kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gülen'in beraat kararı AKP kapatılırsa tepkileri azaltır

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Zaman gazetesi yazarı ve Fethullah Gülen'e yakın isimlerden Ali Bulaç: Bu karar yargıya güveni artırmıştır. Karar nedeniyle Anayasa Mahkemesi AK Parti'yi kapatsa da yargıya yönelik eleştirilerde azalma olacaktır..
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, AKP'ye açılan kapatma davası nedeniyle yargı kararlarının tartışıldığı bir dönemde Fethullah Gülen'in beraat kararını onadı. Kararla birlikte tartışmalar başladı; Gülen Türkiye'ye dönecek mi? Humeyni gibi mi dönecek? Dönerse mevcut siyasi atmosfere etkisi nasıl olur? ABD Yeşil Kart vermezse Gülen 1 ay içinde bu ülkeyi terk edecek mi? Bu soruları Zaman gazetesi yazarı ve Gülen cemaatini en iyi bilen isimlerden biri olan Ali Bulaç'a sorduk. Aynı zamanda sosyolog olan Bulaç'ın cemaati analiz ettiği "Din, Kent ve Cemaat- Fethullah Gülen Örneği" adlı kitabı da geçtiğimiz günlerde yayımlandı.

* Beraatın onanmasını bekliyor muydunuz? Açıkçası bekliyordum. Çünkü Yargıtay 9. Daire, zaten beraat kararı vermişti. Yargıtay Başsavcısı itirazda bulunmuştu ama onun itirazından önce Hocaefendi'nin avukatlarının talebi vardı; "Hocaefendi bir suç işlemişse uygulansın ve cezasını çeksin. Ama bir suçu yoksa da beraatı onaylansın." Önce "terör örgütü" dediler, sonra böyle bir şey olmadığı ortaya çıktı. Sonrasında da çete kavramını ortaya çıkardılar ama orada da çete yok, lideri vardı. O nedenle o da makul değildi. Şimdi doğru bir karar çıktı.

* Kapatma davası nedeniyle yargı kararlarının tartışıldığı ilginç bir dönemde bu karar çıktı... Yargı, karar verdiğinde elindeki hukuki donelere bakar. Fakat hepimiz biliyoruz ki aynı zamanda yargı kararlarının politik bir boyutu da vardır. Bu sadece Türkiye'ye özgü değil. Ülkenin içinden geçtiği sosyal ve politik konjonktürü de göz önünde bulundurur.

TÜRKİYE RAHATLADI

* Gülen kararında böyle bir durum mu var?
Hayır, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bu durumu göz önünde bulundurarak bir karar verdiğini söylemiyorum. Fakat bu kararın şu anda içinden geçmekte olduğumuz politik süreçle ilgili bir okunması icap ederse; yüzde 50'nin üzerinde seçmeni olan iki partinin kapatılmakla yüz yüze olduğu bir dönemde Hocaefendi'yle ilgili alınan bu karar yargıya olan güveni daha çok artırmıştır. Yargının elini güçlendiren, onunla ilgili güvenirliği artıran bir faktör oldu. Buradan şu meşru sonucu çıkarabilir miyiz? Eğer Anayasa Mahkemesi AK Parti'nin kapatılması yönünde karar verirse genel olarak yargıya yöneltilen eleştirilerde bir azalma olur mu? Tabiki olabilir. Kendiliğinden böyle bir sonuç çıkarabiliriz.

* AKP kapatılırsa bile bu karar nedeniyle tepki verilmez mi diyorsunuz? Evet, yargıya olan tepkiler az olur. Bu kararın böyle bir tesiri vardır, olacaktır da.

* Beraat kararının var olan siyasi atmosfere başka ne etkilere olur? Hocaefendi, merkezi bir şahsiyet. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada takip ediliyor. Onunla ilgili böyle bir karar alınmış olması onu Türkiye'de takip eden, seven, onun görüşleri doğrultusunda hareket eden on binlerce insanı sevindirdi. Fakat seveni olduğu kadar sevmeyeni de var. Onlar da bunu Türkiye için iyi telakki etmedi. Ama genel olarak bu karar Türkiye'ye bir rahatlama getirdi.

* Gülen Türkiye'ye dönecek mi? Zaten dönüşünün önünde bir engel yoktu. Şimdi de yakın zamanda döneceğini zannetmiyorum. Çünkü bu konuda spekülasyonlar yapıldı, "Humeyni gibi gelebilir, Türkiye İran'a mı benziyor" gibi. O bunları, Humeyni ile bir analoji yapılmasını kesinlikle istemiyor. İkincisi "Bu kararı bekliyordu da beraatı onandı hemen geldi, demek ki bir suçu var" denilecek. Buna izin vermez. Sonra iki partinin kapatılması gündemde, seçim var, Ergenekon operasyonu var... Sıcak bir siyasi mevsim yaşıyoruz, bu nedenle kendisi üzerinden spekülasyon olsun istemez. Spekülasyon olmaz da. Fakat 10 senedir kendi ülkesinden uzakta... Mutlaka günün birinde döner.