kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak ile ABD arasında imzalanması planlanan güvenlik anlaşması

Güncelleme : 02.09.2008 22:36
Yeni Haber
Irak'ta Amerikan askeri varlığının sürmesine olanak tanıyacak ABD ile imzalanması planlanan yeni güvenlik anlaşması taslağının 10 gün içinde parlamentoya gönderilmesinin beklendiği bildirildi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (IİDYK) partisinin Bedir gazetesinde yayımlanan demecinde, taslağın 10 gün içinde parlamentoya gönderileceğini belirterek, "Hükümet Irak'ın egemenliği ve halkın çıkarlarını koruyacak düzenlemeler konusunda ABD'den yanıt bekliyor" dedi.

Gazete ayrıca Meclis Başkanı Mahmud El Meşhedani'nin ABD ve Irak'ın 7 noktada halen anlaşmaya varamadığına ilişkin sözlerine yer verdi.

Uzlaşılamayan noktaların neler olduğuna açıklık getirmeyen Meşhedani, "düzenlemelerin Irak'ın anlaşmadan faydalanabilmesi için iyileştirilmesi gerektiğini" ifade etti.

Gazeteye göre IİDYK liderlerinden Hadi el Amedi de "şimdiye dek kesin bir metnin olmadığını ve metnin parlamentoya gitmeden önce ülkedeki başlıca liderlerden oluşan ulusal güvenlik konseyine sunulması gerektiğini" söyledi.

Anlaşmayla BM Güvenlik Konseyi'nin Irak'taki Amerikan varlığı için belirlediği son tarih olan 31 Aralık 2008'den sonra da Amerikan birliklerinin Irak topraklarında kalabilmesinin yasal temellerinin atılması hedefleniyor.

Aylar önce görüşmeleri başlayan anlaşmanın, ABD'ye çok sayıda üssün yanı sıra Amerikan askerlerine dokunulmazlık sağlanması gibi unsurları da içermesinin öngörüldüğü haberleri verilmişti.

AA