kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Palin, seçime heyecan getirdi

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Giriş Saati : 07.09.2008 23:35
Güncelleme : 08.09.2008 00:45
* Amerika'daki başkanlık seçimleri ne olur? Sonuçta iki partinin de adayları güçlü, mesajları farklı ama etkileyici. Bence herhangi bir beklenmedik durum olmazsa, seçimlerin ne olacağı son güne kadar belli olmayacak. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler neredeyse yarı yarıya; önemli olan bağımsızların ve kararsızların kime oy vereceği. Seçmenler esas bundan sonra başkan adaylarını, plan ve programlarını gözden geçirmeye başlayacak.

* Barack Obama, popüler olmasına karşın Cumhuriyetçi adayın beş puan gerisinde gözüküyordu. Şimdi yeniden öne geçti... Yeni başkanı hangi konulardaki politikalar belirler? Obama'nın, Demokratların kongresinin ardından öne geçmesi bekleniyordu. Cumhuriyetçilerin kongresinden sonra farklı sonuçlar çıkabilir. Seçmen için ekonomi ve güvenlik en önemli iki konu. Halkı bu iki konuda kendisine inandıran adayın tabii ki şansı daha fazla. Sonuçta kim seçilirse seçilsin ABD tarihinde bir ilk yaşanacak; ya siyahi bir başkan ya da kadın başkan yardımcısı.

* Cumhuriyetçilerin başkan adayı McCain'in yardımcısı Sarah Palin hakkındaki skandal haberler seçimi nasıl etkiler? Palin bir hafta öncesine kadar neredeyse kimsenin tanımadığı biriyken, birdenbire en merak edilen kişi oldu. Geçmişi, işi, ailesi, kısacası hayatının her detayı didik didik ediliyor. Burada parantez arasında belirtmek istiyorum, ABD'deki başkan ve başkan yardımcısı adaylarının haftalar hatta aylarca devam eden bir süreçte cevaplamak zorunda kaldıkları soruların onda birini Türkiye'deki siyasi liderlere sormaya kalksanız herhalde kıyamet kopar! Adayların çocukluk arkadaşlarından tutun, gençlik yıllarında yaptıkları, dini görüşleri, aile ilişkileri gibi pek çok konu ortaya konuluyor. Ama Cumhuriyetçi Parti için müthiş bir seçim oldu Palin. Partiye heyecan ve kendine güven getirdi. Kadın olması, sözünü sakınmayan, tuttuğunu koparan, yolsuzluklara karşı ve halktan biri olması bence partiye pek çok artı getirdi.