kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MUHARREM SARIKAYA

Muhalefetin 'Toptan' duruşu

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, Anayasa değişikliği önerilerine, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yaklaşımı şöyle olmuştu:
"Benim de daha önce Anayasa değişikliğiyle ilgili açıklamam olmuştu; Sayın Bahçeli de bunu teyit etti."
Toptan, önümüzdeki günlerde başta Anayasa olmak üzere, yapılacak yasal değişiklikler üzerinde muhalefet ile görüşmelerde bulunacağını da şu sözlerle açıklamıştı:
"Hedeflediğim geniş kapsamlı bir Anayasa değişikliği. Bunun içinde neler olabilir; o, zaman içinde ortaya konulan görüşler, öneriler talepler doğrultusunda değerlendirilir."
TBMM Başkanı, "uzlaşma adına yapacağı girişimler" sonucunda Anayasa değişikliğine soğuk bakan CHP'de de yumuşama olacağına yönelik inancını kayda geçirmişti.

"Kediye ciğer..."
Şimdi soru şu:
"CHP, Toptan'ın yaklaşımı çerçevesinde yumuşamaya hazır mı?"
Hemen söyleyelim, bu kez kolay olmayacağa benziyor.
Hatta "Sayın Bahçeli de bunu teyit etti" diyerek, Anayasa değişikliği konusunda kendisiyle aynı paralelde düşündüğü izlenimi yarattığı gerekçesiyle MHP'de de kaşlar çatılmış.
CHP'den başlarsak...
Ana Muhalefet Partisi'nin kıdemli Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Toptan'ın sözlerini dinleyip, okuduğunu belirtip ekledi:
"Tarafsız olması gereken Meclis Başkanı, bu konulara girmemeli; tarafsızlığını kaybeder."
Anayasa değişikliğine tamamen kapalı olduklarının altını çizdi.
Anadol, bununla da kalmayıp hükümete dönük sert eleştirilerini sürdürdü:
"Anayasa Mahkemesi'nin 'laikliğe karşı eylemlerin odağı' olmakla suçlayıp hakkında yargı kararını verdiği AKP ile Anayasa değiştirmek, kediye ciğer emanet etmek gibi olur. Bu suç dolayısıyla Anayasa'ya uyup kendisini düzeltme gereği yerine, 'Anayasa'yı, üye yapısıyla kendime uyduracağım' diyor. Biz Anayasa değişikliğine kapalıyız. Toptan tarafsızlığını korusun."
Kemal Anadol, "memurlara grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı" gibi AB uyum yasaları çerçevesinde yapılacak düzenlemelere de desteklerini geçmişte olduğu gibi sürdüreceklerini bildirdi.
CHP yönetimiyle sohbetten sonra şunu söyleyebilirim; Meclis Başkanı seçilmesi için destek verdikleri Toptan'a aynı mesafede değiller...

"Daha önce neredeydi?"
Meclis'in ikinci büyük grubu MHP açısından da durum farklı değil.
Yukarıda da belirttiğim gibi MHP yönetimi, Bahçeli'nin geçen haftaki basın toplantısı sonrasında Toptan'ın sergilediği yaklaşımdan rahatsız.
Hatta Toptan'ın, "Beni teyit ediyor" diyerek Bahçeli'nin Anayasa değişikliği konusunda paralel düşündüğü izlenimi yaratmış olmasına da tepkili...
Toptan ile aynı karede görüntü vermek de istemiyorlar.
Buna neden, AK Parti hakkında kapatma davası açıldığı sırada MHP lideri Bahçeli'nin, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'na yaptığı çağrıya sessiz ve ilgisiz kalınması.
Bahçeli'nin "Siyasi partiler yerine, kapanmaya neden olanlara siyasi yasak getiren düzenleme yapılmasına" ilişkin çağrısına ilgisiz kalıp, "Senatolu Meclis formülünü" tartışmaya açtığını anımsatıyorlar.
"Geçmişte yaşananlar, Meclis Başkanı'ndan fazla bir şey beklenmesini gerçekçi kılmıyor" yaklaşımındalar.
Yeni AB Uyum Paketi için Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın muhalefete gitmesine bir hafta; Meclis'in yeni yasama dönemine de bir ay kala muhalefetin Anayasa değişikliği ve Toptan'a bakışı böyle...