kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Rusya krizinin perde arkasında ne var?

Dersimizi çalışmıyoruz, "Rusya" olayında olduğu gibi ağır bir bedel ödüyoruz!
Galiba, biz Türkler hiç akıllanmayacağız!.. 23.5 milyar dolar ithalat, 5 milyar dolar ihracat yaptığımız, 2.5 milyon turisti ağırladığımız Rusya pazarını AB'ye kaptırıyoruz, olayı bir türlü anlayamıyoruz!..
Yazık yazık...
Rusya, küresel aktör olmaya soyundu, kayıtdışı ile mücadele ediyor. Kayıtdışı bir ürünün ülkesine girmesine izin vermiyor.
Yetmiyor.
Kendi ithalatçısını terbiye ederken oyun kuramayan Türkiye'yi de terbiye etmeye çalışıyor. Hoş, gümrük terbiyesi konusunda Rusya ve Türkiye deneyimli.
Bir yıl önce bir araya geldiler.
Artık Rusya Pazarı'ndan sorumlu olmayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in ortaya attığı " İki ülke arasında 'yeşil hat' çalışsın!" önerisi üzerinde ortak çalışma yaptılar. Sakın ola, bu 'Yeşil Hattı' başka bir hatla karıştırmayın! Gümrüklerde bir yeşil, bir kırmızı hat olayı var, bir kenara yazın.
Yeşil hat, gümrük geçişlerinde kolaylık, malların ihraç edilmeden önce kontrol edilmesi anlamına geliyor.
Kırmızı hat ise gümrüğe tabi malları ifade ediyor.
Rus ve Türk yetkililer, 2007 yılı boyunca iki ülke gümrüğü arasında 'yeşil hat' konusunda çalıştılar.
Ancak sebebini kimse bilmiyor, geçtiğimiz şubat ayında tüm görüşmeler bir anda kesiliverdi. Türkiye ve Rusya'dan açıklama gelmedi. Ama Rusya, vakit kaybetmedi, Türkiye'ye hemen 'sarı kartı' gösterdi.
Türkiye ne yaptı?
Sorunu önce seyretti, sonra öteledi. Ne zaman sorun büyüdü, bıçak kemiğe dayandı, Kürşad Tüzmen, 'mahalle kabadayısı' edasıyla ortaya çıkıp konuşmaya başladı. Ortalık karıştı.
Olmaz, olamaz.
Topyekûn bilgi kirliliği içinde boğulmamalıyız.
Çünkü sorun belli.
Ne, Gürcistan-Rusya savaşı, ne Kafkas ittifakı tartışması!... Bizim derdimiz, tekstil ve konfeksiyon ile inşaat malzemeleri sektörünün yaşadığı büyük kriz.
Üstelik bu kriz, bavul ve gaz ticaretinin dışında kalan 5 milyar dolarlık ihracatın 1 milyar dolarlık bölümünü ilgilendiriyor. Bu iki kalem üründe ihracat çoktan durdu, zaten "Domates, biber, patlıcan" diye zaman zaman durdurulan ihracat, bir uyarıydı. Uyarıyı algılayamadık!..
Şimdi ihracatçı topyekûn ayakta. Rusya-Gürcistan savaşının 'mücbir' sebep sayılmasını isterken Rusya krizini de 'mücbir' sebep görüyor.
Dikkatinize!..