kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hispanik öğrencilerin sayısı on milyona çıktı

Güncelleme : 02.09.2008 22:36
Yeni Haber
ABD'de devlet okullarına kaydolan Hispaniklerin (İspanyol ve Latin Amerika kökenliler) oranı 1990 ile 2006 yılları arasında iki katına çıktı.

PEW Hispanik Merkezi adlı kuruluşun yaptığı araştırma, bu öğrenim yılı itibariyle ABD'nin ana okulları ile ilk ve orta öğretim düzeyinde toplam on milyon Hispanik öğrenci bulunduğunu ortaya koydu. Bu çerçevede, ABD'deki devlet okullarında bugün her 5 öğrenciden birinin Hispanik olduğu görülüyor.

Geçen dönemde yapılan nüfus tahminleri çerçevesinde ise gelecek on yıllarda bu artışın sürmesi bekleniyor.

ABD Nüfus Bürosu 2050 yılında okullardaki Hispanik öğrenci sayısının 28 milyona çıkmasının beklendiğini duyurmuştu. Bu rakam 2050 yılı itibariyle okul çağındaki Hispanik olmayan öğrencilerin, Hispaniklere oranla daha az olacağı anlamına geliyor.

ABD'de devlet okullarına kaydolan Hispanik öğrencilerin oranının en yüksek olduğu eyaletlerin Kaliforniya, Arizona, New Mexico ve Teksas olduğu görülürken, ABD'de 20 eyaletteki okullarda Hispaniklerin en büyük azınlığı oluşturdukları belirtiliyor.

Kayıt yaptıran Hispanik öğrencilerle ilgili istatistikler incelendiğinde bunların yüzde 84'ünün ABD doğumlu Hispanikler olduğu göze çarpıyor. Bununla birlikte okullardaki Hispanik nüfusunun yüzde 69'unu Meksika, yüzde 9'unu Porto Riko, yüzde 3'ünü Dominik Cumhuriyeti, yüzde 3'ünü El Salvador ve yüzde 2'sini de Küba asıllılar oluşturuyor.

Araştırmaya göre, ayrıca Hispanik öğrencilerin yüzde 70'i evde İngilizce konuşmuyor.

ABD Nüfus Bürosu geçen mayıs ayında yaptığı açıklamada, ABD'de Hispaniklerin nüfusunun 45.5 milyona ulaştığını duyurmuştu.

AA