kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

2 milyon Amerikalı yollara döküldü

DIŞ HABERLER
Güncelleme : 02.09.2008 14:56
ABD'nin güney kıyılarını tehdit eden Gustav Kasırgası yüzünden ülke alarma geçti. Başta New Orleans olmak üzere güneydeki kıyı kentlerinden 2 milyon insan iç bölgelere tahliye edildi..
Üç yıl önce New Orleans'ı vuran Katrina'dan gerekli dersi çıkaran Amerikan yönetimi Gustav Kasırgası'nda işi şansa bırakmıyor. Karayipler'de son olarak Küba'yı vurduktan sonra Amerika'nın Louisiana eyaletine doğru ilerleyen Gustav için, ülkede ulusal seferberlik ilan edildi. Amerikan yönetimi, Meksika Körfezi'nden aralarında New Orleans'ın da bulunduğu güney kıyılarındaki kentlere doğru ilerleyen Gustav nedeniyle, ülke tarihinin en büyük tahliyesini gerçekleştirdi. Şimdiden 2 milyon Amerikalı, daha güvenli iç bölgelere gönderildi. Bölgedeki askerler alarma geçirilirken, 2005 yılındaki Katrina Kasırgası'nda New Orleans'ı sele karşı koruyacak setler son kez kontrol edilerek güçlendirildi. Yerel yetkililer halka hemen her saat ne yapmaları gerektiği konusunda talimat verirken, olası bir felaket durumunda kriz merkezleri alarmda bekliyor.

KIYILAR BOŞALDI
Gustav'ın, 23 Ağustos 2003'te New Orleans'ın yüzde 80'ini sular altında bırakan, bin 600'e yakın kişinin ölümüne ve 30 milyar dolar maddi hasara yol açan Katrina'dan daha etkili olduğunu söyleyen ulusal afet yetkilileri, New Orleans kentinde sadece 10 bin kişinin kaldığını, Louisiana sahillerinden de halkın yüzde 95'inin kaçtığını, kıyı kentlerin boşaldığını söyledi. Yaklaşık 2 milyon kişinin bulabildikleri her türlü araçla evlerini bırakıp kaçmasıyla eyalet tarihinin en büyük tahliye işleminin yaşandığı ifade ediliyor. Bu arada Louisiana'daki hastanelerden tahliyeler sırasında 3 hastanın yaşamını yitirdiği bildirildi. Mississippi, Alabama, Texas ve Louisiana eyaletlerinde etkili olacağı belirtilen Gustav Kasırgası, dün Meksika Körfezi'ne ulaştı. Kasırga'nın bugün sabah saatlerinde kıyılara ulaşması bekleniyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nden yapılan açıklamada, boşaltılan Louisiana sahiline yaklaşan ve Fourchon Limanı'nın yaklaşık 35 kilometre güneybatısında seyreden kasırganın gücünün, 2. kategori seviyesine düştüğü ve bugün karaya çıkmadan önce güçlenmesinin beklenmediği belirtildi.

ŞİDDETİ AZALDI
Gustav, Louisiana eyaletinin New Iberia ve Lafayette kentlerine yaklaşırken, ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın şiddetinin 1. kategori seviyesine indiğini duyurdu. Rüzgâr hızının da 145 kilometreye gerilediği belirtildi. Gustav Kasırgası, Küba'dan önce etkili olduğu Haiti, Dominik Cumhuriyeti ve Jamaika'da 86 kişinin ölümüne neden olmuştu. Küba'yı 5. kategori düzeyinde vuran ve saatte 240 kilometreyi bulan fırtınalar estiren Gustav Kasırgası, daha sonra hız keserek 1. kategoriye inmişti.
Haberin fotoğrafları