kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Babacan-Lavrov görüşmesi

Güncelleme : 02.09.2008 22:36
Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yaptıkları görüşmede son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sorununu da ele aldıklarını belirterek, ''Bu sorunun Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Türkiye'ye günübirlik ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisinde yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Babacan, yaptığı konuşmada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve heyet üyelerini Türkiye'de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ''Türkiye ve Rusya dost iki ülkedir. İlişkilerimize koymuş olduğumuz hedef çok boyutlu geliştirilmiş bir ortaklıktır'' dedi.

Çok yönlü bir işbirliği anlayışları bulunduğunu ifade eden Babacan, Rusya Federasyonu ile ilişkilere büyük değer atfetmekte olduklarını vurguladı.

Babacan, şunları söyledi:

''Rusya'yı yalnızca komşu ve dost bir ülke olarak değil, aynı zamanda Türkiye'nin ticaret ve enerji alanlarında başlıca ortaklarından biri olarak görmekteyiz. İkili ticari ilişkilerimiz üst düzeyde seyretmektedir. Rusya 2008 yılının ilk 6 aylık dönemindeki yaklaşık 20 milyar dolarlık ikili ticaret hacmiyle Türkiye'nin birinci ticaret ortağıdır. Türk iş adamları ve inşaat firmalarının Rusya Federasyonu'ndaki başarılı çalışmalarını hep beraber takdirle izliyoruz.

Yine beşeri ilişkiler de Türkiye ile Rusya arasında hızla gelişmekte, 2007 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistlerin sayısı 2.5 milyonu aşmıştı, bu yılın ilk 7 ayında 1.6 milyon gibi bir rakam görüyoruz. Türkiye, Rusların en çok tercih ettiği bir tatil ülkesi artık.

Rusya Federasyonu ile enerji alanındaki işbirliğine de önem atfediyoruz. Bu işbirliğinin gelecekte gerçekleştirilecek karşılıklı yarara dayalı projelerle ileri götürülmesini umuyoruz. Türkiye, Rusya Federasyonu ve bölgedeki diğer üretici ülkelerin petrol ve doğal gazlarını tüketici pazarlarına güvenlik ve ekonomik biçimde ulaştırılmasından kilit bir konuma sahiptir ve işbirliğimizin enerji arz güvenliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum.

Bu kadar olumlu bir tablo içerisinde son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sonucunda yaşanan gecikmelerden kaynaklanan sorunu da değerli dostumla samimi ve yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Bu sorunun da Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz.''

Babacan, görüşmelerde Kafkaslar başta olmak üzere Kıbrıs, Orta Doğu, Irak, İran gibi ortak bölgesel sorunları da ele aldıklarını ve görüş alışverişlerinde bulunduklarını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin hangi koşullar altında olursa olsun sorunların barışçıl yöntemlerle ve diyalog yoluyla çözülmesi için elinden gelen gayretleri sürdüreceğini belirterek, "Türkiye, Gürcistan'da son dönemlerde meydana gelen gelişmeleri endişeyle takip etmektedir" dedi.

Babacan, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisinde düzenlenen basın toplantısında, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde Kafkaslardaki gelişmelerin kuşkusuz gündemlerinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Kafkasya'daki barış ve istikrarın sağlanmasının bölgenin sınır komşusu olan Türkiye açısından hayati önemi taşıdığını belirten Babacan, şunları kaydetti:

"Ülkemizin aynı zamanda bu çerçevede büyük sorumlulukları da bulunmaktadır. Türkiye, hangi koşullar altında olursa olsun sorunların barışçıl yöntemlerle ve diyalog yoluyla çözülmesi için elinden gelen gayretleri sürdürecektir. Türkiye, Gürcistan'da son dönemlerde meydana gelen gelişmeleri endişeyle takip etmektedir. Daha önce de açıkladığımız gibi Gürcistan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne Türkiye önem vermektedir. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle yakın ve dostane ilişkiler içinde olmasının verdiği sorumluluk duygusuyla hareket ettiği ve şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz temaslar konusunda da yine bakan Lavrov ile görüş alışverişinde bulunduk. Kafkaslardaki barış ve güvenliğin tesis edilmesinin önemine işaretle ihtilafların sıcak çatışmalara sebebiyet vermeden uluslararası hukuk çerçevesinde, diyalog ve uzlaşı yoluyla çözülmesini arzu ettiğimi de vurguladım."

