kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Plan tutsa, büyük rant sağlayacaktı

Giriş Saati : 08.09.2008 00:26
Güncelleme : 08.09.2008 00:46
Aydın Doğan'ın 2005'te satın aldığı Hilton Oteli'nin arazisinde, proje sayesinde sağlayacağı kazancın, 3 milyar doları bulacağı belirtiliyordu

Şişli Belediyesi tarafından 0.7'den 2.7'ye çıkarılan emsal oranı ile, 63 dönümlük arazide inşaat alanı 233 bin metrekareye çıkıyordu

Ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bölgeyi SİT alanı ilan etti. Böylece Doğan'ın arazi üzerinde inşaat yapma şansı kalmadı

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan arasında yaşanan ve son günlere damgasını vuran sert tartışmanın odağında, Hilton Oteli'nin İstanbul Taksim'deki arazisi yatıyor. Peki, özellikle Başbakan'ın dünkü son açıklamaları ile iyice gündeme oturan "Hilton sürecinin" etapları ve Aydın Doğan'ın Hilton planı neydi?.. İşte bazı satırbaşları ile planın ve sürecin detayları...
1-Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan 2005 yılında Hilton Oteli'nin arsasını 255 milyon dolara satın aldı. Daha sonra Şişli Belediyesi'ne plan değişikliği yapılması için başvurdu. Şişli Belediyesi Şişli Merkez ve Çevresi Nazım İmar Planı çerçevesinde hazırladığı planlarda Hilton Oteli arsasındaki yerüstü yapılaşma emsali olan 0.7'yi 3.5 kat arttırıp 2.7'ye yükseltti.

233 BİN METREKAREYE İNŞAAT
2-
Aydın Doğan'ın istediği plan tadilatı değişikliği Şişli Belediyesi tarafından yapıldı. Böylece 63 dönümlük arazi üzerindeki 43 bin metrekarelik yerüstü inşaat alanı, emsalin 3.5 kat artırılması sonucu 233 bin metrekareye çıkartılmış oldu. Uzmanlara göre bu plan değişikliği, Aydın Doğan için 3 milyar dolar değerinde bir kazanç anlamına geliyordu.

3-
Şişli Belediyesi, Hilton Oteli ile ilgili plan tadilatı değişikliği teklifini hazırladıktan sonra Şişli Merkez ve Çevresi Nazım İmar Planı içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) sundu. Planlama Müdürlüğü'nün 5545 no'lu teklifi ile Hilton planı İBB Meclisi'ne ilk kez Ocak 2007 tarihinde geldi.

TEMASLARINI SIKLAŞTIRDI
4-
İBB Meclisi, kendilerine gelen ve 3.5 kat fazla yapılaşma istenen plan tadilatı teklif dosyasını, 444 gündem numarasıyla İmar Komisyonu'na havale etti. İmar Komisyonu ise dosyayı değerlendirmek için İBB Planlama Müdürlüğü'ne gönderdi. Bu arada Aydın Doğan da Hilton Oteli planını hayata geçirebilmek adına, seçim sürecinde Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü nezdinde yürüttüğü temaslarını daha da sıklaştırdı.

NİSAN 2007'DE RESMEN SİT OLDU
5-
Bu sırada İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bazı sivil toplum kuruluşlarının müracaatını değerlendirerek, Hilton Oteli'nin de bulunduğu bölgeyi SİT alanı ilan etti. Hilton Oteli binasını da taşınmaz kültür varlığı olarak tescil etti. Bu da, arazi üzerinde hiçbir şey yapılamayacağı gibi otel binasına da dokunulamaması gerektiği anlamını taşıyor. Dolayısıyla Doğan'ın planı da hayata geçemiyor.

6-Planların İBB'ye gönderilmesinden ve detayların ortaya çıkmasından hemen sonra itirazları değerlendiren İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bölgeyi 1759 No'lu Yapı Adası Kültür Varlığı olarak 11 Nisan 2007'de onayladı.