kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İlk kez bir Amerikalı üst düzey yetkili, anıt önünde eğildi

Güncelleme : 02.09.2008 22:36
Yeni Haber
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ülkesinin 63 yıl önce atom bombası attığı Japonya'nın Hiroşima bölgesindeki anıta tarihi bir ziyarette bulundu.

G8 ülkelerinin meclis başkanlarının silahsızlandırma konulu toplantısına katılmak üzere Japonya'ya gelen Pelosi, Hiroşima anıtına çelenk koydu. Pelosi, çelengi koyduktan sonra, ilk atom bombasının kurbanlarının anısı önünde eğildi. Demokrat Pelosi, Hiroşima'yı ziyaret eden en üst düzeydeki Amerikalı yetkili konumunda. ABD'den şimdiye kadar hiçbir başkan veya başkan yardımcısı, görevi sırasında Hiroşima'ya gidip atom bombası kurbanlarının anıtı önünde eğilmemişti.

Törende konuşan Hiroşima Belediye Başkanı Tadatoshi Akiba, Japonya'nın geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler'e nükleer silahsızlanma konusunda çağrı yaptığını, bunu 170 ülkenin kabul ettiğini, ancak ABD'nin de aralarında bulunduğu 3 ülkenin reddettiğini söyledi.

Amerikan ordusu, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya ilk nükleer bombayı atarak 140 bin kişinin anında ölümüne yol açmış, daha sonra da radyasyon yüzünden binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Bundan üç gün sonra da Nagazaki'ye atom bombası atılıp 80 bin kişi ölünce, Japonya teslim olmuş ve İkinci Dünya Savaşı sona ermişti.


CİHAN
Haberin fotoğrafları