kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Partimi Ergenekon'un içine çekmek istediler

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu: "Bizi ısrarla olayların içine çekmek istediler. Ama benim tercihim var; demokratik hukuk devleti. Darbe planları artık geride kalmalı"..
Bir yıldan uzun süredir Türkiye'nin gündemini meşgul eden Ergenekon soruşturmasının iddianamesi nihayet bugün açıklanacak. Ama yine de tartışılmaya devam edilecek sorular var. Ergenekon tarafından işlendiği iddia edilen Dink cinayetinde sanıklarla BBP'nin ilişkisi var mı? Bir dönem olaylarda MHP gençliğinin üstlendiği rolü BBP mi aldı? Olaylarda partinin tabanı mı kullanılmak istendi? Yazıcıoğlu, Ergenekon ve darbe girişimlerinden haberdar mıydı? Tüm bunları partinin Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'na sorduk. Yazıcıoğlu, aynı zamanda Sivas Milletvekili.

* Bir taraftan Ergenekon operasyonu, darbe girişimi iddiaları diğer taraftan siyasetteki çalkantılar. Türkiye nasıl bir dönemden geçiyor? Aslında Türkiye, kendine geliyor. Sistemin bu bünyeyi kaldırmadığı ortaya çıkıyor. Türkiye'nin ciddi bir demokratik anayasaya ve çok ciddi bir hukuk reformuna ihtiyacı var. Ciddi bir yol kavşağındadır. Bu yol kavşağında ya tercihini demokrasiden ve özgürlüklerden yana koyacak ya da iç belirsizliklerinde zaman kaybederek daha kapalı bir ülke haline gelecek. Sonuçta demokrasiyi koruyarak, devletin üniter yapısından ve birliğinden taviz vermeyerek yerinde karar kılacaktır. Toplumsal talep bu yöndedir.

KULLANDILAR

* Ergenekon operasyonu içinde darbe girişimleri ve suikast soruşturmaları da var. Hrant Dink cinayetinde BBP'nin de adı geçiyor...
Dink cinayetinin Ergenekon çerçevesinde işlendiğini iddia edecek değilim. Bu benim işim değil. Ama bir gerçek var; başından itibaren BBP bu olaya bulaştırılmak istenmiş ve partimizin zemini kullanılmak suretiyle bu hadise gerçekleştirilmiştir. Partimiz ısrarla suça ve suçluya bulaştırılmak istenmiştir. Bununla ilgili çok delil var ortada.

* Cinayetteki "Büyük abi" Erhan Tuncel, Trabzon gezinizde gönüllü korumanız değil miydi? Trabzon gezimiz sırasında bu programı takip edeceğini istihbarat birimlerine söyleyen bu kişinin, benimle çektirdiği fotoğraflar basına servis edildi. Telefon kayıtlarına göre Erhan Tuncel, emniyette ilişkide olduğu kişiyle konuşma yapıyor ve "Yazıcıoğlu, bu saatte gelecek, partiye gidilecek sonra esnaf ziyaret edilecek. Ben de bu gezi sırasında takipte bulunacağım" diyor.

* Sanıklardan Yasin Hayal de partinizin üyesiydi, cinayetten sonra da ailesine para yardımı yapıldı... Bu olaydan önce partiyle ilişkisi partimizin ilkelerine uygun davranışlar göstermediği için kesilmiş. BBP, burada aslında mağdurdur. Hayal, cezaevinde olduğu zaman ailesinin yardım talebi olmuş. Cezaevine girdi, bunun karşılığı olarak bize para verin denmemiş. 100 aileye daha yardım yapılmış.

* Duruşmada "Lider Muhsin Yazıcıoğlu'nu selamlıyorum" diye bağırdı. İlginç değil mi? Karışık dönemde böyle bir sloganın atılmasını anlamlı bulmuyor musunuz? Bize samimiyetle sempati duyan bir kişi bunu yapar mı?

BBP'YE OPERASYON

* O zaman amaç ne?
Önümüzdeki dönemde yaşanacak siyasi karmaşada, millette var olan sempatinin siyasi bir zemine taşınması şansının doğduğu bir ortamda BBP'ye karşı bir kesme operasyonudur. BBP'yi ısrarla bir yere çekme operasyonudur. BBP'ye misyon giydirme çabası olarak görüyorum.

* Geçmişte MHP gençliğinin üstlendiği rol şimdi BBP'ye mi verildi? Bunlar isteniyor olabilir, arzu edenler olabilir. Ama BBP'de Muhsin Yazıcıoğlu gibi tecrübeli genel başkan var. Bir dönemin kavgasının, Türkiye'yi darbeye taşıyan ortamın içinden geliyorum. Şiddetin hiçbir davaya hizmet etmediğini kavradık. Gençliğe de şiddete dayanmayan bir siyaset tavsiye ediyoruz. Darbelerin getirdiği zararları ülkemize kaybettirdiğini anlatarak gidiyoruz. Bu ısrarımıza rağmen Türkiye'de gelişen olaylar var. Milliyetçi tabanın duyarlılıkları da, refleksleri de çabuk harekete geçer. Bunu istismar etmek isteyenler olabilir. "Siyasete duyarsız kalmayın ama hukuk zemininden ayrılmayın" diyoruz gençlerimize. Buna rağmen bize geliyor mu, geliyor. Daha kolay provoke edebileceklerini düşünenler olabilir. Şimdi böyle bir gayret var mı? Var, var olduğu da gözüküyor.
Haberin fotoğrafları