Merkezi Direktörü Zeyno Baran: ABD yönetimi Ergenekon'la ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Ama bu konuda sessiz kalıyor '..
Amerika, Türkiye'nin karanlık güçlerin üzerine gitmesini önemsiyor. Onlarda Ergenekon yok ama benzeri olaylarda hemen üstüne gidiyorlar

Türkiye, Gürcistan- Rusya savaşı ve sonrasında çok dikkatli ve başarılı bir politika izledi. Rusya ile ABD arasında yaşanacak en ufak gerginlik Türkiye'yi etkiler

Bir süredir ABD'den Türkiye'de yaşanan gelişmelerle ilgili ses seda yok. Özellikle Ergenekon konusunda Beyaz Saray'ın hiçbir yetkilisinden görüş çıkmadı. Amerika, Ergenekon operasyonuna nasıl bakıyor? Ergenekon'un ABD ile ilişkili olduğu veya operasyonun arkasında aynı ülkenin bulunduğu gibi birbirine zıt iki iddiaya ne diyor? Bunları ABD'nin Hudson Enstitüsü Avrasya Direktörü ve Türkiye uzmanı Zeyno Baran'a sorduk. Washington'da 'terör ve suikast' senaryolarının görüşüldüğü iddia edilen toplantı nedeniyle hayli tartışılan Baran'ın asıl uzmanlık alanı ise Gürcistan ve Rusya. Uzun yıllardır Gürcistan'ın iç dinamikleri üzerine araştırmalar yapan Baran'la Gürcistan- Rusya savaşının etkilerini, Rusya-ABD ilişkilerinin bundan sonraki seyri ve ABD seçimlerini konuştuk. Baran'ın eşi de ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iki numaralı ismi, Avrupa ve Avrasya Sorumlusu Matt Bryza. Türkiye de Bryza'nın sorumluluk bölgesinde yer alıyor.

* Amerikan yönetimi Ergenekon operasyonu ve davasına nasıl bakıyor?
Yönetim bu konuda sessiz kalıyor. Ama gelişmeleri takip ediyorlar.

* Neden sessiz kalıyorlar? Epey bir zaman AKP'nin kapatma davasına konsantre olunmuştu. Sonra yaz dönemi girdi araya. ABD'nin seçimleri, Gürcistan-Rusya savaşı ve Pakistan'daki gelişmeler gibi acil konular arasında Ergenekon'a çok zaman ayırmıyorlar. Tabii yönetimin çeşitli birimlerinin Türkiye masaları gelişmeleri izliyor, ama onlar için de Cumhurbaşkanı'nın Ermenistan'a gitmesi çok daha önemli bir konu.

* Amerika'nın Türkiye masaları, Ergenekon için ne not düşüyor? Kapatma davasını herkes çok yakından izliyordu. Ama Ergenekon'u o kadar izlemiyorlar. İlginç olan da Ergenekon, Türkiye'de kapatma davası kadar önemli. Kutuplaşma ve kavgaları da takip ediyorlar. Türkiye'de bir taraf "Pislikler temizlendi" diye bakıyor. Öbür taraf, operasyonun muhalifleri susturmaya yönelik olduğunu söylüyor. Amerika bu konuda ortada. Türkiye'nin karanlık güçlerin üzerine gitmesi çok önemseniyor. Amerika'da Ergenekon gibi bir yapı yok ama benzeri olaylarda hemen üstüne gidiyorlar. Ama bir endişeleri var; davanın siyasi amaca dönüşmesi. Mahkeme sürecini bekliyorlar.

MAHKEMEYİ BEKLİYORLAR

* Ergenekon, ABD'nin yardımıyla Soğuk Savaş döneminde kurulan Özel Harp Dairesi'nin devamı kabul ediliyor...
Henüz açıklık getirilmeyen birçok konu var. ABD yönetimi ve yönetim dışı uzmanların çoğu Ergenekon'la herhangi bir bağlantı içinde olunabileceği tezini ciddiye bile almıyor. Ama sanırım Amerika'nın bir şekilde Ergenekon'la bağlantısı olduğu görüşü Türkiye'de epey kabul görüyor.

* "Türkiye'deki asıl mesele gerçek anlamda bir liberal demokrasiye mi yoksa Rusya ve İran'daki gibi liberal görüşten uzak bir rejime mi gitmek" diye bir tespitiniz var. Ergenekon'un, Türkiye'yi Rusya eksenine çekme çabası mı var? Rusya ekseni derken düşündüğüm Batı'dan kopuk, hatta Batı'ya karşı görüşlerin ve komplo teorilerinin halk arasında, hatta elit düzeyde, gittikçe daha fazla kabul görmesidir. Ergenekon bunun bir parçası. Ama tek sorumlu Ergenekon demek de doğru olmaz.