kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Şehir merkezlerinde ayı savar sistemleri

Güncelleme : 02.09.2008 22:36
Yeni Haber
Romanya'nın dağlık bölgesinde bulunan Braşov ve çevresinde ormanlık alanlardaki ayıların sayısının çoğalması ve ayıların şehir merkezlerine inmesi yerel yetkilileri değişik yollara başvurmaya zorluyor.

Bir hafta önce şehir merkezine yakın bir yerde ayı saldırısından kaçarak bir inşaatın iskelesinde mahsur kalan bir grup gencin çevrede bulunan jandarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Bu son olayın ardından Belediye Meclis üyeleri ayıların şehir merkezine yaklaştırmaması için Japonya ve Kanada'dan getirtilecek ayı savar cihazlarla şehir merkezini korumayı hedefliyor. Braşov Belediyesi ve Çevre Bakanlığı'nın desteği ile 300 bin Euro harcanarak alınacak olan ayı savar cihazlardan çıkacak sinyallerle ayıların ormana geri dönmeleri sağlanacak.

2009 yılının ilk aylarında devreye girecek sistemin ekolojik olduğuna değinen Çevre Bakanı Attila Korodi, bu sistemin birçok Avrupa Birliği ülkelerinde başarıyla uygulandığını ifade etti. Attila Korodi ayrıca, "Broşov'a yerleştirilecek sistemin başarılı olması halinde, ayılarla sorun yaşayan başka illerimize de bu sistemin uygulanacağını" sözlerine ekledi.

Romanya'nın ormanlık alanlarda ayıların çoğalması ve hayvanseverlerin öldürülmesine karşı çıkmasından dolayı, yetkililer daha önce 100 ayı kapasiteli ayı parkını resmi olarak açılışını yaptı. Yakalanan ayılar bu parka getirilerek serbest alana bırakılıyor. 2008 yılının başından bu yana Braşov ili ve çevresinde ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan birçok ayı saldırısı gerçekleşti.

CİHAN