kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsveç'te 'Salmonella' salgını korkutuyor

Güncelleme : 02.09.2008 22:36
Yeni Haber
İsveç'te iki hafta önce büyük baş hayvanlarda görülen bulaşıcı 'salmonella' hastalığı tavuklara da sıçradı.

Halmstad şehrinde bir tavukçuluk şirketinin kendi kontrollerinde ortaya çıkan hastalık nedeniyle tavuk çiftliğinin kapatıldığı öğrenildi. İsveç Devlet Tıbbi Veterinerlik Kurumu, hastalıklı tavuklardan numuneler alındığını ve tahlil neticelerinin beklendiğini bildirdi.

Salmonella salgını ilk olarak 2 hafta kadar önce İsveç'in güneyindeki Skbölgesindeki bazı büyükbaş hayvanlarında görülmüştü. Bu salgın 2 bin hayvana bulaşmış ve 700 tanesinin kesilmesine sebep olmuştu. İsveç hükümeti, zararın yüzde 70'ini tazmin edeceğini ve özel sigortası olanların daha fazla sigorta alabileceğni duyurmuştu.

Salmonella, et, yumurta gibi hayvansal ürünlerden bulaşıyor. Hastalık belirtileri ise; yüksek ateş, kusma, bulantı ve ağır ishal. Geçen yıl yine bu zamanlarda hastalık baş göstermiş ve 2 bin kadar domuz telef olmuştu. İlk salgının görüldüğü çiftlik geçen yıl karantina altına alınmıştı.

Hastalığın nereden geldiği konusunda halen araştırmalar devam ediyor. Hastalığın görüldüğü çiftliklerde dezenfeksiyon işlemlerinin sürdüğü kaydedildi.

CİHAN