"KAFKASYA İSTİKRAR VE İŞBİRLİĞİ PLATFORMU"

"Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" önerisi hakkında da kapsamlı görüş alışverişinde bulunma imkanı bulduklarını anlatan Babacan, şöyle devam etti:

"Bu önerimizin bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için bölge ülkeleri arasında güven tesis etmeyi hedefleyen, geleceğe ilişkin vizyonu bulunan inisiyatif olduğu konusunda mutabık olduğumuzu memnuniyetle öğrendim. Söz konusu inisiyatifin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi yakın istişarelerimizi ve işbirliğimizi sürdürme kararını da beraberce aldık. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkinin ve aynı zamanda işbirliğinin çok boyutlu ortaklık temelinde daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli koşulların mevcut olduğuna inanmaktayım."

LAVROV- BABACAN GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, Türkiye'ye günübirlik çalışma ziyaretinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesi sona erdi.

Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisinde basına kapalı yapılan görüşme, 2 saat 20 dakika sürdü.

ALİ BABACAN, SERGEY LAVROV İLE GÖRÜŞÜYOR


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'ye günübirlik çalışma ziyaretinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisinde bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, konuğunu, Ofisin Şeref Kapısında karşıladı. Babacan ve Lavrov, daha sonra birbirleriyle el sıkıştı. Basın mensuplarının kısa bir süre görüntü almalarına izin verilmesinden sonra, iki bakan içeri girdi.

Babacan-Lavrov görüşmesinde, Kafkaslar'da son dönemde yaşanan gelişmelerin yanı sıra ikili konular ele alınacak. Bakanlar, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

LAVROV'UN TÜRKİYE ZİYARETİ


Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün Türkiye'ye yapacağı çalışma ziyaretinde, "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu"nun oluşturulmasının ve genel olarak Kafkasya sorununun ele alınacağını söyledi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Nesterenko, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Türkiye ziyaretine ilişkin gazetecilerin soruları üzerine Türkiye-Rusya ilişkilerinin bugünkü durumunu şöyle değerlendirdi:

"Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler son dönemde son derece dinamik bir şekilde gelişmektedir. 2004 yılının aralık ayında ikili ilişkileri çok boyutlu ve yoğunlaştırılmış ortaklık düzeyine taşıyacak olan ortak Siyasi Deklarasyonun imzalanmasından bu yana en üst düzeyde on görüşme yapılmıştır. Ülkelerimizin Dışişleri Bakanlıklarının ve diğer kurumlarının düzeylerinde de işbirliği aktif bir şekilde gelişmektedir.

Rusya ile Türkiye arasındaki enerjik siyasi diyalog, iki ülke arasındaki işbirliğinin özellikle bu dönemde son derece yoğun bir şekilde geliştirilmesinin ve her iki tarafın, Rus-Türk ortaklığının pekiştirilmesi ve derinleştirilmesine verdikleri önemin göstergesidir."

Nesterenko, Rusya ve Türkiye'nin ticaret ve ekonomi alanlarında yeni işbirliği olanaklarını keşfettiklerini belirterek, bu yıl sonunda 25 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşılacağını ve yatırım rakamlarının Rusya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğini gösterdiğini kaydetti. Rus iş çevrelerinin, Türk yatırım pazarındaki pozisyonlarının güçlendiğini de vurgulayan Andrey Nesterenko, iki ülke arasındaki işbirliğinin en önemli alanlarından birinin enerji alanı olduğunu ve gaz alanındaki ortak çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Atom elektrik enerjisi dahil olmak üzere elektrik enerjisi alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi için iyi imkanlar olduğunu kaydeden Nesterenko, turizm alanındaki ilişkilere de değinerek, son dönemde Türkiye'yi yılda iki milyondan fazla Rus vatandaşının ziyaret ettiğine dikkati çekti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, Lavrov'un Türkiye'de yapacağı görüşmelerin ana konularının neler olacağına ilişkin soru üzerine ise şunları kaydetti:

"Kafkasya sorunu, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya karşı düzenlediği askeri saldırının siyasi, insani ve diğer sonuçlarının giderilmesi perspektifleri olacaktır. Taraflar Türkiye'nin inisiyatifi olan 'Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun oluşturulması hususunu da ele alacaklardır.

Lavrov'un Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında taraflar, gündemdeki bölgesel ve dünya sorunları ve Rus-Türk ilişkilerinin konularıyla ilgili olarak görüş alışverişinde bulunmak imkanına kavuşacaklardır."

AJANSLAR